Ruotsin hiihdon ex-superlupaus tekee paluuta huipputasolle karmaisevien loukkaantumisien jälkeen: "Se on ainoa syy, miksi olen selviytynyt"

Ruotsin Sofia Henriksson oli yksi Ruotsin suurimmista hiihtolupauksista. Hän on kaksinkertainen junioreiden maailmanmestari. Henrikssonin uraa ovat kuitenkin varjostaneet useat loukkaantumiset. Ruotsalaisen ylösnousemuksesta uutisoi Expressen.

Vuonna 2014 Henriksson oli ensimmäistä kertaa aikuisten tasolla maastohiihdon maailmancupissa kymmenen parhaan joukossa. Hän voitti vuoden 2009 Liberecin nuorten talviolympiafestivaaleilla kolme mitalia, yhden kutakin väriä. 

Viime vuonna Henrikssonin loukkaantumiskierre alkoi. Pyeongchangin olympialaiset jäivät väliin kylkiluun rasitusmurtuman takia. Kesällä hän sai murtuman rintalastaan ja vain muutamia viikkoja ennen kauden alkua hän kaatui pyörällään saaden käteen tuplamurtumat.

Kausi alkoi Henrikssonilla vasta tämän vuoden tammikuussa. Viimeisen kahden viikon aikana hän on antanut hyviä näyttöjä voittamalla kaksi suurta kilpailua Ruotsissa.

– Kauteni alkoi erittäin myöhään, mutta sen jälkeen suoritustaso on parantunut viikko viikolta. Melkein jopa liiankin hyvin, ihan kuin oppikirjasta, Henriksson sanoo.

Henriksson sanoo olevansa ällistynyt omista suorituksistaan. 

– Jos olet joutunut kokemaan vastoinkäymisiä, niin onnistumiset merkitsevät entistä enemmän. Sitä olen todellakin päässyt nyt maistamaan. En ole koskaan ollut näin iloinen ja kiitollinen, että kaikki toimii hiihdon parissa, Henriksson jatkaa.

– Se on ollut todella rankkaa. Henkisesti olen mennyt vuoristorataa ylös ja alas. Tiettyinä hetkinä oloni on tuntunut siltä, että voisin jo luovuttaa, mutta valmentajani on saanut minut nousemaan ylös, Henriksson kertoo.

Ruotsalainen kertoo, että hän on synkissä hetkissään vertaillut itseään muiden hiihtäjien suorituksiin. 

– Se on todella helppoa katsoa muiden tekemisiä ja silloin olo tuntuu raskaammalta. Se on tärkeää keskittyä itseensä, että mitä voin tehdä sillä hetkellä, vaikkakaan se ei olisi samaa, mitä muut tekevät. Se on erittäin tärkeää loukkaantumisien aikana. Se on ollut minulle ainoa syy, jonka takia olen selvinnyt, Henriksson sanoo.

Henriksson toivoo itselleen maajoukkuepaikkaa. Ensi kauden harjoitusryhmät tullaan nimeämään lähiviikkojen aikana, mutta hän ei usko pääsevänsä mukaan.

– Uskon, että se on erittäin vaikeaa. Jos olisin tässä tilanteessa muutamia vuosia sitten, olisi se helpompaa. Taso on vain nyt niin kovaa. Ymmärrän, jos minua ei valita, mutta aina voi toivoa, Henriksson toteaa.

– Joukkueessa mukana olemisen tärkein asia on yhteisöllisyys, että saa olla mukana joukkueessa ja tavata muita urheilijoita. Se on erittäin tärkeä asia. Silloin kaikki tsemppaavat toisiaan ja voi testata itseään muita vastaan harjoituksissa, Henriksson päättää.

Lue myös:

    Uusimmat