Mainos

Bussilakko laajenee aamulla Helsingin satamiin

Näin työtaistelu keskeyttää myös neuvottelut keskitetystä tulosopimuksesta. Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti päivällä, ettei se jatka tuponeuvotteluja jos laiton lakko jatkuu ja laajenee. AKT yrittää kuitenkin vielä yön aikana etsiä ratkaisua tilanteeseen.

Pääkaupunkiseudulta viiteen kaupunkiin levinnyt bussilakko laajenee huomisaamuna Helsingin satamiin ja teollisuuden kemikaalikuljetuksiin. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n tukilakot pysäyttävät kuudelta aamulla toiminnan Sompasaaressa ja Länsisatamassa sekä ADR-Haanpää -yhtiön kemikaalikuljetukset.

Lakon alkaminen varmistui illalla, kun neuvotteluja bussilakon ratkaisemiseksi ei saatu aikaan. Osapuolet olivat yhteydessä valtakunnansovittelija Juhani Saloniukseen, mutta ilman tulosta.

Autoliikenteen työnantajaliitto on kieltäytynyt neuvotteluista ennen kuin laittomaksi tuomittu lakko on loppunut. Sekä AKT:n puheenjohtaja Timo Räty (sd.) että SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) ovat olleet valmiita aloittamaan neuvottelut.

Tuponeuvottelut keskytyvät

Lakko keskeyttää myös neuvottelut keskitetystä tulosopimuksesta. Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti iltapäivällä, ettei se jatka neuvotteluja niin kauan kuin lakko jatkuu. AKT yrittää kuitenkin vielä yön aikana etsiä ratkaisua tilanteeseen.

Työmarkkinaosapuolet ovat olleet huolestuneita tuponeuvotteluiden kireästä aikataulusta. Takarajan venyminen yli joulukuun 7. päivän voi estää hallituksen ja eduskunnan päätökset tupon tueksi luvatuista verokevennyksistä.

Uusi lakko vaikuttaa teollisuuteen

Teollisuuskemikaalien kuljetusten pysähtyminen vaikuttaa nopeasti teollisuuteen hyvin laajalti. Esimerkiksi metsäteollisuus, kemia- ja muoviteollisuus ovat suuria kemikaalien käyttäjiä.

Satamalakko koskee noin 500 AKT:n jäsentä ja se pysäyttää suurimman osan tavaraliikenteestä Helsingin satamassa. Satamalakko vaikuttaa viennin ohella kaupan tuontitavaroiden saatavuuteen.

SAK:laisissa kuljetusalan ammattiliitoissa on pohdittu tukitoimia. Muiden muassa YTV:n alueen joukkoliikenteen henkilöstön ammattiyhdistysaktiiveista koostuva Joule ilmoitti eilen pohtivansa mahdollisten tukitoimien tarpeellisuutta tällä viikolla. Lakko voisi pysäyttää Helsingin kaupungin liikennelaitoksen liikenteen.

Concordia Bus Finlandista ja Connex-yhtiöistä alkunsa saanut lakko levisi loppuviikolla Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen, Ouluun ja Poriin. Eilen lakko laajeni koskemaan Jyväskylästä Jämsään, Muurameen ja Hankasalmelle ajettavia bussivuoroja.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 16.11.2004)

Lakon laajeneminen hiljentää paperi- ja sellutehtaat jopa viikon sisällä. Satamaliikenteen pysäyttäminen puolestaan näkyy ensimmäisenä kauppojen tiskeillä.

(Kauppalehden talousuutiset 16.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.