Mainos

Brittitutkimus liioitteli Suomen alue-erojen kasvua

Sisäministeriön ja Tilastokeskuksen mukaan brittiläisen tutkimuslaitoksen EU-vertailussa saamat tulokset Suomen alue-eroista ovat virheellisiä.

Brittiläisen tutkimuslaitoksen EU-vertailussa Suomen alue-erot on laskettu väärillä tiedoilla. Väli-Suomen sanomalehtien mukaan alueellinen eriarvoisuus kasvoi viime vuosikymmenellä alle kymmenesosan siitä mitä laitos väittää.

Robert Huggins Associates julisti Suomen alue-erojen kasvun Euroopan rajuimmaksi. Suuralueiden välisten tuloerojen hajonta kasvoi sen laskujen mukaan 353 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2000. Muissa maissa hajonta oli lisääntynyt korkeintaan kymmeniä prosentteja.

Sisäministeriön ja Tilastokeskuksen asiantuntijat tyrmäävät tuloksen. Hajonnan kasvu näyttää liian suurelta, koska brittilaitoksen käyttämät bkt-luvut vuodelta 1990 ovat pielessä. Kun Suomen suuralueiden välinen hajonta oli näillä luvuilla hyvin pieni, se nousi vuoden 2000 ilmeisen oikeilla luvuilla melko suureksi. Hajonnan kasvuprosentti paisui täten yli kymmenkertaiseksi todelliseen muutokseen verrattuna.

Pahin virhe on Uudenmaan kohdalla. Tutkimuksessa Helsingin vetämä alue on sijoitettu lähtötilanteessa Itä-Suomen tasolle, kun se todellisuudessa oli kaukana muiden suuralueiden edellä jo vuonna 1990.

Sisäministeriön mukaan alue-erojen hajonta kasvoi Suomessa viime vuosikymmenellä noin 27 prosenttia. Sisäministeriön neuvottelevan virkamiehen Ilkka Mellan mukaan kyseessä on aivan luonnollinen, talouden noususuhdanteeseen liittyvä ilmiö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.