Norjan hiihdosta julki kammottavia lukuja – Charlotte Kalla järkyttyi: "Sinulla on myös oma vastuusi"

Norjalaislehti Dagbladet teki kattavan tutkimuksen liittyen maan naishiihtäjien kokemiin syömishäiriöihin. Tutkimuksesta julki tulleet luvut järkyttivät Ruotsin kolminkertaista olympiavoittajaa Charlotte Kallaa.

Dagbladet oli ottanut yhteyttä 40 naishiihtäjään, jotka edustivat Norjaa juniori- sekä aikuistasolla vuosina 1978-1986. 31 tutkimukseen vastanneesta henkilöstä 35 prosenttia kertoi kärsineensä syömishäiriöistä uransa aikana.

67 prosenttia kertoi, että ongelmat alkoivat jo junioritasolla. Kuusi hiihtäjää on käynyt röntgenkuvissa ja heillä on havaittu luukatoa. 16:tta kauttaan Ruotsin maajoukkueessa hiihtävä Kalla järkyttyi kuullessaan uutisesta.

– Se ei ole mitään, mitä en olisi nähnyt aiemmin. Mutta voi, nämä ovat pelottavia lukuja, Kalla totesi Expressenille.

Kalla kertoo, että ongelmaa on esiintynyt hänenkin ollessa aktiiviurheilija. Ruotsalainen uskoo, että tänä päivänä urheilijoille on tarjolla riittävästi tukea ja se on helpottanut hänen omaa urataivaltaan.

– Olen oppinut vuosien varrella todella paljon, kuinka kehoni toimii ja mitä se tarvitsee, Kalla sanoo omista kokemuksistaan.

– Sinulla on myös oma vastuusi. Se on työ, jonka jokaisen tulee tehdä. On tärkeää muistuttaa, että kyse ei ole vain huippu-urheilusta, vaan isosta yhteiskunnallisesta ongelmasta. Tämä on iso kysymys, johon vaikea löytää neuvoja ja vinkkejä, Kalla päätti.

Maastohiihdon maailmancupin kausi 2021-2022 käynnistyy 26. marraskuuta Rukalla. 

Lue myös:

    Uusimmat