Mariupolilaisia siviilejä saapui busseilla Zaporizhzhjaan – MTV seuraa sotaa

Tästä tunnistat hybridivaikuttamisen somessa 7:41
Katso yllä oleva video: Tästä tunnistat hybridivaikuttamisen somessa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 8. toukokuuta.

  • Harkovan alueella käynnissä "sodan suurin vastahyökkäys"
  • Ukraina: Mariupolista evakuoitu kaikki naiset, lapset ja vanhukset
  • CIA: Ei merkkejä, että Moskova käyttäisi ydinasetta
  • Yhdysvallat on varoittanut Venäjällä oleskelevia kansalaisiaan voitonpäivästä
  • Zelenskyi: Venäjän vetäytyminen on rauhan ehto, mutta Krimiä ei mainittu
  • Kaikki naiset, lapset ja vanhukset on Ukrainan mukaan evakuoitu Azovstalin terästehtaalta

Maanantain seurantaketju löytyy täältä.

23.31: Mariupolista evakuoituja saapunut Zaporizhzhjaan

Venäjän hallitsemasta Mariupolista evakuoituja siviilejä saapui sunnuntaina Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Zaporizhzhjaan saapui yhteensä kahdeksan bussia kuljettaen 174 siviiliä, joista 40 tuli Azovstalin terästehtaalta.

YK:n Ukrainan humanitaarisen avun koordinaattori Osnat Lubrani tviittasi olevansa huojentunut nyt evakuoitujen siviilien puolesta, mutta tähdensi, ettei työ ole ohi.

Venäjän on arveltu julistavan Mariupol vallatuksi maanantaina, jolloin Venäjällä juhlitaan voitonpäivää.

22.00: Ukrainan tapahtumia tänään kuvissa

21.48: G7-mailta uusia pakotteita Venäjää vastaan

Valkoinen talo kertoi sunnuntaina kaikkien G7-maiden sitoutuneen kieltämään tai asteittain lopettamaan venäläisen öljyn tuonnin. Kyseessä on uusi pakotekeino Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan. Lausunnossa ei kerrottu tarkemmin, mitä sitoumuksia eri G7-maat ovat tehneet.

G7-maiden kerrottiin myös kieltävän tai muutoin estävän kaikkien sellaisten keskeisten palvelujen tarjoaminen, joista Venäjä on riippuvainen. Valkoisen talon tiedotteen mukaan tämä vahvistaa Venäjän eristäytymistä kaikilla sen talouden aloilla.

G7-maiden johtajat keskustelivat sunnuntaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa etäyhteyksin.

20.23: Saattaisiko Putin julistaa sodan huomenna voitoinpäivänä ja mitä siitä seuraisi? Katso historian emeritusprofessorin haastattelu

Mistä Putin aikoo puhua voitonpäivänä ja voiko hän julistaa virallisesti sodan? 12:14

17.38: Venäjän varapääministeri vieraili vallatussa Mariupolissa

Venäjän varapääministeri Marat Husnullin on vieraillut Mariupolissa, kirjoittaa Reuters.

Husnullin on ensimmäinen maan korkea hallinnon edustaja, joka vierailee vallatussa kaupungissa. Ukrainan sotilaita on edelleen linnoittautuneena Azovstalin terästehtaalle, josta on pitkin viikkoa evakuoitu siviilejä. Ukrainan mukaan terästehtaan pommitukset ovat jatkuneet sunnuntain aikana.

Husnullin vastaa Venäjällä rakennuttamisesta ja kaupunkikehityksestä. Hän vieraili Mariupolin lisäksi muualla Venäjän valtaamilla alueilla ja Mariupolin satamassa.

Hän sanoo, että vallatuilla alueilla aiotaan aloittaa jälleenrakentaminen ja että Venäjä aikoo ottaa käyttöönsä Mariupolin sataman jo toukokuussa.

17.09: Jill Biden tapasi Olena Zelenskan äitienpäivänä

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Jill Biden vieraili Ukrainassa osoittamassa tukensa maan kansalle. Hän tapasi presidentti Zelenskyin puolison Olena Zelenskan.

– Ajattelen, että on tärkeää osoittaa Ukrainan kansalle, että tämän sodan on loputtava, tämä sota on ollut brutaali ja että Yhdysvallat seisoo Ukrainan kansan rinnalla, Biden sanoi.

15.22: Putin toivotti ukrainalaisille "rauhallista tulevaisuutta" – uhosi natsismin kaatamisella

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhosi sunnuntaina, että venäläiset voittavat natsismin, kuten tekivät vuonna 1945.

–  Tänään sotilaamme, kuten esivanhempamme, taistelevat rinta rinnan vapauttaakseen oman maansa natsismin saastasta uskoen samoin kuin vuonna 1945, että voitto tulee olemaan meidän, Putin sanoi onnitellessaan entisiä neuvostotasavaltoja natsi-Saksan lyömisen vuosipäivänä.

–  Surullista kyllä, tänään natsismi on jälleen nostamassa päätään, Putin jatkoi.

Putin on toistuvasti väittänyt ilman todisteita, että Ukrainaan oli hyökättävä, koska maassa on natseja ja venäläisvähemmistöä sorretaan.

Putin toivotti samalla Ukrainan asukkaille "rauhallista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta".

14.19: Avustustarve Ukrainassa muuttuu ennalta-arvaamattomasti, sanoo SPR

Humanitaarisen avun tarve Ukrainassa muuttuu koko ajan ja ennalta-arvaamattomasti, arvioi SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Yleensä Punaisen Ristin operaatiot aloitetaan äkillisen katastrofin kuten maanjäristyksen jälkeen, jolloin päästään auttamaan ja jälleenrakentamaan. Ukrainan sotatilanteessa sen sijaan avustetaan muuttuvissa oloissa, joissa kriisi on koko ajan päällä.

Siviilien auttaminen Ukrainassa on hyvin monen toimijan mosaiikki, jossa eri avustusjärjestöt ja viranomaiset tekevät yhteistyötä. Humanitaarisen avun asiantuntija Tarmo Heikkilä Suomen Unicefistä arvioi, että avun koordinaatio on toiminut Ukrainassa melko hyvin.

13.39: Vetäytyvä Venäjä on räjäyttänyt siltoja

Venäjä on räjäyttänyt siltoja Ruski Tyshkyn ja Tsyrkunyn kylissä, jotka sijaitsevat vajaan 20 kilometrin päässä Harkovasta. Ruski Tyshkysta on linnuntietä Venäjän vastaiselle rajalle 16 kilometriä.

– Armeijat yleisesti ottaen tuhoavat siltoja, jos ne ovat aika lailla päättäneet, että eivät itse yritä ylittää siltaa toiseen suuntaan, sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War toteaa.

– Näin ollen venäläisjoukot tuskin yrittävät lähitulevaisuudessa valloittaa takaisin Harkovan laitamia, jotka Ukraina nyt vapautti, ISW jatkaa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä tuhoaa Ukrainan sodan aikana siltoja. Se toimi näin Kiovan liepeiltä, Tshernihivin alueelta vetäytyessään. Myös ukrainalaisjoukot räjäyttivät siltoja eritoten sodan ensipäivinä.

13.32: Haavoittunut ukrainalaissotilas oli venäläisten vankina viikkoja – kertoo nyt karuista kokemuksistaan CNN:lle

Ukrainan merijalkaväen sotilas loukkaantui viime kuussa verisissä taisteluissa Mariupolissa ja jäi venäläisten vangiksi.

Ukrainalainen Hlib Stryzhko vapautettiin hiljattain vankienvaihdon yhteydessä Ukrainassa.

Stryzhko näkee enää vain oikealla silmällään ja silläkin vain varjokuvia.

– Silmäni vaurioituivat jatkuvista välähdyksistä ja pölystä, Stryzhko arvelee.

Stryzhko ei pystynyt syömään itse vankeusaikana, joten venäläiset hoitajat auttoivat häntä.

– He sanoivat, että heidän poikansa olivat kuolleet meidän takiamme, Stryzhko kertoo.

Fyysinen kuritus oli myös arkipäivää.

– He onnistuivat hajottamaan ruumiini, mutta eivät sieluani, Stryzhko vakuuttaa.

Haavoittunut sotilas oli venäläisten vankina viikkoja – menetti näkönsä ja todellisuudentajunsa 2:39
Haavoittunut ukrainalaissotilas oli venäläisten vankina viikkoja – sinä aikana hän menetti näkönsä ja todellisuudentajunsa.

13.00: Kenraaleja kaatuu ja Venäjän kompurointi jatkuu: "Reagoivat hitaasti takaiskuihin"

Ukrainan sodassa on kuollut jo useita venäläisiä kenraaleita, mikä on ollut herkkua Ukrainan propagandalle ja myrkkyä venäläisjoukkojen johdolle.

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän armeijan suorituskyky pitkälti yli kaksi kuukautta kestäneen sodan aikana on ollut sitä luokkaa, että korkeat komentajat menevät edelleen taistelukentille saadakseen hyökkäyksiin pontta.

– Venäläiset komentajat vain harvoin delegoivat operatiivista johtoa alaisilleen, puolustusministeriö toteaa Twitterissä.

Tällä on brittien mukaan se seuraus, että alempi sodanjohto ei pääse kerryttämään "elintärkeää kokemusta johtamisesta".

Lue aiheesta lisää täältä.

12.02: Zelenskyi: Paholainen on palannut Ukrainaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että paholainen on palannut Ukrainaan, kun hän piti tunteellisen puheen kansalaisilleen Voitonpäivänä.

Voitonpäivää vietetään liittoutuneiden toisen maailmansodan voiton kunniaksi.

Zelenskyi sanoi myös, että Ukraina ja maan liittolaiset voittavat sodan.

– Yksikään paholainen ei voi paeta vastuuta, se ei voi piiloutua bunkkeriin.

Zelenskyi saattoi viitata Natsi-Saksan johtajaan Adolf Hitleriin, joka vietti elämänsä viimeiset päivänsä bunkkerissa Berliinissä, jossa hän myös teki itsemurhan toisen maailmansodan lopussa.

10.58: Venäjä sanoo tuhonneensa ukrainalaisen sotalaivan

Venäjä on tuhonnut ukrainalaisen sotalaivan lähellä Odessaa, sanoo maan puolustusministeriö Reutersin mukaan.

Venäjä kertoo sen tuhoaman aluksen kuuluneen korvetti-luokkaan, johon lukeutuvat sota-alukset ovat pieniä. Niitä voidaan varustuksesta riippuen käyttää vaihtelevissa tehtävissä, kuten sukellusveneiden torjunnassa ja miinoittamisessa.

Lisäksi Venäjä väittää ampuneensa alas kaksi venäläisvalmisteista Su-24-rynnäkkökonetta.

9.50: Ukraina puskee venäläisiä rajalle asti Harkovan suunnalla "sodan suurimmassa vastahyökkäyksessä" – Venäjä tuhoaa jo siltoja 

Ukrainan vastahyökkäys Harkovan alueella on edennyt merkittävästi, toteaa sotaa analysoiva ajatushautomo Institute for the Study of War tuoreimmassa arviossaan.

Aiemmin ISW kuvaili vastahyökkäystä "sodan tähän asti suurimmaksi" ja totesi Ukrainan joukkojen etenevän lavealla alueella.

– Ukrainalaisjoukot todennäköisesti etenevät Venäjän rajoille saakka tulevina päivinä tai viikkoina, ISW arvioi.

Näin jo siksi, että Ukraina etenee tällä hetkellä sellaista tahtia, ettei Venäjä yksinkertaisesti ehdi pysäyttää Ukrainan etenemistä ennen kuin rajamerkit tulevat vastaan.

Harkovan keskustasta Venäjän rajalle on lyhyimmillään reilu 30 kilometriä. Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki ja sodan alkupäivinä uskottiin sen olevan yksi Venäjän pääkohteista Kiovan ohella.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.24: 60 pelätään kuolleen koulupommituksessa

Kaksi ihmistä on kuollut Venäjän pommitettua koulua Bilohorivkan kylässä Ukrainassa, kertoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Gaidai Reutersin mukaan.

Rakennusjätteen alla on lisäksi 60 ihmistä ja heidän pelätään menehtyneen.

Ukrainalaiskuvernöörin mukaan Venäjä pommitti koulua lauantai-iltapäivällä. Koulussa oli suojassa noin 90 ihmistä. Heistä 30 on pelastettu.

– Seitsemän (pelastetuista) on haavoittunut. Kuusikymmentä ihmistä on todennäköisesti kuollut raunioiden alle, kuvernööri Gaidai kirjoitti Telegramissa.

8.22 Ilmasireenit soivat ympäri Ukrainaa

Äitienpäiväaamuunkaan ei ole herätty Ukrainassa rauhallisesti, sillä ilmasireenit soivat lähes jokaisessa maan maakunnassa. 

Asiasta kertoo ukrainalaismedia The Kyiv Independent. 

7.19: Ukraina: Mariupolista evakuoitu kaikki naiset, lapset ja vanhukset

Mariupolin Azovstalin terästehdasalueelta on evakuoitu kaikki naiset, lapset ja vanhukset, kertoo Ukrainan hallitus.

Ukraina on yhdessä YK:n ja Punaisen ristin kanssa evakuoinut Mariupolista viimeisen viikon aikana yli 300 ihmistä, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi.

6.51: CIA: Ei merkkejä, että Moskova käyttäisi ydinasetta

CIA:n ja muiden länsimaisten tiedustelupalvelujen mukaan Moskovasta ei ole näkynyt merkkejä siitä, että taktisten ydinaseiden käyttöä Ukrainassa tai sitä tukevissa maissa suunniteltaisiin.

Asiasta kertoo Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja William Burns. Hän näkee kuitenkin, että Venäjän puheita ydinaseista ei tule ottaa kevyesti.

Pian hyökättyään Ukrainaan Venäjä kertoi nostavansa ydinpelotejoukot hälytystilaan.

6.40: Putin suuttui MTV:n kirjeenvaihtajalle vuonna 2000

MTV Uutisten entinen kirjeenvaihtaja sai kysymyksellään Venäjän presidentti Vladimir Putinin raivon partaalle vuonna 2000.

Kirjeenvaihtaja Outi Parikka oli seuraamassa, kun Putin ja silloinen Suomen presidentti Tarja Halonen tapasivat Moskovassa.

Lehdistötilaisuudessa Parikka kysyi Putinilta, mitä mieltä hän olisi keskustelusta Karjalan palauttamisesta?

– Minun mielestäni tällainen keskustelu on hyvin vaarallista. Olen varma, että me saavutamme suhteissamme sellaisen tason ettei kenellekään tule mieleen kysyä vastaavaa, Putin vastasi.

Lue lisää Parikan haastattelusta tästä!

5.36: CIA:n johtaja: Putin näkee, että hänellä ei ole varaa hävitä Ukrainassa käytävää sotaa

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin uskovan, että Ukrainassa käytävää sotaa ei ole varaa hävitä.

–  Luulen, että hän on sellaisessa mielentilassa, jossa hän ei usko, että hänellä on varaa hävitä, Burns sanoi Financial Timesin konferenssissa.

Venäläisjoukkojen epäonnistumisista huolimatta Putin uskoo Burnsin mukaan yhä, että joukot pystyvät kukistamaan Ukrainan vastarinnan.

Lauantai 7.5.

23.10: Zelenskyi: Kaikkiaan yli 300 ihmistä pelastettiin Azovstalin tehtaalta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin muikaan Azovstalin tehtaalta Mariupolissa pelastettiin kaikkiaan 300 siviiliä. Venäjän joukot ovat tulittaneet tehdasaluetta useiden viikkojen ajan.

Zelenskyin mukaan viranomaiset keskittyvät nyt haavoittuneiden evakuointiin ja humanitääristen käytävien luomiseksi Mariupolin ja sen ympäristön asukkaille.

21.35: Venäjän mukaan siviilien evakuointi Mariupolista suoritettu

Venäjän puolustusministeriön mukaan Mariupolissa olleiden siviilien evakuointi on suoritettu loppuun. Asiasta kertoo uutistoimisto Interfax. Puolustusministeriön mukaan Azovstalin terästehtaalta olisi evakuoitu tänään vain yksi ihminen. Ministeriön mukaan koko torstaina alkaneen evakuointioperaation aikana Azovstalista evakuoitiin 51 ihmistä.

Voit lukea sodan käänteistä lisää lauantain 7.5. seurannasta.

Lue myös:

    Uusimmat