Mainos

Chile jätti virallisen vastalauseen Pinochetin pidätyksestä

Chilen ulkoministeri Jose Miguel Insulza on jättänyt brittiläiselle virkaveljelleen Robin Cookille virallisen vastalauseen Pinochetin pidätyksestä. Chilen ulkoministeriön mukaan nykyinen senaattori Pinochet nauttii diplomaattista koskemattomuutta myös Britanniassa. Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet pidätettiin Lontoossa, missä hän on ollut sairaalahoidossa.

Britannian poliisin mukaan Pinochetin epäillään murhanneen Espanjan kansalaisia vuosina 1973-1990. Britannian viranomaiset olivat saaneet Espanjalta luovutuspyynnön. Espanjalaistuomarit haluavat kuulustella 82-vuotiasta Pinochetia epäilyistä, joiden mukaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa tehtiin hallitusten järjestämiä ja keskenään suunnittelemia pidätyksiä 1970- ja 1980-luvuilla.

Suurlähettilään mukaan Britannian viranomaiset pidättivät selkäleikkauksessa olleen Pinochetin brittiläistuomarin määräyksestä, kun espanjalaispyyntö oli tullut Interpolin välityksellä. Chilen viranomaisille asiasta kerrottiin eilen. Pinochet saapui Lontooseen viime viikolla diplomaattipassilla.

Espanjalaisjuristit ovat selvittäneet vuosia Chilessä kadonneitten espanjalaisten kohtaloa. Tuomari Baltasar Garzon selvittää maanantaina, miksi hän pyytää Pinochetin luovuttamista. Espanjan hallituksen on lisäksi hyväksyttävä luovutuspyyntö. Garzon ja toinen tuomari Manuel Garcia Castellon aikovat matkustaa Lontooseen ensi viikolla kuulustelemaan Pinochetia. Chilen hallituksen mielestä Pinochetia ei voi kuulustella, koska hän matkusti Lontooseen diplomaattipassilla.

Tuhansia kuoli tai katosi

Eläkkeelle jäänyt kenraali Pinochet hallitsi Chileä vuosina 1973-1990. Pinochet tuli valtaan vallankaappauksella vuonna 1973, kielsi myöhemmin poliittiset puolueet, sulki kongressin ja vainosi vasemmistolaisia. Noin 3000 ihmistä kuoli tai katosi hänen valtakaudellaan, ja Pinochetin hallintokoneisto syyllistyi tuomareiden mukaan myös terroriin ja kidutukseen. Kymmenettuhannet pakenivat maasta Pinochetin armeijan pelosta.

Pinochet luopui vallasta vuonna 1990, kun hän sai vähemmän kuin puolet äänistä kansanäänestyksessä. Hän jatkoi kuitenkin armeijan ylipäällikkönä viime maaliskuuhun asti. Pinochetista tuli aiemmin tänä vuonna elinikäinen senaattori omasta aloitteestaan. Chilen lain mukaan tuo asema suojaa häntä syytteeltä.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.