Charlotte Kalla paljasti yhden suurimmista suruistaan – "Serkkuni pystyi puhumaan suomea isovanhempieni kanssa"

Ruotsin maastohiihtotähti Charlotte Kalla kertoi Proud to be Ummikko -podcastissa omasta alkuperästään ja paljastaa, kuinka hänen elämänsä yksi suurimmista suruista on se, ettei hänelle opetettu meänkieltä, joka on suomen kielen murre.

Tornionlaaksossa asuvilla nuoremman sukupolven ihmisillä on yhteisenä tekijänä ruotsin kieli. Vanhemmat sukupolvet, vanhemmat ja isovanhemmat taasen puhuvat meänkieltä tai suomea.

Tornionlaaksossa Pajalassa sijaitsevasta Täräntön kylästä kotoisin oleva Kalla joutui itse käyttämään äitiään Lenaa tulkkina, jotta pystyi puhumaan isoäitinsä kanssa. Kalla kertoo podcastissa, millaista oli olla tornionlaaksolainen ilman, että puhui kieltä.

– Koen itseni hiukan etsiväksi. Voinko luokitella itseni tornionlaaksolaiseksi, kun niin iso osa kulttuurista ja identiteetistä ei ole minussa? Se tuntii siltä, että en ole oikeasti. Kuin vain yrittäisin olla, olen pelkästään "wannabe". Päätökseni muuttaa Sundsvalliin vahvistaa sitä entistä enemmän, Kalla kertoo.

Kalla kertoo, että hänen vanhempansa tekivät tietoisen valinnan olla opettamatta meänkieltä lapsilleen. 

– He pelkäsivät, että se olisi tehneet asioista meille vaikempia, ettemme osaisi puhua kunnolla suomea tai ruotsia. He olisivat tehneet meille karhunpalveluksen ja olisimme olleet sekaisin. He ovat jälkikäteen katsottuna katuvaisia päätöksestään ja sitä mieltä, että ehkä toimivat väärin, Kalla sanoo.

Suomalaisvaikutteisen meänkielin käyttö Torniolaaksossa oli pitkään kyseenalainen aihe ja ruotsinkielisissä kouluissa sen puhuminen oli pitkään kiellettyä. Sillä on ollut suuri vaikutus tornionlaaksolaisiin.

– Siinä jossain sen ympärillä oli häpeä, että se ei ollut riittävää, Kalla kertoo.

Hiihtotähti kertoo podcastissa, että olisi mielellään halunnut oppia meänkieltä ja toivoo, että Tornionlaaksossa elävät nykyvanhemmat opettaisivat kieltä seuraavalle sukupolvelle.

– Nyt minulla on vaikeaa itse tehdä se, jos saisin perhettä, koska minulla ensin työ tehtävänä, Kalla sanoo.

Kalla sanoo olevansa ylpeä alkuperästään ja toivoo syventävänsä omaa tietämystään historiastaan.

– Se tuntuu todella tärkeältä ymmärtää itseäni, mistä käytökseni on kotoisin.

Expressen tapasi Kallan Italiassa Ruotsin maajoukkueen leirille ja keskustelun aiheena oli juurikin ruotsalaisen tausta.

– Olen koko urani saanut puhua alkuperästäni ja mitä kasvatus Tärentössä on merkinnyt minulle hiihtäjänä. Mikä on minussa tyypillistä tornionlaaksolaisuutta. En tiedä oikein, olenko löytänyt vastauksen, Kalla toteaa.

Ruotsalainen myöntää, että yksi hänen suurista suruistaan on se, ettei hän osaa puhua suomea tai meänkieltä.

– Ja se tulee vieläkin selvemmäksi, kun ajattelee aikaa lapsena. Serkkuni pystyi puhumaan suomea isänäidin ja isänisän kanssa. Se tuntui, että hän oli sen vuoksi aikuisempi ja heillä oli jotain yhteistä. Se oli haastavaa äidinäitini kohdalla, että en pystynyt puhumaan hänen kieltään, vaan äitini piti toimia tulkkina, Kalla kertoo.

– En ole kuitenkaan yksin. Moni on samassa tilanteessa ja se tekee sen, että voin olla jossain yhteisössä, Kalla päättää.

Lue myös:

    Uusimmat