Mainos

Bulgarian sosialistit suostumassa vaaleihin

Bulgarian hallitseva sosialistipuolue näyttää myöntyvän ennenaikaisten vaalien järjestämiseen. Puolueen puheenjohtaja Georgi Parvanov vakuutti sosialistien valmiutta neuvotella asiasta. -Meillä ei ole mitään ennenaikaisia vaaleja vastaan, Parvanov sanoi maan televisiossa. Lausunnosta ei ilmennyt, oliko hänen näkemyksellään koko puolueen tuki. Aiemmin sosialistit ovat torjuneet päättävästi opposition vaatimukset vaalien järjestämisestä.

Opposition kannattajat kokoontuivat sunnuntaina joukolla pääkaupungin Sofian keskustaan vaatimaan ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Kymmenet tuhannet mielenosoittajat saivat tukea tulevalta presidentiltä Petar Stojanovilta, joka vaati sosialistista hallituspuoluetta aloittamaan pikaisesti neuvottelut ennenaikaisten vaalien järjestämisestä.

-Vetoan hallituspuolueeseen ja oppositioon neuvottelujen aloittamiseksi. Neuvottelut voidaan kuitenkin aloittaa vain, jos Bulgarian sosialistipuolue suostuu ennenaikaisiin vaaleihin, Stojanov sanoi julkisuuteen antamassaan lausunnossa. Marraskuussa presidentiksi valittu, oppositiota edustava Stojanov vannoo virkavalansa runsaan viikon kuluttua.

Myös Bulgarian sosialistienemmistöisen parlamentin puhemies Blagovest Sendov liittyi sunnuntaina vaatimaan ennenaikaisia vaaleja. Sendovin mukaan sosialistien olisi nyt osoitettava, että puolue toimii maan parhaaksi ja taivuttava kansan äänen kuulemiseen.

Pattitilanne

Bulgarian sisäpoliittinen tilanne on ajautunut hankalaan pattitilanteeseen. Maata johtaa parlamentissa enemmistönä oleva sosialistipuolue, mutta vain toimitusministeristönä sen jälkeen kun Zhan Videnov joutui joulukuussa eroamaan pääministerin tehtävistä maan talousvaikeuksien vuoksi.

Sosialistit - joista monet ovat vanhakantaisia entisiä kommunisteja - ovat esittäneet, että entinen sisäministeri Nikolai Dobrev saisi tehtäväkseen muodostaan maalle uuden hallituksen. Erovuorossa oleva presidentti Zhelju Zhelev ei kuitenkaan lauantaina suostunut ehdotukseen, minkä jälkeen sosialistit torjuivat jyrkästi vaatimuksen uusien vaalien järjestämisestä. Normaalisti seuraavat parlamenttivaalit pidettäisiin vasta ensi vuoden lopulla.
(STT-Reuter-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.