Budjettiriihessä sopu alkoholiverosta

Alkoholiveroa aiotaan laskea keskimäärin 33 prosentilla, mikä merkitsee 22 prosentin suuruista alennusta vähittäismyyntihintoihin.

Hallitus hyväksyi tänään budjettineuvotteluissaan alkoholiverojen alentamisen ensi vuoden maaliskuun alusta. Veroa lasketaan keskimäärin 33 prosentilla, mikä merkitsee 22 prosentin suuruista alennusta vähittäismyyntihintoihin. Väkevien alkoholijuomien verotus kevenee 44 prosentilla. Myyntihintaan se vaikuttaa 36 prosentin verran. Ns. välituotteiden eli lähinnä väkevien viinien vero pienenee 40 prosentilla ja hinta alenee 34 prosentilla. Mietojen viinien veroale on 10 prosenttia. Viinipullon hinta laskee sen ansiosta keskimäärin 3 prosentin verran. Olutvero laskee 32 prosentilla ja hinta 14 prosentilla.

Budjettineuvotteluissa kirjattiin päätökseen lausumia mm. alkoholihaittojen ehkäisemisestä ja myynnin valvonnan tehostamisesta. Ennätyslyhyessä vain yhdeksän tunnin pituisessa riihessä viimeisteltiin Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ensimmäinen budjetti. Sen loppusumma pysyi valtiovarainministeriön esittämässä 37,1 miljardissa eurossa. Mitään mainittavia euromääräisiä muutoksia ei talousarvioon tehty. Budjetin veronalennukset keventävät palkansaajien tuloveroa ensi vuonna keskimäärin 21 eurolla kuukaudessa. Sosiaalietuuksien merkittävin korotus on 10 euron lisäys ensimmäisestä lapsesta maksettavaan lapsilisään.
Budjettiriihessä päätettiin, ettei tupakkaveroa lasketa. Valtiovarainministeriö suunnitteli aiemmin veron alentamista 10-30 prosentilla askilta.

Panimoliitto: Veronalennus täysin riittämätön

Panimoliiton toimitusjohtajan Risto Saarisen mukaan hallituksen budjettiriihessään sopima olutveron 32 prosentin alennus on "täysin riittämätön".

-Tämä laskee oluen hintaa valtionvarainministeriön laskelmien mukaan 14 prosenttia. Tämä ei ole riittävä hinnanlasku, koska kuluttajat ovat selvästi ilmaisseet, että hinnanlaskun pitäisi olla vähintään 30 prosenttia, jotta he eivät kävisi hakemassa oluitaan Virosta kun maasta tulee EU-jäsen, Saarinen sanoi STT:lle.

Saarinen arvioi, että hallitus joutuu vielä palaamaan alkoholin verotukseen, sillä "kansalaiset äänestävät jaloillaan".

-Tämä ei vastaa kansalaisten odotusta siitä, mikä hintatason tulisi olla Suomessa, jotta alkoholimatkailuun ei ryhdyttäisi, Saarinen lisää.

Uotila: Hyvä ratkaisu

Alkon toimitusjohtajan Jaakko Uotilan mielestä alkoholiveron alennuspäätös on "erittäin hyvin harkittu" ja "kokonaisuutena katsottuna erittäin hyvä".

-Tehty päätös osoittaa, että valtionvarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat tehneet erittäin hyvää työtä laatiessaan sellaisen suunnitelman, joka varmasti kyllä estää laajamittaisen ryntäyksen Viron markkinoille sitten kun EU:n myötä markkinat siellä avautuvat, Uotila arvioi STT:lle.

Uotila ymmärtää Panimoliiton kritiikin päätöstä kohtaan, sillä Panimoliitto oli vaatinut oluelle huomattavasti tuntuvampaa veronalennusta kuin nyt sovittu 32 prosenttia.

-Tässä oli nyt kuitenkin pakko tehdä jonkinlainen kompromissi, ja minusta tämä on paras vaihtoehto esillä olleista. Tämän kanssa on nyt tultava toimeen, Uotila sanoo.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 20.08.2003).

(Kymmenen uutiset 20.08.2003).

Lue myös:

    Uusimmat