NY Times: Kaikkia venäläisjoukkoja Ukrainassa komentanut Surovikin tiesi Prigozhinin kapinasta etukäteen

Putin puhui sotilaille, Prigozhin siirtyi Valko-Venäjälle 2:29
Presidentti Putin puhui tiistaina sotilaille, Prigozhin siirtyi Valko-Venäjälle.

Venäläinen kenraali Sergei Surovikin tiesi etukäteen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kapinasuunnitelmista, kertoo New York Times (NYT) viranomaislähteisiinsä vedoten.

Surovikin toimi kaikkien Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen komentajana lokakuusta tammikuuhun, jolloin kenraali, yleisesikunnan komentaja Valeri Gerasimov korvasi hänet.

Lehdelle puhuneet viranomaiset kertoivat saaneensa tietonsa yhdysvaltalaistiedustelun tilannekatsauksista. Viranomaiset kertoivat pyrkivänsä nyt selvittämään, avustiko Surovikin kapinan suunnittelussa.

NYT:lle puhuneiden viranomaisten mukaan Surovikin on arvostettu sotilasjohtaja, joka auttoi Venäjän puolustuslinjojen kuntoon saattamisessa Ukrainan viime syksyn menestyksekkään vastahyökkäyksen jälkeen.

Prigozhin on ollut kommenteissaan huomattavasti myötämielisempi Surovikinia kuin Gerasimovia kohtaan. Viikonloppuna Surovikin kehotti julkisesti Prigozhinia lopettamaan pyrkimyksensä Venäjän sotilasjohdon kaatamiseksi. 

Teko oli symbolisesti tärkeä hetki Prigozhinin kapinassa, sillä jos Wagner-pomo toivoi merkittäviltä venäläissotilailta tukea, olisi Wagneriin verrattain myötämielisesti suhtautunut Surovikin ollut looginen alkupiste.

Muutkin tiesivät?

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan on myös merkkejä siitä, että Surovikin ohella jotkin muutkin kenraalit saattoivat tukea Prigozhinin tavoitetta vaihtaa Venäjän puolustusministeriön johto. Prigozhin vaati Shoigun ja Gerasimovin kengittämistä.

New York Timesin yhdysvaltalaislähteiden mukaan Prigozhin ei olisi aloittanut kapinaa, jollei hän oli uskonut, että muutkin vallassa kiinni olevat tekijät ovat valmiita auttamaan häntä. Prigozhin jäi kuitenkin ainakin julkisesti ilman nimekkäitä tukijoita. 

Toisaalta Venäjältä ei raportoitu merkittäviä Wagnerin ja Venäjän vakinaisen armeijan välisiä taisteluita. Vahvistamattomien väitteiden mukaan puolustusministeriön joukot joko kieltäytyivät ampumasta Wagner-sotilaita tai antautuivat taisteluitta. Wagner-taistelijat kuitenkin ampuivat alas useita venäläisiä sotilaskoneita. 

Mikä on kenraalin kohtalo?

Osa yhdysvaltalaislehden haastattelemista entisistä viranomaisista uskoo, että presidentti Vladimir Putin saattaa pitää Surovikinin rivissä, vaikka hän uskoisikin kenraalin tienneen Prigozhinin aikeista. Näin siinä tapauksessa, ettei Surovikin tiedoistaan huolimatta käytännössä avustanut Wagner-johtajaa.

Yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat lisäksi, että Prigozhin voi kiittää Surovikia siitä, että hän ylipäätään on hengissä. Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan kyse voi olla myös siitä, että Putin on todennut, ettei hän voi suoraan eliminoida Prigozhinia ilman, että tästä tulee marttyyri.

Lue myös:

    Uusimmat