Mainos

Buranovon viisumummot ihastuttavat aitoudellaan

Uralin länsipuolella, Udmurtian tasavallan pääkaupungin Izhevskiskin liepeillä asuvilla viisumummoilla riittää kiirettä.

Kansainvälisen kiinnostus mummoja kohtaan on valtavaa, ja Buranovon kylään virtaa median edustajia ympäri maailmaa.

– Emme me mummot muista, keitä kaikkia täällä on jo käynyt ja mistä ovat tulleet, mutta otamme kaikki avosylin vastaan, 74-vuotias babushka Jekaterina Shkljaeva nauraa.

Mummot löytyvät päiväsaikaan varmimmin kylän kulttuuritalolta, joka on ryhmän pääasiallinen harjoittelupaikka. Vieraiden käteen tökätään oitis paikallisella pontikalla täytetty lasi ja päälle tarjotaan pikkupurtavaa. Kieltäytyä ei saa.

Eloisat mummot rupattelevat keittiössä iloisesti udmurtiksi teetä hörppien ja piirakoita ja konvehteja napsien.

– Meillä on aina mukavaa kun laulamme, Shkljaeva hymyilee.

Pian on aika siirtyä keittiöstä salin puolelle, nousta lavalle ja käynnistää harjoitukset. Lavalta kajahtaa pian monelle tuttu euroviisubiisi tarttuvine kertosäkeineen. Mummot liikkuvat lavalla rytmikkäästi ja meno on sen verran intensiivistä, että yleisönkin tanssijalka alkaa pian vipattaa.

Perinteistä maalaiselämää

Udmurttimummot ovat aidosti maalaisia, ja suurin osa heistä on käynyt koulua vain muutaman luokan. He ovat tehneet koko ikänsä raskaita maataloustöitä ja tottuneet tekemään kaiken omin käsin.

– Jos ei ole ruuanlaittoa niin aina riittää eläinten hoitamista tai jotain muuta, 72-vuotias Zoja Dorodova kertoo.

Naapurissa asuvalla Galina Konevalla on vuohia, kanoja sekä koira. Koneva harrastaa talvella hiihtämistä, muttei osallistu enää hiihtokilpailuihin kuten nuorempana.

Mummot kokoontuvat usein iltaisin Konevan luo laulamaan ja pojan ostamaa isoa telkkaria katsomaan. Laulu on aina ollut tärkeä ja luonnollinen osa isoäitien elämää.

– Laulan käytännössä aina. Niin töihin mennessä kuin kotiin palatessanikin, pienikokoinen ja vilkas Natalia Pugatsova kertoo hymyillen.

Harjoittelutahti kiihtyy entisestään viimeisten euroviisuja edeltävien viikkojen aikana.

– Mummoille on tärkeintä edustaa udmurtteja ja Venäjää euroviisuissa arvokkaasti, ryhmän lehdistöasioita hoitava Svetlana Syrgina tiivistää.

Syrginan mielestä voitosta ei olisi välttämättä mummoille suurta hyötyä, sillä he ovat erittäin tyytyväisiä nykyiseen elämäänsä.

Kylästä puuttuu kirkko

Buranovon isoäitien tämän hetken suurin huolenaihe on kevättöiden valmistuminen ajallaan.

– Kasvimaa pitää laittaa pian kuntoon, jotta pääsee kylvöhommiin, Shkljaeva kertoo.

Mummoilla on tiivis lähipiiri, joka hoitaa kasvimaat ja eläimet mummojen viilettäessä maailmalla. Isoäideille on siunaantunut runsaasti sekä lapsia että lapsenlapsia.

– Jälkikasvu on ylpeä meistä. Lapsenlapsi kertoi juuri, että koulussa eivät meinaa uskoa, että hänen mummonsa on yksi Buranovan babushkoista! Granja Baisarova iloitsee.

Ainoastaan kahdella muorilla on mies yhä elossa.

– Ukkoni oli aluksi hieman mustasukkainen suosiomme takia, Pugatsova kertoo.

Pugatsova nauttii keikkailusta vanhoilla päivillä. Hän ei kuitenkaan halua vielä miettiä mahdollisen euroviisuvoiton seurauksia.

Yksi asia on kuitenkin selvä. Isoäidit ovat päättäneet, että kylään nousee heidän menestyksensä siivittämänä uusi kirkko kommunistien aikoinaan tuhoaman tilalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.