Mainos

Bush toisti vaatimuksensa Israelin vetäytymisestä

Yhdysvallat on koventanut vaatimuksiaan Israelin vetäytymisestä miehittämiltään alueilta. Israel on kuitenkin jatkanut sotatoimiaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vakuutti puheessaan tänään olleensa tosissaan, kun hän aiemmin kehotti Israelin pääministeriä Ariel Sharonia vetämää joukot viipymättä palestiinalaisalueilta.

-Olin tosissani sanoissa Israelin pääministerille. Odotan, että vetäytyminen tapahtuu viipymättä, Bush sanoi. Niin ikään Bush sanoi olleensa tosissaan, kun hän kehotti arabimaailman johtajia tuomitsemaan terrorismin ja toimimaan sitä vastaan.

Yhdysvaltain erityislähettiläs Anthony Zinni tapasi samoihin aikoihin Jerusalemissa Israelin pääministerin Ariel Sharonin. Valkoisen talon mukaan Zinni välitti Sharonille saman sisältöisen viestin kuin Bushin lausunto.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell vaati tänään Israelia lopettamaan sotilastoimet Länsirannalla. Powellin mukaan Israelin toimet aiheuttavat merkittäviä ja vakavia ongelmia.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi ovat liittyneet vetoomukseen palestiinalaisten puolesta. Molemmat vaativat Israelia vetäytymään välittömästi Länsirannalta.

Israelin vetäytymistä miehitetyiltä alueilta on tähän mennessä vaatinut myös YK:n turvallisuusneuvosto.

Prodi varoittaa humanitaarisesta riskistä

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi varoittaa, että palestiinalaisalueita ja erityisesti Israelin miehittämää Länsirantaa uhkaa laaja humanitaarinen kriisi.

Hän vaatii Israelia vetäytymään alueelta ja sallimaan avustustyöntekijöiden työskentelyn. Myös palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin olisi tuomittava kaikki terrorismi, Prodi vetosi tänään Brysselissä.

Prodin mukaan EU saattaa harkita uudelleen Israelin kanssa solmittua yhteistyösopimusta, jos tilanne Lähi-idässä ei parane. Ennen mahdollisia painostustoimia EU:n on joka tapauksessa keskusteltava Israelin kanssa. Komissio saattaa kutsua sopimusosapuolet pikaisesti koolle keskustelemaan tilanteesta, kun alunperin seuraava tapaaminen olisi vasta ensi joulukuussa.

Israel ei piittaa kritiikistä

Yhdysvaltain ja muiden ulkomaiden tiukentuneista vetoomuksista huolimatta verenvuodatus Lähi-idässä on tänään jatkunut.

Länsirannalla Jeninissä käytiin kiivaita taisteluita, joissa ainakin kaksi israelilaissotilasta sai surmansa. Nablusissa puolestaan lähes sata aseistautunutta palestiinalaista antautui israelilaissotilaille.

Myös poliittisella rintamalla otettiin kiivaasti yhteen: Israelin pääministerin Ariel Sharon sanoi puheessaan Lähi-idän rauhan riippuvan "vastuullisen palestiinalaisjohdon" syntymisestä palestiinalaisten itsehallintoalueille.

Palestiinalaisten neuvottelija Saeb Erekat puolestaan sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Israel on jatkanut miehitystään, "eikä palestiinalaisilla ole enää itsehallintoa". Erekat kutsui Sharonia haastattelussa "rauhantappajaksi".

Taistelut jatkuivat

Israelin taisteluhelikopterit tulittivat palestiinalaisten pakolaisleiriä kymmenillä raketeilla Jeninissä sen jälkeen, kun asukkaat olivat kieltäytyneet lähtemästä kodeistaan.

Aiemmin päivällä Israelin armeijan sotilaat määräsivät asukkaat poistumaan kodeistaan ja kerääntymään leirin keskusaukiolle. Leirissä asuu noin 11 000 ihmistä. Päivän taisteluissa pakolaisleirissä sai surmansa ainakin kaksi Israelin sotilasta.

Lähes sata aseistautunutta palestiinalaista antautui israelilaisten sotilaslähteiden mukaan tänään Nablusissa israelilaisille. Antautumisesta huolimatta taistelut Nablusissa jatkuivat. Israelilaisten sotilaslähteiden mukaan armeija on löytänyt Nablusista mm. palestiinalaisten räjähdelaboratorion. Nablusissa sai palestiinalaislähteiden mukaan tänään surmansa viisi ihmistä. Heidän joukossaan oli 12-vuotias poika ja 65-vuotias mies.

Myös Jeesuksen Syntymäkirkon saarto Betlehemissä jatkui edelleen tänään. Pääministeri Sharonin mukaan saartoa jatketaan niin kauan, että kirkkoon linnoittautuneet palestiinalaistaistelijat antautuvat.

Hizbollah-sissit puolestaan hyökkäsivät Israelin asemiin kiistellyllä Shebaan alueella Libanonin rajalla. Syyrian ja Iranin tukemat sissit tulittivat ohjuksin ja kranaatinheittimin Shebaassa olevia israelilaisia asemia. Israel puolestaan tulitti tykistöllä Kfar Shouban kaupungin lähialueita.

Sharon syytti Arafatia

Sharon sanoi tänään Israelin parlamentissa, knessetissä, pitämässään puheessa Lähi-idän rauhan riippuvan "vastuullisen palestiinalaisjohdon" syntymisestä palestiinalaisten itsehallintoalueille, sitten kun Israel on lopettanut sotilasoperaation alueilla. Hän kertoi myös Israelin perustavan turvallisuusvyöhykkeitä Jordanjoen länsirannalle sotilasoperaation päätteeksi.

Parlamentissa puhunut Sharon sanoi olevansa valmis keskustelemaan "maltillisten" arabijohtajien kanssa rauhasta ilman ennakkoehtoja. Hän syytti Arafatia siitä, että tämä on tukenut "murhaajajoukkioita", joiden tarkoituksena on ajaa israelilaiset pois kotimaastaan. -Hän käyttää, rahoittaa ja aseistaa terroristeja ja lähettää heidät tekemään Israelin vastaisia iskuja, Sharon sanoi puheessaan, jonka parlamentin arabiedustajat keskeyttivät useita kertoja huudoillaan. Edustajia jouduttiin ohjaamaan ulos, koska he eivät useista kehotuksista huolimatta hiljentyneet.

(MTV3-STT-AFP)

(Yhdeksän uutiset 08.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.