Mainos

Buttiglione vetäytyy komissiosta

Italian komissaariehdokas Rocco Buttiglione on ilmoittanut vetäytyvänsä tehtävästä. EU-parlamentin konservatiiviryhmä ja sosialistit vaativat lisää muutoksia komissioon.

Italian EU-komissaariehdokas Rocco Buttiglione vetäytyy tehtävästä.

-Olen valmis siirtymään syrjään tasoittaakseni tietä Barroson komissiolle, jolle toivon kaikkea menestystä, sillä Eurooppa tarvitsee vahvan komission, oikeus- ja sisäasiankomissaariksi ehdolla ollut Buttiglione sanoi aamulla Roomassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Italiassa alkoi heti kiivas spekulointi siitä, kuka nousee maan uudeksi komissaariehdokkaaksi. Tiedotusvälineissä on väläytelty muun muassa ulkoministeri Franco Frattinin nimeä. Tämä vaihtoehto johtaisi mahdollisesti vaikeisiin uudelleenjärjestelyihin Italian hallituksessa. Toisena mahdollisena ehdokkaana on mainittu työtään lopettelevan Romano Prodin komission kilpailukomissaari Mario Monti.

Pääministeri Silvio Berlusconi ilmoitti eilen illalla, että Italia saattaisi olla valmis vaihtamaan homoja ja naisen asemaa koskevilla kommenteillaan arvostelua herättänyttä komissaariehdokastaan.

Buttiglionen mukaan on liian aikaista arvioida, jatkaako hän työtään Italian Eurooppa-ministerinä.

- Olen iloinen, että saatoin edustaa arvoja, joihin uskon, ja kärsiä niiden vuoksi, hartaana katolilaisena tunnettu Buttiglione sanoi. Hän kuvasi itseään "viattomaksi uhriksi", mutta ei halunnut juurikaan valittaa kohtaloaan. Buttiglione sanoi joutuneensa EU-parlamentissa ensin väijytykseen ja sen jälkeen hyvin pinnallisen ja raa'an lehdistökampanjan kohteeksi.

EU-parlamentissa vaaditaan lisää muutoksia

Euroopan parlamentin kaksi suurinta ryhmää, konservatiivit ja sosialistit, vaativat Buttiglionen vetäytymisen jälkeen lisää muutoksia komissioon.

Nimettömänä pysyneiden italialaisten lähteiden mukaan myös Roomassa toivotaan, ettei Buttiglionesta tule näytelmän ainoaa konnaa.

Buttiglionen ehdokkuus uhkasi kaataa Barroson koko komission EU:n parlamentin äänestyksessä. Barroso otti keskiviikkona viime hetkellä aikalisän ja siirsi äänestystä parlamentissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 30.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.