Mainos

Clinton-oikeudenkäynti vauhtiin ensi viikolla

Yhdysvaltain kongressin ylähuone eli senaatti pääsi myöhään eilen Suomen aikaa sopuun presidentti Bill Clintonin oikeudenkäynnin menettelytavoista. Satajäseninen senaatti hyväksyi äänestyksessä yksimielisesti säännöt, joiden mukaan oikeudenkäynnissä edetään. Päätös todistajien kuulemisesta siirtyi tammikuun loppupuolelle.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikon torstaina, jolloin kuullaan syyttäjän alkupuheenvuoro ja sen jälkeen Clintonin puolustuksen puheenvuoro. Alkupuheenvuoroihin kulunee kuusi päivää. Seuraavina päivinä valamiehinä toimivat senaattorit voivat kuulustella kumpaakin osapuolta. Alkuvaiheen jälkeen senaatilla on mahdollisuus hylätä Clintonia koskevat syytteet. Tähän vaaditaan enemmistön eli vähintään 51 senaattorin kannatus. Senaatti voi myös äänestää todistajien kuulemisesta, ja myös tähän vaaditaan senaatin enemmistön hyväksyntä.

Jos oikeudenkäyntiä jatketaan, Clintonin erottamiseen vaaditaan senaatin kahden kolmasosan enemmistön kannatus oikeudenkäynnin päätteeksi järjestettävässä äänestyksessä. Republikaanit korostivat perjantaina saavutetun kompromissiratkaisun jälkeen, että sopimus jättää yhä avoimeksi mahdollisuuden kutsua oikeudenkäyntiin todistajia. Demokraattien vähemmistöjohtaja Thomas Daschle puolestaan painotti, että oikeusprosessi voidaan nyt viedä läpi kutsumatta ollenkaan todistajia.

Valkoisen talon edustaja kertoi sopimuksen julkistamisen jälkeen luottavansa siihen, että oikeudenkäynti ei etene alkuvaihetta pidemmälle. Clintonin lainopillinen neuvonantaja Greg Craig lupasi presidentille "voimallisen, menestyksekkään ja täydellisen" puolustuksen. Syytteiden mukaan Clinton syyllistyi väärään valaan ja oikeuden vastustamiseen yrittäessään peitellä suhdettaan Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.