Brittitiedustelu: Venäjän sodanjohdon tv-esiintyminen antaa vihiä Kremlin kenraalikarusellista

Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov esiintyi maanantaina 10. heinäkuuta ensimmäistä kertaa televisiossa sitten Wagner-palkkasotilasjärjestön juhannusviikonlopun kapinan, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Britannia kiinnittää tiedustelupäivityksessään huomiota siihen, kuka Gerasimoville raportin antaa. Kyseessä oli kenraalieversti Viktor Afzalov, joka on Venäjän ilma- ja avaruusvoimien yleisesikunnan päällikkö.

Kenraalieversti Afzalov on kenraali Sergei Surovikinin alainen. Surovikinia on pidetty kapinoineen Wagnerin tukijana ja hänet on lehtitietojen mukaan pidätetty kapinan jälkeen.

Surovikinin olinpaikasta ei ole tietoa, eikä hän ole esiintynyt julkisuudessaan Jevgeni Prigozhinin johtaman kapinan jälkeen. Surovikilla epäilleen olleen ennakkotietoa Wagnerin kapinasta. Juhannusviikonloppuna hän kehotti Wagneria luopumaan kapinastaan.

Britannian mukaan Afzalovin kasvava näkyvyys voimistaa sen mahdollisuutta, että Surovikin on työnnetty syrjään kapinan jälkeen. Surovikin toimi Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen komentaja lokakuusta 2022 tammikuuhun 2023.

Surovikinin korvasi Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikkö Gerasimov, jonka on niin ikään huhuttu joutuneen syrjään Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen komentajan paikalta Wagnerin kapinan jälkeen. 

Wagner-johtaja Prigozhin vaati Gerasimovin ja puolustusministeri Sergei Shoigun eroa. Virallisesti Gerasimovia ei ole korvattu venäläisjoukkojen johdossa, mutta useiden Venäjä-mielisten sotabloggaajien mukaan näin on tapahtunut. 

Venäläiset sotabloggaajat ovat olleet sodan aikana hyvin kartalla maan sodanjohdossa tapahtuvista muutoksista. Heidän tietojensa mukaan Venäjän Ukrainan operaation johtoon on nimetty kenraalieversti Mihail Teplinski.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) muistuttaa, että virallisesti muutoksia Venäjän sotilasjohdossa ei ole tapahtunut palkkasotilasyhtiö Wagnerin juhannuskapinan jälkeen.

Aiheuttaako Wagnerin juhannuskapina muutoksia Venäjän sotilasjohdossa, Pekka Toveri? 8:00
Katso Pekka Toverin (kok.) haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat