Mainos

Brownin Emu-kommentti yllätti Britanniassa

Brittiläiset poliitikot ja ekonomistit olivat lauantaina yllättyneitä valtiovarainministeri Gordon Brownin kommenteista, ettei Britannia liity Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen.

Brown sanoi Times-lehden haastattelussa olevansa vakuuttunut siitä, ettei häntä voida kiirehtiä tekemään päätöstä asiasta. Lausuntoa pidettiin työväenpuolueen hallitukselta tiukentuneena suhtautumisena Emuun.
Oppositiossa olevat konservatiivit kiirehtivät tuomitsemaan hallituksen ja syyttivät sitä täyskäännöksen tekemisestä. Konservatiivit ovat itse kiistelleet puolueen sisällä Emusta ja erimielisyys veikin siltä mahdollisuuden voittaa toukokuun parlamenttivaalit.

Brown sanoi lehtihaastattelussa, että Britannian liittyminen Emuun heti sen alusta vuonna 1999 on "hyvin epätodennäköistä". Hänen mukaansa Britannian tehtävä on kasvattaa kestävästi talouttaan, ratkaista talouden pitkän ajan heikkoudet ja jatkaa painostustaan EU:n uudistamiseksi.
Brownin kommentti oli ristiriidassa Financial Times -lehden äskettäisen artikkelin kanssa. Siinä lehti kertoi hallituksen olevan lämpenemässä Emulle.

Myös ekonomistit yllättyivät kommentista. Heidän mukaansa markkinat olivat jo alkaneet suhtautua asiaan niin, että Emu-jäsenyys toteutuisi ennen seuraavia vaaleja eli viiden vuoden sisällä. Nyt odotukset muuttuvat, sanoi eräs ekonomisti. Brownin on määrä antaa parlamentille tulevien viikkojen aikana lausunto, joka selventää Britannian suhtautumista Emuun.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.