Britannian rahoitusesitys sai tylyn tuomion EU-mailta

Suomen lisäksi muutkaan EU-maat eivät hyväksy Britannian budjettiehdotusta. Britannia sai tänään runsaasti krittiikiä Brysselissä, kun unioinin ulkoministerit kokoontuivat keskustelemaan budjetista.

Britannian ehdotus Euroopan unionin lähivuosien rahoitukseksi ei kelpaa sellaisenaan yhdellekään muista jäsenmaista. EU-maiden ulkoministerit keskustelivat esityksestä tänään Brysselissä.

- Kukaan ei ollut tyytyväinen, summasi ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Hän piti reaktiota melko odotettuna. Britannia on ehdottanut vuosien 2007-2013 rahankäyttöön merkittäviä leikkauksia aiempiin esityksiin verrattuna. Tämä tietäisi esimerkiksi Suomen tukien laskemista. Eniten kärsisivät uudet Itä-Euroopan jäsenmaat, joiden aluetuet pienenisivät selvästi.

Rahoituksesta yritetään päättää ensi viikon huippukokouksessa Brysselissä. Britannia tuo uuden esityksen pöytään vielä ennen kokousta.

Neuvotteluista odotetaan vaikeita, mutta toiveita sovusta ei ole kokonaan haudattu. Suurin kannustin sovun vääntämiselle on se, että asialla alkaa olla kiire.

- Meidän täytyy vakavasti yrittää saada sopu, Tuomioja painotti.

Hän kuitenkin korosti, että sovun syntyminen edellyttää vielä uutta esitystä.

Rahoitusneuvottelut kaatuivat jo kertaalleen Luxemburgin puheenjohtajakaudella kesäkuussa, ja harva EU-maa haluaa enää toista epäonnistumista.

- Euroopalla ei ole varaa kriisiin. Aika on käymässä vähiin, joten meidän on jatkettava ponnistelujamme sovun löytämiseksi, sanoi komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Britannia käy ennen huippukokousta vielä kahdenkeskisiä neuvotteluja eri jäsenmaiden kanssa. Huomenna pääministeri Tony Blair tapaa Suomen pääministeri Matti Vanhanen sekä Ruotsin pääministerin Göran Perssonin. Vanhanen aikoo esitellä Blairille Suomen erityishuolia, jotka koskevat lähinnä maaseudun kehittämisvarojen leikkausta sekä Itä- ja Pohjois-Suomen aluetukien turvaamista.

Jos Britannia ei saa ratkaisua aikaiseksi, kysymys siirtyy Itävallan puheenjohtajakaudelle. Rahoituksesta sopiminen vaatii kaikkien maiden yksimielisyyden.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 07.12.2005)

Lue myös:

    Uusimmat