Putinilta sai kysyä vain yhden kysymyksen – kirjeenvaihtaja Outi Parikka sai nuoren presidentin raivon partaalle: "Hyvin vaarallista"

Outi kysyi Vladimir Putinilta Karjalan palauttamisesta Suomelle – Kysymys tulistutti nuoren presidentin 3:08
Muistatko tämän? Vladimir Putin tulistui, kun Suomen media kysyi Karjalasta.

Putin tulistui, kun Outi Parikka kysyi presidentiltä Karjalan palauttamisesta käytävästä keskustelusta. MTV poimi lehdistötilaisuuden arkistoista.

Kun Vladimir Putinista tuli Venäjän presidentti vuonna 2000, olivat muiden maiden johtajat täysin tietämättömiä nuoren tuiki tuntemattoman poliitikon pyrkimiyksistä ja tarkoitusperistä.

Ensimmäisten joukossa Putinin luo lähti vierailemaan Suomen Tarja Halonen, joka tapasi Venäjän presidentin Moskovassa kesällä 2000.

– Halonen oli juristi, Putin oli juristi, ajaltetiin, että ehkä he ymmärsivät toisiaan, MTV:n entinen kirjeenvaihtaja, ja nykyinen Ylen toimittaja Outi Parikka muistelee.

Parikka oli paikalla Moskovassa presidenttien järjestämässä lehdistötilaisuudessa. Suomalaismedia sai kysyä Putinilta yhden kysymyksen, venäläismedia toisen.

Suomalaisten toimittajien kesken päätettiin, että MTV Uutisten Parikka saisi kysyä tuon kysymyksen.

– Mä olin valmistellut sen aika hyvin ja vahvistanut venäläisiltä natiiveilta, että se on kieliopillisesti oikein, eikä ole liian suora. Venäläisessä kulttuurissa ei pidetä liian suorista kysymyksistä, niitä pidetään epäkohteliaina, Parikka kertoo.

"Herra presidentti, mitä mieltä olette keskustelusta Karjalan palauttamisesta?"

Toimittajat päättivät kysymyksen.

"Herra presidentti, mitä mieltä olette keskustelusta Karjalan palauttamisesta?"

Putinin viestintävastaavaa informoitiin kysymyksestä, se hyväksyttiin ja välitettiin presidentille ennakkoon.

Kun pitkän odottelun jälkeen kysymyksen aika tuli, oli Putinin vastaus tulinen.

– Minun mielestäni tällainen keskustelu on hyvin vaarallista.

– Olen varma, että me saavutamme suhteissamme sellaisen tason ettei kenellekään tule mieleen kysyä vastaavaa, Putin vastaa.

Putin jatkoi, kuinka tällainen keskustelu voi pahimmassa tilanteessa pilata Suomen ja Venäjän väliset suhteet.

Yläpuolelta löytyvältä videolta on nähtävissä, kuinka Halonen kuuntelee Putinin vastausta vieressä mietteliäänä.

Parikka kuvailee tilannetta aidosti jännittäväksi ja jopa pelottavaksi. Putinin ilmaisi mielipiteensä Karjalan palauttamiseen jyrkästi.

– Kollegat kysyivät minulta, että miten sinä kestit sitä jääkylmää katsetta niin pitkään. Hän katsoi minua lähietäisyydeltä niillä jäänkylmillä silmillään, Parikka muistelee. 

"Halonenkaan ei ollut täysin tyytyväinen"

Kysymys sai aikaan Suomessa ja Venäjällä paljon pohdintaa ja aiheutti jopa pienoisen kohun.

Suomessa pohdittiin muun muassa, että tuliko kysymys Putinille täysin yllätyksenä.

– Putin oli niin ärtynyt, niin Suomessa puhuttiin että kysymys tuli hänelle yllätyksenä. Presidentti kuitenkin tiesi kysymyksen puoli tuntia ennakkoon, Parikka kertoo.

Parikasta tuntuu, että Halonenkaan ei ollut täysin tyytyväinen siihen, minkälaisen aiheen hän nosti puhuttavaksi lehdistötilaisuudessa.

– Ihan kuin siinä olisi ollut Haloseltakin vähän moittimista minunkin suuntaan, että menin nostamaan tällaisen aiheen esille.

Mielenkiintoista on, että kuusi vuotta aiemmin Boris Jeltsinille oli esitetty vastaavanlainen kysymys. Edellisen presidentin vastaus Karjalan palauttamiseen oli täysin päinvastainen.

– Olen sitä mieltä, että Karjalan liittäminen oli ilman muuta Stalinin aggressiivista totalitarismista politiikkaa. Emmekä Suomen presidentin kanssa voi sallia sellaista, Jeltsin kertoi vuonna 1996.

Katso Parikan kysymys ja Putinin vastaus yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat