Putin siunasi Venäjän sotataloutta käynnistelevän lakipaketin – "On paljastunut puutteita"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut useita uusia lakeja, jotka liittyvät suoraan maan Ukrainassa käymään sotaan. Lakipaketista uutisoi valtiosta riippumaton venäläismedia Meduza.

Venäjä on esimerkiksi ottanut käyttöön lain, joka antaa Kremlille oikeuden puuttua yritysten toimintaan, kun maa toimii "terrorismia vastaan tai muissa operaatioissa" ulkomailla.

Kreml voi jatkossa suoraan määrätä yritysten työntekijöitä tekemään ylitöitä, yövuoroja ja viikonloppuja.

Yrityksellä ei myöskään jatkossa olisi, omistuspohjasta riippumatta, oikeutta kieltäytyä töistä, joita Kreml niille tarjoaa. Tämä kattaa myös hankintasopimukset. Jos Kreml haluaa ostaa, on sille myytävä.

– Kreml totesi lakiehdotuksen kuvauksessa, että niin sanottu erikoisoperaatio Ukrainassa on paljastanut puutteita. Erityisesti nämä ovat koskeneet materiaaleja, joita tarvitaan armeijan käyttämien varusteiden korjaamiseen, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjällä on Ukrainan tiedustelun mukaan vaikeuksia maksaa sotatoimia tukeville venäläisyrityksille sovittuja korvauksia tehdystä työstä, ISW raportoi. Tämä taas vaikeuttaa entisestään Venäjän kykyä korjata sodassa vaurioitunutta kalustoa.

Venäjän kalustomenetykset Ukrainan sodassa ovat ylittäneet odotukset. Ukrainan arvion mukaan Venäjä on menettänyt pelkästään panssarivaunuja lähemmäs 1 700. Kreml ei ole vahvistanut lukuja, mutta länsiarviot Venäjän panssaritappioista ovat liikkuneet nekin vähintään useissa sadoissa.

Jo aiemmin on raportoitu Venäjällä olevan ongelmia sotakoneidensa korjaamisessa. Yleensä tämän on arveltu johtuvan siitä, että länsipakotteiden vuoksi maassa on pulaa modernin kaluston varaosista.

Siviileille veteraanietuja

Venäjän "erikoisoperaatiossa Ukrainassa" toimineet siviilit ovat Venäjällä jatkossa oikeutettuja sotaveteraanien nauttimiin etuihin ja tukiin, Meduza toteaa Putinin allekirjoittaman lain linjaavan.

Veteraanioikeuksiin voivat päästä käsiksi esimerkiksi huoltoon liittyvät työntekijät, lääkärit ja muut sellaiset erikoisasiantuntijat, jotka ovat avustaneet armeijaa.

Rima veteraaniksi pääsemiseksi on varsin alhainen, sillä jopa päivän "liikematka" Ukrainaan riittää, Meduza kirjoittaa.

Aiemmin perjantaina uutisoitiin, että Kreml on todennäköisesti käskenyt Venäjän federaation jokaista 85 aluetta muodostamaan niin sanotun vapaaehtoisen pataljoonan sotimaan Ukrainaan, ISW kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainalainen drone kuvaa viimeiset hetkensä, kun venäläisohjus pudottaa sen 0:18

Katso, kuinka Ukrainan drone kuvaa viimeiset hetkensä venäläisohjuksen osuessa siihen.

Tämä toimi voisi tarjota Venäjälle noin 34 000 uutta sotilasta elokuun loppuun mennessä, jos kukin alue rekrytoi suurin piirtein 400 sotilasta.

– Jotkut venäläisraportit ja dokumentaatiot antavat ymmärtää, että Kreml haluaa rekrytoida noin 400 sotilasta per pataljoona. Kukin sotilas saisi kuukauden koulutuksen ennen kuin heidät siirrettäisiin Ukrainaan, ISW kirjoittaa.

Loikkareille vankeutta

Putin allekirjoitti myös lain, jonka mukaan vihollispuolelle loikkaaminen missä tahansa konfliktissa on maanpetturuuteen verrattavissa oleva teko. Loikkaamisesta voidaan jatkossa rangaista 12–20 vuodella vankeutta.

Jos taas on Venäjän kansalainen ja osallistuu Venäjän etujen vastaiseen konfliktiin ulkomailla, voi rangaistus olla maksimissaan 20 vuotta vankeutta.

Salassa ulkomaalaisen tiedustelun laskuun toiminnasta taas voidaan tuomita kolmesta kahdeksaan vuodeksi vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat