Britannia puolittaa Irak-joukkojensa määrän keväällä

Tällä hetkellä Irakissa palvelee runsaat 5000 brittisotilasta. Jouluun mennessä heistä palaa kotiin noin tuhat.

Britannia aikoo vähentää Irakissa palvelevien joukkojensa vahvuuden noin puoleen nykyisestä ensi kevään aikana. Pääministeri Gordon Brown ilmoitti vähentämispäätöksestä tänään parlamentille.

Brittisotilaita palvelee Etelä-Irakissa tällä hetkellä runsaat 5 000. Jouluun mennessä heistä palaa kotiin noin tuhat, ja Brownin mukaan joukkojen kokonaismäärää vähennetään ensi kevään aikana vielä noin 2 500:aan. Uusia päätöksiä joukoista tehdään vasta tämän vaiheen jälkeen.

Samalla pääministeri ilmoitti, että maa auttaa joukkojensa tukena työskennelleiden paikallisten asuttamisessa Irakiin ja mahdollisesti ulkomaille, myös Britanniaan. Yli vuoden brittien kanssa toimineet irakilaiskääntäjät ja -tulkit voivat lisäksi saada taloudellista tukea.

"Ei antautumisen merkki"

Brown puolusteli aiemmin päivällä pitämässään lehdistötilaisuudessa joukkojen vähennyksiä ja korosti, etteivät ne ole merkki antautumisesta, vaan Irakin turvallisuustilanteen kohentumisesta.

- Ilmoitimme joukkojen vähentämisestä, koska olemme voittamassa taistelun turvallisuudesta. Väkivaltaisuudet ovat rauhoittumassa ja toivomme, että se kehitys on pysyvää, Brown sanoi viitaten viimeviikkoiseen ilmoitukseensa tuhannen sotilaan kotiuttamisesta.

Samaisessa lehdistötilaisuudessa pääministeri vihjasi, että Britannia voikin ehkä järjestää kansanäänestyksen uudesta EU-perussopimuksesta, jos maa ei saa sopimustekstiin läpi vaatimiaan ehtoja. Hallituksen kantana on aiemmin ollut se, että sopimus ratifioidaan parlamentissa, eikä erillistä kansanäänestystä tarvita.

Brown piti kuitenkin epätodennäköisenä, että äänestykseen ajauduttaisiin. EU-johtajien on määrä päättää sopimustekstin sisällöstä Lissabonin kokouksessa lokakuun puolivälissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat