Mainos

Clinton esittää miljarditukea Israelille

Presidentti Bill Clinton aikoo esittää noin kuuden miljardin markan ylimääräistä tukea Israelille. Clinton kehotti tänään palestiinalaishallintoa ryhtymään kovempiin ponnistuksiin Israelin vastaisten levottomuuksien lopettamiseksi. Lisäksi Clinton vetosi Israeliin, jotta se noudattaisi Wyejoen rauhansopimuksen mukaisia velvoitteitaan.

-Ovatko palestiinalaiset täyttäneet kaikki omat sitoumuksensa? He voisivat todellakin tehdä enemmän väkivaltaisten katumielenosoitusten estämiseksi, Clinton sanoi yhdessä Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Clinton lupasi Israelille, että hän aikoo pyytää kongressia hyväksymään noin kuuden miljardin markan suuruisen apupaketin lokakuussa solmitun väliaikaisen rauhansopimuksen toteuttamista varten. Clinton ei kuitenkaan saanut Israelilta mitään julkista lupausta siitä, että Israelin hallitus aikoisi jatkaa sopimuksen toteuttamista.

Netanyahu jäädytti sopimuksen toimeenpanon sen jälkeen, kun kiista palestiinalaisvankien vapauttamisesta johti palestiinalaisten väkivaltaisiin mielenosoituksiin. Sunnuntaina tiedotustilaisuudessa Netanyahu syytti palestiinalaisia rauhansopimuksen "törkeästä" rikkomisesta.

Valtion julistamisesta luovuttava

Netanyahun mukaan palestiinalaishallinto on lietsonut viimeaikaisia levottomuuksia ja rikkonut rauhansopimusta myös vannomalla, että se aikoo julistaa yksipuolisesti itsenäisen Palestiinan valtion ensi keväänä. Kukaan ei voi vakavissaan vaatia, että Israel luovuttaisi yhtäkään neliömetriä lisää Länsirannasta, jos palestiinalaiset eivät sanoudu irti tällaisista suunnitelmista, Netanyahu sanoi. Clinton aloitti myöhään lauantaina kolmipäiväisen vierailun Israeliin ja palestiinalaisten hallinnassa oleville alueille. Wyejoen sopimuksen juhlinnan sijaan vierailu on muuttunut yritykseksi pelastaa sopimus.

Clinton korosti tänään, että palestiinalaiset ovat edistyneet joidenkin sopimuksen kohtien toteuttamisessa. Tällaisina kohtina hän mainitsi terrorismin vastaiset toimet sekä Israelia loukkaavien lauseiden poistamisen PLO:n peruskirjasta. Palestiinalaisten kansallisneuvoston PNC:n on määrä käsitellä Israelin valtion tuhoamista vaativien kohtien poistamista peruskirjasta maanantaina, jolloin Clinton vierailee Gazan alueella.

Netanyahu on luvannut vapauttaa 750 palestiinalaisvankia kolmessa eri vaiheessa. Hän raivostutti palestiinalaiset ottamalla ensimmäisessä vaiheessa vapautettujen 250 vangin joukkoon 150 tavallista rikollista. Noin 2000 palestiinalaisvankia on parhaillaan syömälakossa Israelin vankiloissa kiistan vuoksi.

Netanyahu toisti edelleen tänään, ettei hänen hallituksellaan ole aikeita vapauttaa suurinta osaa poliittisista palestiinalaisista vangeista, joilla Netanyahun mukaan "on verta käsissään". Levottomuudet, joissa tähän mennessä on kuollut neljä ihmistä, jatkuivat Länsirannalla myös tänään. Palestiinalaisnuori puukotti israelilaista tyttöä Länsirannan pohjoisosassa, ja yhteenottoja oli jälleen myös Betlehemissä, jossa Clintonin on määrä vierailla tiistaina.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.