CNN: Venäläisjoukkoja kieltäytynyt etenemiskäskyistä Itä-Ukrainassa, ukrainalaisia pakkokuljetettu Venäjälle – MTV seurasi sotaa 9. toukokuuta

Ukrainan sodan sodan ilme on muuttunut – ”Vastahyökkäys uhkaa huoltoyhteyksiä” 0:31
Ukrainan sodan sodan ilme on muuttunut – ”Vastahyökkäys uhkaa huoltoyhteyksiä”.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 9. toukokuuta. 

  • Venäjällä vietettiin maanantaina 9. toukokuuta voitonpäivää
  • Venäjä pommitti koulua – presidentti Zelenskyi: 60 kuoli
  • Ukraina: Mariupolista evakuoitu kaikki naiset, lapset ja vanhukset
  • Pentagonin tiedottaja: Ukrainalaisia pakkokuljetettu Venäjälle

23.56: Biden helpottaa Yhdysvaltain asevientiä Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on helpottanut maansa asevientiä Ukrainaan ottamalla käyttöön toisen maailmansodan aikaisen lain aseavusta.

Valkoisen talon mukaan laki mahdollistaa aseiden lainaamisen Ukrainaan ripeällä aikataululla.

Allekirjoittaessaan lakia Biden sanoi Yhdysvaltojen tukevan ukrainalaisten taistelua, kun nämä puolustavat maataan ja demokratiaansa "Putinin julmaa sotaa" vastaan.

Biden myönsi, että Yhdysvallat on jo käyttänyt Ukrainan tukemiseen miljardeja dollareita, mutta lisäsi, että Venäjän aggressioon taipuminen olisi vielä kalliimpaa.

23.40: EU:n Ursula von der Leyen keskusteli Venäjän öljykieltoa vastustavan Unkarin pääministerin kanssa 

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi maanantaina Unkarissa maan pääministerin Viktor Orbanin ja keskusteli tämän kanssa venäläisestä öljystä.

– Keskustelu selvensi sanktioihin ja energiaturvallisuuteen liittyviä asioita, von der Leyen tviittasi tapaamisen jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

23.09: Ukrainalaisia on kuljetettu vastoin heidän tahtoaan Venäjälle, kertoo Pentagon

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Ukrainassa on näkynyt viitteitä siitä, että ukrainalaisia olisi pakkokuljetettu Venäjälle. Asiasta kertoi Pentagonin tiedottaja John Kirby.

Kirby ei kertonut toimittajille, kuinka monista mahdollisista ukrainalaisleireistä puhutaan. Kirbyn mukaan on kuitenkin näyttöä siitä, että ukrainalaisia oltaisiin kuljetettu vastoin heidän tahtoaan Venäjälle.

22.57: Europarlamentin puhemies MTV:lle: Putinille mieluisin lahja olisi epäyhtenäisyys

Sen tärkeimpiä käytännön osoituksia on yhtenä rintamana seisominen Venäjän vastaisten pakotetoimien takana.

Europarlamentin puhemies vakuuttaa Euroopan yhtenäisyyttä Venäjän edessä 6:15
Katso videolta Roberta Metsolan haastattelu!

21.07: Emmanuel Macronin arvion mukaan Ukrainan EU-jäsenprosessi voi viedä pahimmillaan jopa vuosikymmeniä

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Ukrainan kaltaiselta maalta voi viedä vuosikymmeniä ennen kuin maa on todella Euroopan unionin jäsen. 

– Vaikka antaisimme heille kandidaattistatuksen heti huomenna, me kaikki tiedämme, erittäin hyvin, että liittymisprosessi veisi useita vuosia, tai itse asiassa useita vuosikymmeniä, Macron totesi puhuessaan EU:n parlamentille Strasbourgissa. 

– Se on totuus, ellemme sitten päätä madaltaa liittymisen vaatimuksia, hän jatkoi. 

20.31: Venäläisjoukkoja kieltäytyneet käskyistä Ukrainassa, kirjoittaa CNN

Yhdysvallat sanoo nähneensä raportteja siitä, että jotkut venäläisjoukot ovat kieltäytyneet noudattamasta käskyjä Donbasissa, kirjoittaa CNN nimettömään puolustuslähteeseen nojaten.

Joukko-osastojen lisäksi joidenkin alempien upseerien on kerrottu kieltäytyneen toteuttamasta etenemiskäskyjä. 

20.01: Venäjä on jatkanut pommituksia eri puolilla Ukrainaa

Venäjä jatkaa edelleen Donbassin alueen pommittamista itäisessä Ukrainassa, eikä niiden osalta ole nähtävissä laantumisen merkkejä, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Taisteluiyta käydään nyt BBC:n mukaan Rubizhnen ja Bilohorivkan alueilla. 

Länteen päin siirryttäessä Venäjä on pommittanut Slovjanskin keskustaa, kertoo kaupungin pormestari. 

Vaikka pommitukset ovat Venäjän taholta jatkuneet, Ukraina on onnistunut vapauttamaan vastahyökkäyksillään uusia kyliä – etenkin Harkovan alueella, kertoo Venäjän hyökkäyssodasta karttapalvelua ylläpitävä Emil KastehelmiTwitterissä tilannekatsauksessaan

– Seuraavien päivien aikana katseet kohdistuvat itäisimpään Ukrainaan. Kysymyksiä herättää muun muassa se, onnistuuko Ukraina pitämään linjansa, kun pullistumaa vastaan hyökätään idästä, etelästä ja pohjoisesta, Kastehelmi pohtii. 

Jos tviittiketju ei näy, voit katsoa sen täältä

18.56: YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää ylimääräisen kokouksen Venäjän ihmisoikeusrikkomuksista

YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää torstaina ylimääräisen kokouksen, jossa käsitellään Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia Ukrainan sodassa.

Ylimääräisen kokouksen pitämiseen vaaditaan 16 jäsenmaan eli vähintään joka kolmannen jäsenen tuki. Ukrainan esitystä ylimääräisestä kokouksesta kannattivat muun muassa Suomi, Britannia, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Kyseessä on 34:s ylimääräinen kokous vuonna 2006 perustetun neuvoston historiassa.

Venäjä erotettiin väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta huhtikuun alussa Ukrainan sodan takia.

18.02: Venäläisjoukot ovat käyttäneet tykistötulta Azovstalin terästehtaan alueella, todetaan Ukrainan puolustusministeriöstä

Venäjän joukot ovat käyttäneet maanantain aikana tykistötulta Mariupolin satamakaupungissa Azovstalin terästehtaan alueella. Ukrainan puolustusministeriön mukaan kaupungin viimeisimmät puolustajat ovat piiloutuneena tehtaan uumeniin. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on julistanut voiton Mariupolissa, joka on strategisesti tärkeä kaupunki Asovanmeren rannalla. 

– Vihollinen jatkaa joukkojemme saartamista Azovstalin terästehtaan alueella ja se on voimistamassa hyökkäystään muun muassa tykistötuen avulla, Ukrainan puolustusministeriö totesi tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessaan, jossa tarkemmat yksityiskohdat jäivät epäselviksi. 

Reuters ei ole pystynyt toistaisekdsi varmistamaan terästehtaan tilannetta. 

17.54: Euroopan komission puheenjohtaja tapaa Unkarin pääministerin

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Lyen tapaa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Unkarin pääkaupungissa Budapestissa maanantaina. 

Asiasta kertoo Euroopan komission tiedottaja Twitterissä. 

Kaksikko keskustelee muun muassa Euroopan energian toimitusvarmuudesta. Unkari on yksi niistä harvoista Euroopan unionin maista, joka on vastustanut EU:n seuraava pakotepakettia Venäjää vastaan.

Orbán on syyttänyt von der Lyenia siitä, että tämä joko tahallaan tai tahattomasti "hyökkäsi EU:n yhtenäisyyttä vastaan", kun komissio esitti venäläisen öljyn täyskieltoa.

15.59: Odessassa vieraillut EU:n Charles Michel joutui hakeutumaan suojaan Venäjän ohjusiskulta

Ukrainan Odessassa vieraillut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel joutui maanantaina hakeutumaan suojaan, kun Venäjä ampui ohjuksia kaupunkiin. Asiasta kertoi EU-virkamies, jonka mukaan Michel joutui iskun takia keskeyttämään tapaamisensa Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin kanssa.

Michel tuli yllätysvierailulle Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla sijaitsevaan satamakaupunkiin. Venäjä ei ole yrittänyt sodan aikana tehdä maihinnousua Odessaan, mutta on moukaroinut kaupunkia ohjusiskuilla ja estänyt Odessan sataman toiminnan.

15.44: Venäjän suurlähettiläs sai kasvoilleen punaista maalia Puolassa

Ukrainalaismieliset mielenosoittajat heittivät Venäjän Puolan suurlähettilään Siergiej Andriejewin kasvoille verenpunaista maalia voitonpäivän juhlassa Varsovassa.

15.24: Ukrainan puolustusministeriö: Venäläisjoukot rynnivät Mariupolin terästehtaalle

Puolustusministeriön mukaan tankein ja tykistöllä varustetut venäläisjoukot rynnivät Azovstalin terästehtaalle Mariupolissa, jonne viimeiset Ukrainan puolustajat alueella ovat linnoittautuneena, kirjoittaa Guardian

15.10: EU:n komissio kertoo kantansa Ukrainan jäsenyyshakemuksesta ensi kuussa 

Euroopan komissio vastaa Ukrainan jäsenyyshakemukseen ensi kuussa, kertoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Von der Leyen kertoo keskustelleensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ja odottavansa nyt vastauksia jäsenyyttä koskeviin kysymyksiin.

Komission päätöksen jälkeen Ukrainan mahdollinen jäsenyys voi edetä jäsenmaiden käsittelyyn.

13.48: Venäläisen satelliittitelevision valikko hakkeroitiin – sodanvastainen viesti ilmestyi

Moskovalaiset satelliittitelevision katsojat näkivät television valikossaan yllättävän viestin tänään voitonpäivänä.

Kuvankaappausten mukaan televisiot näyttivät sotaa kritisoivia viestejä, kuten ”teillä on verta käsissänne” ja ”teillä on käsissänne tuhansien ukranalaisten ja satojen kuolleiden lasten verta”. Myös Venäjän propagandasta varoittavia, sodanvastaisia viestejä havaittiin Reutersin mukaan.

Sloganit ilmestyivät televisioon juuri ennen voitonpäivän paraatia. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten viestit päätyivät televisioon.

Myös BBC:n toimittaja Francis Scarr jakoi kuvia televisioiden valikoista.

13.26: Venäjä sanoo tuhonneensa vastatykistötutka-aseman

Venäjä ilmoittaa tuhonneensa Yhdysvaltain tekemän vastatykistötutka-aseman lähellä Zoloten kaupunkia itäisessä Ukrainassa.

11.42: Zelenskyi: Emme omi voitonpäivää

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti, ettei Ukraina anna Venäjän omia voittoa natsi-Saksasta omiin tarkoituksiinsa.

–  Tänään vietämme voitonpäivää. Olemme ylpeitä esi-isistämme, jotka yhdessä muiden kansakuntien kanssa Hitlerin vastaisessa liittoumassa löivät natsismin. Emme anna kenenkään omia tätä voittoa, Zelenskyi vakuutti.

Zelenskyi luetteli myös koko joukon ukrainalaisia kaupunkeja, jotka ovat nyt venäläisten hallussa. Zelenskyi muistutti, että ukrainalaiset häätivät aikoinaan natsit näistä kaupungeista.

–  Näiden kaupunkien nimet inspiroivat meitä tänään. Ne vahvistavat uskoamme siihen, että tulemme ajamaan miehittäjät mailtamme. Me voitimme silloin ja me voitamme nyt, Zelenskyi jatkoi.

10.49: Ukrainan suuri vastahyökkäys Harkovassa "muuttaa sodan ilmeen" – Venäjä iskemässä tankkiarmeijalla takaisin

Ukrainan sodan suurimmaksi kuvailtu vastahyökkäys Harkovan alueella pakottaa Venäjän lähettämään joukkojaan eri paikkaan kuin se alunperin suunnitteli, arvioi sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

ISW uskoo Venäjän kasaavan parhaillaan joukkoja Belgorodin alueelle Venäjän puolelle, Harkovan läheisyyteen. Alueelle on siirtymässä osia Venäjän ensimmäisestä panssariarmeijasta, Ukrainan armeija toteaa. Täysivahvuisena tankkiarmeijaan kuuluu noin 500–800 panssarivaunua.

– Kyse on sodan ilmeen muuttumisesta, toteaa maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa MTV Uutisille.

– Toki se puhuttu suurhyökkäys Itä-Ukrainassa edelleen jatkuu venäläisten toimesta, mutta ukrainalaisten vastahyökkäys pakottaa Venäjän miettimään tulevaa taktiikkaa ja pahimmillaan se uhkaa venäläisiä huoltoyhteyksiä, jotka Iziumin ja Harkovan itäpuolelta Venäjälle menevät, Kajanmaa jatkaa.

10.16: Putin: Taistelette Venäjän turvallisuuden puolesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli voitonpäivänpuheensa aluksi sotaveteraaneja "suuresta voitosta".

Nyt Venäjän armeijassa taisteleville sotilaille hänellä oli toinen viesti.

– Te taistelette Venäjän turvallisuuden puolesta, Putin sanoi.

– Länsi valmisteli maahamme hyökkäämistä, Putin jatkoi.

Putinin mukaan sotilasliitto Nato "loi uhkia" Venäjän rajoille, eikä länsi halunnut kuunnella Venäjää.

– Sotilasoperaatio tarvittiin, se oli ainoa oikea päätös. Vapaaehtoiset Donbassista taistelevat kotimaansa puolesta, Putin totesi.

– Venäjän viholliset yrittivät käyttää terroristitaktiikoita, Putin jatkoi.

Virallinen Venäjä ei käytä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sanaa sotaa, vaan puhuu erikoisoperaatiosta.

Puheessaan Putin lupasi, että valtio auttaa kuolleiden ja haavoittuneiden omaisia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Venäjän voitonpäivän juhlissa – ulkomaantoimittaja analysoi 19:10
Katso Putinin puhe.

9.53: Venäjän sota Ukrainaa vastaan varjostaa voitonpäivän juhlintaa myös Israelissa 

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan heittää varjonsa voitonpäivän tapahtumien ylle myös Israelissa, jossa toisen maailmansodan loppua ja natsi-Saksan kaatumista juhlistava merkkipäivä on ollut virallinen pyhäpäivä viiden vuoden ajan. 

Asiasta kertovat muun muassa israelilaislehti Haaretz ja Latviassa toimiva riippumaton venäläismedia Insider.

Ukrainan sodan vuoksi perinteinen veteraaniparaati peruttiin ja merkkipäivää juhlistetaan muutenkin tavanomaista hillitymmin. Veteraanijärjestöt ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

9.05: Kun 14 vuotta tuli täyteen, MTV:n Venäjän-kirjeenvaihtaja sai tarpeekseen: "Pitääkö minun omistaa koko elämäni tälle vastenmieliselle maalle"

MTV:n uutisten entinen kirjeenvaihtaja ja nykyinen Ylen toimittaja Outi Parikka teki uutisjuttuja Venäjältä MTV:lle yhteensä 14 vuoden ajan.

Parikka työskenteli ennen kirjeenvaihtajan pestiään taloustoimittajana Helsingin Sanomissa, ja hänen kauttaan meni ulos paljon talousuutisia Venäjältä.

– Sain silloin tehtäväksi tehdä paljon uutisia Neuvostoliiton talousuudistus perestroikasta. Silloin mulle tuli tunne, että nythän siellä alkaa tapahtua, Parikka muistelee viitaten maan taloudelliseen kehitykseen.

Lisää aiheesta lisää täältä.

8.12: Venäjän hybridivaikuttamisen koneisto Suomen painostamiseksi on nyt lähtenyt käyntiin

Jos Suomi jättää lähiviikkoina hakemuksensa sotilasliitto Naton jäseneksi, jää Venäjälle vielä paljon aikaa erilaiseen hybridivaikuttamiseen muun muassa talouden, infrastruktuurin ja kybermaailman alueilla. Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan Hanna Smithin mukaan reaktio Venäjältä on kestänyt, mutta nyt on nähty merkkejä koneiston käyntiin lähtemisestä. 

Venäjä näyttää lisäävän painetta jo ennen kuin Nato-kysymyksestä äänestetään eduskunnassa. Sisäministeriön kansallisen turvallisuuden osaston neuvottelevan virkamiehen Eero Kytömaan mukaan virastoissa ja ministeriöissä on tehty pitkää päivää Venäjän hybridivaikuttamiseen valmistautumiseksi.

5.14: Venäjällä vietetään voitonpäivää, sotasaavutukset Ukrainassa eivät anna aihetta juhlaan 

Venäjällä juhlitaan tänään voitonpäivää, jolla muistetaan toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita ja natsi-Saksasta saavutettua voittoa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä pitää puhe, jonka odotetaan tarjoavan vihjeitä siitä, miten sota Ukrainassa jatkuu. Venäläisten menestys sodassa on ollut kehnoa, eikä juhlittavaa juuri ole.

Moskovassa pidetään myös sotilasparaati, johon ottaa osaa 11  000 sotilasta, pitkälle toista sataa erilaista sotilasajoneuvoa sekä vajaat 80 lentokonetta tai taisteluhelikopteria. Paraatissa on mukana myös hävittäjien ylilento.

Tältä näyttää sotatilanne juuri ennen voitonpäivää – millaisia voittoja Venäjä juhlii? 15:22
Tältä näyttää sotatilanne juuri ennen voitonpäivää – millaisia voittoja Venäjä juhlii?

5.05: Zelenskyi: "Venäjä unohtanut kaiken, mikä oli tärkeää toisen maailmansodan voittajille"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vertasi G7-maille pitämässään puheessa Venäjän toimia natsi-Saksan hirmutekoihin toisen maailmansodan aikana.

Hän nosti esiin kouluiskun lisäksi muiden ukrainalaiskaupunkien pommitukset sekä ukrainalaisten pakkoevakuoinnit Venäjälle Itä-Ukrainasta.

–  Joka päivä kansalaisemme näkevät sellaista ja menettävät henkensä sellaisen vuoksi, minkä olisi pitänyt jäädä kaukaiseen menneisyyteen ja minkä ei todellakaan olisi pitänyt palata Eurooppaan 77 vuoden jälkeen, Zelenskyi sanoi.

Myös myöhäisillan videopuheessaan Zelenskyi nosti esille toisen maailmansodan.

–  Venäjä on unohtanut kaiken, mikä oli tärkeää toisen maailmansodan voittajille, mutta Ukraina ja koko vapaa maailma muistuttaa Venäjää kyllä siitä, Zelenskyi sanoi puheessa.

Zelenskyi piti puheensa Venäjällä vietettävän voitonpäivän aattona. Venäjä juhlii tänään maanantaina voitonpäivää, jolla muistetaan toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita ja natsi-Saksasta saavutettua voittoa.

5.02: Zelenskyi: Ukrainalaiskoulun pommituksessa kuoli 60 

Ukrainalaiskoulun pommituksessa Itä-Ukrainassa on kuollut 60 ihmistä, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sunnuntai-iltana G7-maille pitämässään puheessa.

Zelenskyin mukaan ihmiset olivat hakeutuneet suojaan Bilohorivkan kylässä sijainneeseen kouluun, kun Venäjän ilmaisku osui rakennukseen lauantaina.

Luhanskin alueen kuvernööri sanoi aiemmin sunnuntaina, että koulussa olisi ollut pommituksen aikaan noin 90 ihmistä. Kuvernöörin mukaan noin 30 ihmistä saatiin pelastettua raunioista.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi olevansa tyrmistynyt Bilohorivkan kouluiskusta.

–  Tämä on jälleen yksi muistutus siitä, että tässä sodassa, niin kuin monissa muissakin konflikteissa, siviilit maksavat kovimman hinnan, kerrottiin Guterresin sunnuntai-iltana julkaistussa tiedotteessa.

Sunnuntai 8. huhtikuuta

23.31: Mariupolista evakuoituja saapunut Zaporizhzhjaan

Venäjän hallitsemasta Mariupolista evakuoituja siviilejä saapui sunnuntaina Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Zaporizhzhjaan saapui yhteensä kahdeksan bussia kuljettaen 174 siviiliä, joista 40 tuli Azovstalin terästehtaalta.

YK:n Ukrainan humanitaarisen avun koordinaattori Osnat Lubrani tviittasi olevansa huojentunut nyt evakuoitujen siviilien puolesta, mutta tähdensi, ettei työ ole ohi.

Venäjän on arveltu julistavan Mariupol vallatuksi maanantaina, jolloin Venäjällä juhlitaan voitonpäivää.

22.00: Ukrainan tapahtumia tänään kuvissa

21.48: G7-mailta uusia pakotteita Venäjää vastaan

Valkoinen talo kertoi sunnuntaina kaikkien G7-maiden sitoutuneen kieltämään tai asteittain lopettamaan venäläisen öljyn tuonnin. Kyseessä on uusi pakotekeino Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan. Lausunnossa ei kerrottu tarkemmin, mitä sitoumuksia eri G7-maat ovat tehneet.

G7-maiden kerrottiin myös kieltävän tai muutoin estävän kaikkien sellaisten keskeisten palvelujen tarjoaminen, joista Venäjä on riippuvainen. Valkoisen talon tiedotteen mukaan tämä vahvistaa Venäjän eristäytymistä kaikilla sen talouden aloilla.

G7-maiden johtajat keskustelivat sunnuntaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa etäyhteyksin.

Lisää sunnuntain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat