MTV Uutiset seurasi sotaa 10.6.

MTV paikalla Harkovassa - Venäjä tulittaa päivittäin raketti-iskuja 1:47
MTV Uutiset Harkovassa: Venäjä tulittaa kaupunkia päivittäin ohjuksilla.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 10. kesäkuuta. Tuoreimman seurannan löydät täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi ylisti Iso-Britanniaa johtajuudesta ja avunannosta
  • Puolustusministeriö: Suomi lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan
  • Zelenskyin avustaja: Ukrainalaissotilaita kuolee päivittäin toistasataa
  • Luhanskin kuvernööri: Sjeverodonetsk pääasiassa Venäjän hallinnassa 
  • YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.40: Saksan maatalousministeri: Venäjä käyttää nälkää aseena

Venäjä käyttää tarkoituksellisesti nälkää aseena, kun se tukkii Ukrainan satamat, sanoo Saksan maatalousministeri Cem Özdemir perjantaina.

Özdemir keskusteli ukrainalaisen kollegansa Mykola Solskyin kanssa vaihtoehtoisista tavoista viedä viljaa Ukrainasta.

– Se olisi itsemurha (kamikaze), jos Ukraina luottaisi Putinin sanaan ilman uskottavia ja tehokkaita sotilaallisia takeita siitä, että Ukrainan satamien ja laivojen turvallisuus on taattu", Özdemir sanoi.

– En luottaisi Putinin sanaan millään tavalla – hän on osoittautunut pahamaineiseksi valehtelijaksi, Özdemir sanoi CNN:n tytäryhtiölle N-TV:lle Kiovassa.

22.21: Tuho Harkovassa on valtavaa – 40 ihmistä sai surmansa ohjusiskussa

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova on kärsinyt valtavaa tuhoa venäläisten ohjus- ja rypälepommi-iskuissa. 

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen todisti tänään sodan totaalista tuhoa Harkovan aluehallituksen talon tuhotuilla raunioilla.

– Tämä on yksi Harkovan tärkeimmistä hallintorakennuksista, jonka venäläisjoukot ovat halunneet tuhota. Iskupäivän aamuna noin 40 ihmistä sai surmansa täällä, Nurminen kertoo.

– Iskuja tulee päivittäin. Viimeksi tänään Saltivkan lähiöön. Harkovalaiset ovat laskeneet, että jo yli tuhat ihmistä on kuollut Venäjän ohjus- ja pommi-iskuissa Harkovassa.

Kuolinlukua ei ole pystytty varmistamaan.

21.05: Mariupolin pormestari: Kolera voi tappaa vielä tuhansia Mariupolissa

Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko varoittaa ukrainalaiselle televisiokanavalle UATV:lle antamassaan haastattelussa, että jopa 10 000 kaupunkilaista voi vielä kuolla koleraan ja muihin tartuntatauteihin.

Kolera on erittäin tarttuva tauti, joka voi maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan hoitamattomana tappaa tunneissa. Saastunut juomavesi tai ruoka aiheuttaa tautia.

Pormestarin avustaja kertoi aiemmin Novy-kanavan haastattelussa, että juomavettä on kaupungissa tarjolla vain joka toinen päivä. Avustajan mukaan valtava määrä hautaamattomia ruumiita pahentaa tilannetta.

20.29: Élyée-lähteet: Macron saattaa tehdä ensimmäisen vierailun Ukrainaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron saattaa tehdä ensimmäisen vierailunsa Ukrainaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan, kertoo Élysée palatsi -lähde. Lähteen mukaan Macronin vierailu Ukrainaan voisi ajoittua kesäkuun loppuun, kun Euroopan unioni on päättänyt Ukrainan EU-jäsenhakemuksesta.

Élysée-lähde korosti, että Macron haluaa vierailla Ukrainassa tavalla, josta olisi mahdollisimman paljon hyötyä Ukrainalle. Lähde ei kertonut sitä, mikä tämä tapa olisi.

Sen jälkeen kun Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan, monet länsimaiden johtajat ovat vierailleet maassa, mukaan lukien Britannian pääministeri Boris Johnson, Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja Suomen pääministeri Sanna Marin.

18.36: Ukraina: Venäjä pystyy jatkamaan sotaa vuoden ajan

Ukrainan sotilastiedustelu uskoo, että Venäjä pystyy jatkamaan sotaa vielä vuoden ajan. 

– Venäjän taloudelliset resurssit antavat mahdollisuuden jatkaa sotaa nykyisellä tahdilla vielä vuoden ajan. Kreml todennäköisesti yrittää jäädyttää sodan joksikin aikaa, jotta länsi poistaisi talouspakotteita Venäjältä – sen jälkeen Venäjä jatkaisi aggressiota, Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosasto sanoi Telegramissa.

Ukraina varoitteli myös, että Venäjä on päihittänyt ukrainalaisten eturintaman. 

– Ukrainalla on yksi tykistöosasto, venäläisillä 10:stä 15:een tykistöä. Siksi kaikki riippuu nyt siitä, mitä aseita länsimaat meille antavat, tiedustelupalvelun pääosaston Vadym Skibitsky sanoi The Guardian -lehden haastattelussa.

Siitä huolimatta Skibitsky uskoo, että modernit aseet alkavat loppua Venäjältä.

– Olemme huomanneet, että Venäjä tekee paljon vähemmän ohjushyökkäyksiä kuin ennen, lisäksi se on käyttänyt vanhoja neuvostoaikaisia Kh-22-ohjuksia 1970-luvulta.

17.11: Zelenskyi ylisti Iso-Britanniaa johtajuudesta ja avunannosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ylisti Britannian johtajuutta ja maan antamaa apua Ukrainalle. Zelenskyi tapasi perjantaina Britannian puolustusministeri Ben Wallacen Kiovassa, kertoo Reuters.

– Olen kiitollinen Britannialle, sen hallitukselle ja pääministerille. Sota korostaa, kuka on ystävämme – ei pelkästään strategisessa mielessä, vaan myös todellisuudessa. Uskon, että Iso-Britannia on ystävämme, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi sanoi, että ”aseet, raha ja sanktiot” ovat asioita, joissa Britannia on osoittanut johdonmukaista johtajuutta.

15.46: YK huolissaan kolmen taistelijan saamista kuolemantuomioista

YK:ssa ollaan huolissaan kahden brittitaistelijan ja yhden marokkolaisen taistelijan saamista kuolemantuomioista. Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit ovat tuominneet taistelijat kuolemaan, kertoivat venäläiset tiedotusvälineet torstaina.

Britit ja marokkolainen vangittiin heidän taistellessaan Ukrainan joukkojen riveissä itäisellä Donetskin alueella. Separatistiviranomaiset tuomitsivat heidät hallituksen kaatamisen yrityksestä.

– YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on huolissaan itse julistautuneen Donetskin kansantasavallan niin sanotusta korkeimmasta oikeudesta, joka tuomitsee kolme sotilasta kuolemaan, sanoi tiedottaja Ravina Shamdasani toimittajille Genevessä.

Shamdasanin mukaan vuodesta 2015 alkaen on huomattu, että itse julistautuneiden tasavaltojen oikeuslaitoksissa ei ole noudatettu oikeudenmukaisia oikeudenkäyntien takuita, kuten julkisia kuulemisia, riippumattomuutta, tuomioistuinten puolueettomuutta ja oikeutta olla pakottamatta todistamaan.

– Tällaiset oikeudenkäynnit sotavankeja vastaan ovat sotarikos, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) tiedottaja Shamdasani sanoi.

12.25: Ukraina sanoo tehneensä iskuja Venäjän asemiin Hersonissa

Ukraina sanoo iskeneensä Venäjän sotilaallisiin asemiin eteläisellä Hersonin alueella. Ukrainan joukot taistelevat Hersonissa Venäjän miehittämien alueiden takaisin saamiseksi.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi maan lennoston tehneen joukon iskuja vihollisen asemiin. Herson oli ensimmäisten alueiden joukossa, jotka Venäjä otti hallintaansa 24. helmikuuta tekemänsä hyökkäyksen jälkeen. Venäjän Hersoniin asettamat viranomaiset ovat esittäneet kansanäänestyksen järjestämistä alueen liittämiseksi Venäjään.

11.57: Puolustusministeriö: Suomi lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan

Tasavallan presidentti on tänään valtioneuvoston esityksestä päättänyt, että Suomi lähettää Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua.

Avun perillemenon takaamiseksi avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

Suomen lisäavussa on huomioitu sekä Ukrainan tarpeita, että Puolustusvoimien resurssitilannetta.

– Suomi ei unohda Ukrainaa ja ukrainalaisia. Jatkamme apuamme: lähetämme uuden paketin puolustusmateriaalia, puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi tiedotteessa.

Ukraina on Venäjän hyökkäyksen jälkeen pyytänyt materiaaliapua sekä Euroopan unionin että Naton jäsenmailta.

9.48: Britannian sotilastiedustelu: Venäjällä on vaikeuksia peruspalveluiden toimittamisessa miehittämilleen alueille

Venäjällä on vaikeuksia peruspalveluiden toimittamisessa miehittämiensä ukrainalaisalueiden asukkaille, kertoo Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

Puhtaan juomaveden saaminen on ollut epäsäännöllistä. Lisäksi internet- ja puhelinyhteyksissä on ollut suuria häiriöitä.

Hersonin alueella pulaa on lääkkeistä ja Mariupolin kaupunkia uhkaa koleraepidemia. Koleratapauksia on raportoitu huhtikuusta alkaen.

Sotilastiedustelu arvioi, että Mariupolin terveydenhuolto on todennäköisesti jo romahtamisen partaalla, ja koleran leviäminen vaikeuttaisi tilannetta entisestään.

8.59: Mariupolissa riski koleraepidemian puhkeamiseen

Britannian puolustusministeriön mukaan Mariupolissa voi puhjeta koleraepidemia, koska lääkintäpalvelut ovat lähellä romahdusta. Asiasta kertoo Reuters.

Venäjällä on vaikeuksia tarjota peruspalveluita sen miehittämillä alueilla. 

8.19: Ukraina on lännen toimittamien aseiden varassa

Guardianin mukaan Ukrainan sotilastiedustelun apulaispäällikkö Vadym Skibitsky on sanonut Ukrainan häviävän Venäjää vastaan rintamalinjoilla ja on maa on nyt lähes yksinomaan riippuvainen lännestä tulevista aseista.

– Tämä on nyt tykistösota, Skibitsky sanoo.

Skibitskyn mukaan kaikki riippuu nyt siitä, mitä länsi Ukrainalle antaa.

5.25: Ukrainan presidentin avustaja: Ukrainalaissotilaita kuolee rintamalla päivittäin toistasataa

Ukrainalaissotilaita kuolee rintamalla tällä hetkellä päivittäin noin 100–200, sanoi Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljak.

BBC:n haastatteleman Podoljakin mukaan Ukraina tarvitsisi käyttöönsä satoja lännen heitinjärjestelmiä vastatakseen Venäjän pommituksiin. Podoljak sanoi, että Venäjä tulittaa Ukrainan asemia tällä hetkellä kaikella arsenaalistaan löytyvällä ydinaseita lukuun ottamatta.

Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov kertoi eilen torstaina päivittäisten tappioiden määrän olevan noin sata sotilasta. BBC:n mukaan vaihtelevat luvut kertovat siitä, kuinka vaikeaa on saada tarkkaa tietoa rintamalta.

23.46: Putin vertaa itseään Pietari Suureen: "Hän ei ottanut mitään, hän otti sen takaisin"

Venäjän presidentti Vladimir Putin vertasi torstaina tämänhetkisiä tekojaan Pietari Suureen, joka valloitti Itämeren rannikon Ruotsilta suuressa Pohjan sodassa 1700-luvulla.

Vieraillessaan Moskovassa Pietari Suuren syntymän 350-vuotisnäyttelyssä Putin puhui nuorille yrittäjille.

–  Tulee vaikutelma, että taistellessaan Ruotsia vastaan hän (Pietari Suuri) sieppasi jotain. Hän ei ottanut mitään, hän otti sen takaisin, presidentti sanoi.

Kun Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin ja julisti sen Venäjän pääkaupungiksi, mikään Euroopan maa ei Putinin mukaan tunnustanut tämän alueen kuuluvan Venäjälle.

–  Kaikki pitivät sitä Ruotsin osana. Mutta ikimuistoisista ajoista lähtien slaavit olivat asuneet siellä yhdessä suomalais-ugrilaisten kansojen kanssa, Putin luennoi.

–  Myös meidän velvollisuutemme on ottaa takaisin ja vahvistua, Putin sanoi viitaten ilmeisesti Venäjän sotaan Ukrainassa.

22.48: Media: Espanja antamassa Ukrainalle tankkeja, jotka ovat Suomenkin panssarinyrkki 

Espanja on valmis lahjoittamaan Ukrainalle saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -panssarivaunuja, kertoo El pais -lehti

Lehden tietojen mukaan ukrainalaissotilaat saisivat koulutuksen Leopard 2 -tankkien käyttöön ensi alkuun Latviassa, jossa on jo noin 500 espanjalaissotilasta. Myöhemmin koulutusta järjestettäisiin lehden tietojen mukaan myös Espanjassa.

Espanja olisi valmis antamaan Ukrainan käyttöön 40 vaunua, El Pais toteaa. Espanjalla on yhteensä 108 Leopard 2A4 -tankkia, jotka se osti Saksalta käytettynä vuonna 1995.

Espanjan hallitus ei ole kommentoinut lehden tietoja, mikä ei sinällään ole yllättävää. Äskettäin Ukrainaan ilmestyi esimerkiksi Norjan lahjoittamia panssarihaupitseja, joiden antamisesta norjalaishallinto ei ollut ennakkoon julkisuudessa sanonut mitään. Asiaa perusteltiin turvallisuussyillä.

Jotta Leopardit voidaan toimittaa Espanjasta Ukrainaan, tarvitaan siihen vaunut valmistaneen Saksan lupa. Tiistaina liittokansleri Olaf Scholzilta kysyttiin, onko Espanja pyytänyt lahjoituslupaa. Scholzin mukaan näin ei ole tapahtunut.

Voit lukea lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat