Ruotsin hiihtolegenda Charlotte Kalla väläytteli suomen kielen taitojaan – "Ei ei, seis, tämähän menee väärin"

Maastohiihdon kolminkertainen olympiavoittaja Charlotte Kalla puhui Sommar i P1 -podcastissa harmituksestaan, kuinka hän ei osaa puhua meänkieltä. 

Kalla päätti upean hiihtouransa tähän kauteen. Arvokisamitaleja kertyi 22, joista kuusi oli kultaisia. Kalla kertoi podcastissa taustoistaan, hän on alun perin kotoisin Tornionlaaksosta, Pajalan kunnan Täräntöstä. Alueella puhuttiin ruotsin kielen lisäksi meänkieltä, jota Kallan isoäiti puhui. Se on Pohjois-Ruotsin suomalaismurre.

– Onko minulla oikeus kutsua itseäni torniolaaksolaiseksi, vaikka en ole koskaan osannut kieltä. Se on kysymys, jota olen miettinyt useita kertoja. Kun vielä asuin kotona Täräntössä, niin oli se mielestäni haastavaa, kun en osannut kieltä, enkä osannut puhua sujuvasti. Meillä oli pakollista kielioppia ala-asteella, mutta kukaan minun ikäluokassani ei nähnyt sen oppimisen arvoa, Kalla sanoi.

34-vuotias Kalla kertoi podcastissa, että osasi sanoa muutamia sanoja suomeksi ja kuinka hänen vanhempansa joutuivat kantamaan taakkaa, että meänkielen puhuminen olisi ollut rumaa. Sillä oli myös oma vaikutuksensa Kallan kasvuun Täräntössä.

– Meidän ei tule rasittaa vanhempiamme siitä, että he eivät ole opettaneet meitä. Se on yhteiskunnallinen ilmiö, etät kolmas sukupolvi on jäänyt ilman kieltä. Olen nähnyt ympärilläni monia, jotka eivät ole saaneet kieltä kotoa, vaan haluavat saada opittua sen, jotta voivat tutkia juuriaan. Se on surullista ja juurettomuutta, että ei osaa kieltä, Kalla totesi.

Meänkielestä puhumisen jälkeen Kalla halusi hassutella hiukan kuuntelijoidensa kanssa. Ruotsalainen laittoi soimaan ensimmäiset nuotit Euskefeuratin "Det är hit man kommer när man kommer hem" -kappaleesta.

– Ei ei, seis, tämähän menee väärin. Tämän kappaleen haluan tietysti soittaa meänkielellä. Kiitokset Euskefeuratille, mutta Raj-Raj Band saa ottaa homman haltuun "On kaipuu tänne aina pohjaton" -kappaleella, Kalla sanoi päättäen puheenvuoronsa suomeksi.

Raj-Raj Band on Pajalasta kotosoin oleva yhtye, joka tekee lauluja ruotsiksi ja meänkielellä. 

Lue myös:

    Uusimmat