Ukraina puskee venäläisiä rajalle asti Harkovan suunnalla "sodan suurimmassa vastahyökkäyksessä" – Venäjä tuhoaa jo siltoja 

Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa 0:36
Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa.

Ukrainan vastahyökkäys Harkovan alueella on edennyt merkittävästi, toteaa sotaa analysoiva ajatushautomo Institute for the Study of War tuoreimmassa arviossaan.

Aiemmin ISW kuvaili vastahyökkäystä "sodan tähän asti suurimmaksi" ja totesi Ukrainan joukkojen etenevän lavealla alueella.

– Ukrainalaisjoukot todennäköisesti etenevät Venäjän rajoille saakka tulevina päivinä tai viikkoina, ISW arvioi.

Näin jo siksi, että Ukraina etenee tällä hetkellä sellaista tahtia, ettei Venäjä yksinkertaisesti ehdi pysäyttää Ukrainan etenemistä ennen kuin rajamerkit tulevat vastaan.

Harkovan keskustasta Venäjän rajalle on lyhyimmillään reilu 30 kilometriä. Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki ja sodan alkupäivinä uskottiin sen olevan yksi Venäjän pääkohteista Kiovan ohella.

Vaikka Harkova on kärsinyt sodan aikana toistuvista tykistö- ja ilmaiskuista, ei Venäjän armeija ole pystynyt todenteolla tunkeutumaan kaupunkiin.

Ukrainan vastahyökkäysten menestyksestä kertoo sekin, että maan armeijan jakamien tietojen mukaan venäläisjoukot ovat räjäyttäneet kolme siltaa hidastaakseen vastahyökkäystä.

Venäjä on räjäyttänyt siltoja Ruski Tyshkyn ja Tsyrkunyn kylissä, jotka sijaitsevat vajaan 20 kilometrin päässä Harkovasta. Ruski Tyshkysta on linnuntietä Venäjän vastaiselle rajalle 16 kilometriä.

– Armeijat yleisesti ottaen tuhoavat siltoja, jos ne ovat aika lailla päättäneet, että eivät itse yritä ylittää siltaa toiseen suuntaan, ISW toteaa.

– Näin ollen venäläisjoukot tuskin yrittävät lähitulevaisuudessa valloittaa takaisin Harkovan laitamia, jotka Ukraina nyt vapautti, ISW jatkaa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä tuhoaa Ukrainan sodan aikana siltoja. Se toimi näin Kiovan liepeiltä, Tshernihivin alueelta vetäytyessään. Myös ukrainalaisjoukot räjäyttivät siltoja eritoten sodan ensipäivinä.

Lue myös:

    Uusimmat