Tässä ovat F-16-hävittäjät, jotka lähetetään Tanskasta ja Alankomaista Ukrainaan

Tässä ovat F-16-hävittäjät, jotka luvattiin Tanskasta ja Alankomaista Ukrainaan 1:38
Katso video: Nämä F-16-hävittäjät Ukraina saa käyttöönsä.

Yhdysvaltain viranomaisen mukaan Yhdysvallat on hyväksynyt F-16-hävittäjälentokoneiden lähettämisen Ukrainaan Tanskasta ja Alankomaista. Päätös laitetaan käytäntöön, kun lentäjien koulutus on suoritettu.

Ulkoasiainministeri Antony Blinken lähetti kirjeet tanskalaisille ja hollantilaisille kollegoilleen vakuuttaen, että Yhdysvallat nopeuttaa hyväksyntää sotilaskoneiden siirtohakemuksille Ukrainaan, kun lentäjät ovat saaneet tarvittavan koulutuksen.

Tanska ja Alankomaat ovat hiljattain pyytäneet näitä vakuuksia, ja Yhdysvaltojen on annettava hyväksyntänsä liittolaistensa sotilaskoneiden siirtämiseksi Ukrainaan.

– Kirjoitan ilmaistakseni täyden tukemme F-16-hävittäjälentokoneiden siirrolle Ukrainaan, sekä ukrainalaisten lentäjien kouluttamiselle pätevien F-16-kouluttajien johdolla, Blinken totesi kirjeessään kahdelle virkamiehelle. Reutersin on nähnyt kopion kyseisestä kirjeestä.

Videolla näkyy Ukrainalle tulevat hävittäjät.

Ukrainan viranomaiset kertoivat jo aikaisemmin kuluvalla viikolla, että eivät usko saavansa hävittäjiä tänä vuonna, joten niistä ei ole apua nykyisessä vastahyökkäyksessä.

Orpo: Päätös on erinomainen

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan on erinomainen päätös, että Euroopan maat voivat antaa F-16-hävittäjiä Ukrainan käyttöön.

– Me tiedämme sen, että nimenomaan ilmakyky on se, mikä Ukrainan vastahyökkäyksestä puuttuu, hän sanoo.

Orpon mukaan katsotaan, onko jotain sellaista, missä Suomi voisi olla tukena. Hän lisää, että sotilaat kuitenkin tietävät asian parhaiten.

– Sotilaiden arvioitavissa on, onko jotain, missä me voimme tukea. Jos on jotain järkevää, miksi ei. Meille on oleellista, että kun me autamme Ukrainaa kaikin tavoin, emme voi heikentää omaa puolustuskykyämme, kun katsomme, miten Venäjä toimii.

Orpo painottaa, että Suomi tarvitsee omat hävittäjänsä itse eikä tilanne ole tässä muuttunut.

Juttuun lisätty Peteri Orpon kommentit 18.8.2023 kello 13.32.

Lue myös:

    Uusimmat