Clinton päätti Kiinan-vierailunsa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton päätti tänään yhdeksänpäiväisen Kiinan-vierailunsa julistamalla uskoaan demokratian voittoon Kiinassa. Clinton sanoi myös omaavansa uusia ehdotuksia Kiinan jäsenyydestä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

-Minä uskon, että Kiina voi olla demokraattinen maa ja tulee olemaan demokraattinen maa, Clinton sanoi matkansa päätteeksi Hongkongissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hän lisäsi, että aikataulua demokratisoitumiselle on vaikea antaa.
-Minä haluaisin nähdä, että tämä hallitus, jota johtavat selvästi uudistuksiin sitoutuneet presidentti ja pääministeri, ottaisi muutoksen ohjat ja veisi Kiinan eteenpäin 21. vuosisadalle, Clinton julisti.

Clinton puhui demokratiasta jo aiemmin tänään tavatessaan Hongkongin suosituimman puolueen, demokraattien, johtajan Martin Leen, joka tunnetaan suorasukaisena Kiinan arvostelijana. Clinton sanoi Leelle olevansa sitä mieltä, että Hongkong tarvitsee enemmän demokratiaa, mutta ei ottanut konkreettisesti kantaa siihen, miten demokratiaa tulisi lisätä.

Uusia ehdotuksia WTO:sta

Clintonin mukaan hänellä on uusia ehdotuksia Kiinan jäsenyydestä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Presidentti sanoi keskustelleensa WTO:sta kiinalaisen virkaveljensä Jiang Zeminin kanssa ja "ymmärtävänsä nyt selvemmin" Kiinan näkökannan asiaan.

Clinton myönsi, ettei Kiinan WTO-jäsenyydessä ollut hänen vierailullaan päästy ratkaisevasti eteenpäin. Hän kuitenkin sanoi keksineensä ajatuksen "parista ehdotuksesta", joilla kauppaneuvotteluasiaa Kiinan kanssa "voidaan edistää". Aiemmin tänään Clinton sanoi Yhdysvaltain haluavan Kiinan mukaan WTO:hon "mieluummin nopeammin kuin hitaammin", mutta varoitti, että jäsenyyden tiellä on vielä esteitä.

Taiwan-politiikka ennallaan

Clinton painotti, että Yhdysvaltain Taiwanin-politiikka on yhä ennallaan. Clinton julisti tiistaina, että Yhdysvallat kannattaa yhden Kiinan -politiikkaa ja vastustaa Taiwanin itsenäistymistä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun Clinton itse sanoi asian näin yksiselitteisesti.

Clintonin mukaan hän puhui Taiwanin-politiikasta, koska kiinalaiset kysyivät sitä häneltä pyöreän pöydän keskustelussa. Eräiden amerikkalaisvirkamiesten mukaan kyse oli kuitenkin enemmästä. Kiina halusi ennen vierailua, että Clinton allekirjoittaisi virallisen vakuutuksen Taiwanin-politiikasta. Amerikkalaiset kuitenkin torjuivat tämän ja päättivät sen sijaan, että Clinton lausuu selvästi julki Yhdysvaltain tuen yhden Kiinan -politiikalle.

Kiina pitää Taiwania vain yhtenä kapinallisena maakuntanaan. Ennen vierailua kiinalaiset arvioivat Taiwanin-kysymyksen olevan suurin ongelma Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa. Clinton sanoi pyytäneensä Kiinan presidenttiä Jiang Zeminiä avustamaan tutkimuksissa, joiden mukaan Kiinan hallitus pyrki vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen vuonna 1996 lahjoittamalla välikäsien kautta rahaa Clintonin demokraattiselle puolueelle.

-Presidentti Jiang sanoi selvittäneensä asiaa ja olevansa ilmeisen varma siitä, ettei hän ole määrännyt, hyväksynyt tai valtuuttanut tällaista. Hän ei myöskään ollut löytänyt mitään todisteita siitä, että kukaan hallituksessa olisi sellaista tehnyt. Minä uskon häntä, Clinton sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat