Mainos

Britannia laskee hälytystasoaan

Britannian tuoreen pääministerin mukaan viime päivien tapahtumat johtavat turvatoimien kiristämiseen. Brittilehtien mukaan maan tiedustelupalvelu oli tarkkailut terroripidätettyjä etukäteen.

Britannian hallitus on laskenut maan hälytystilaa kriittisestä takaisin toiseksi korkeimmalle tasolle. Maata kohtaava uhka on yhä vakava, mutta terrori-iskun vaara ei ole enää välitön.

Hälytystila nostettiin korkeimmalle tasolle lauantaina Lontoon ja Glasgow'n pommi-iskuyritysten jälkeen. Poliisi on pidättänyt iskuista epäiltyinä kahdeksan henkilöä.

Maan pääministeri Gordon Brown lupaa myös, että iskuyritykset johtavat turvatoimien kiristämiseen Britanniassa.

Brownin mukaan maahanmuuttajien taustat tarkistetaan entistä laajemmin ja maan julkisen terveydenhuollon rekrytointikäytännöt arvioidaan uudelleen. Ainakin kuusi iskuista pidätetyistä kahdeksasta henkilöstä työskenteli lääkäreinä ja lopuillakin oli yhteyksiä terveydenhuoltoon.

Lääkärien keskeinen asema terrorihankkeessa on herättänyt Britanniassa erityistä huolta, sillä terveydenhuollon ammattilaiset voisivat saada käsiinsä vaarallisia biologisia tai radioaktiivisia aineita. Maan 240 000 lääkäristä noin 75 000 on saanut koulutuksensa ulkomailla. Noin parituhatta heistä on irakilaisia.

- On äärimmäisen tärkeää antaa maailmalle viesti siitä, että olemme vahvoja, yhtenäisiä ja päättäväisiä terrorismin edessä, Brown sanoi parlamentissa.

Brownin mukaan viranomaiset selvittävät samalla sitä, voitaisiinko puhelinkuuntelulla saatuja tietoja käyttää todisteena oikeudessa. Britannia aikoo lisäksi laajentaa jo käytössä olevaa tarkkailulistaa potentiaalisista terroristeista.

Brownin mielestä viime viikon tapahtumat korostavat myös toimivan henkilökorttijärjestelmän tarvetta. Korttikysymyksestä on kiistelty maassa vuosikaudet.

Brittilehdet: Pidätettyjä oli tarkkailtu

Brittilehtien mukaan Britannian tiedustelupalvelu MI5 on tarkkaillut monia viime päivien terrori-iskuyrityksistä epäiltyjä etukäteen. Lehtien mukaan useat pidätetyt olivat MI5:n arkistoissa "ihmisiä, jotka tuntevat ihmisiä".

The Times -lehden mukaan myös terroristijärjestö al-Qaida varoitti iskuista etukäteen. Al-Qaida-johtajan kerrotaan kertoneen iskuista huhtikuussa brittiläiselle Irakissa työskennelleelle kirkonmiehelle.

Lähi-idässä pitkään työskennellyt kaniikki Andrew White tapasi nimettömänä pysyneen al-Qaida-johtajan Ammanissa Jordaniassa uskonnolliseen sovitteluun liittyvässä kokouksessa. Mies oli kertonut Whitelle, että al-Qaida aikoo tuhota britit ja amerikkalaiset. Mies kertoi myös, että suunnitelmat brittien tuhoamiseksi oli jo tehty. Varoitukseen sisältyi lause: "he, jotka parantavat teitä, tappavat teidät".

White kertoi välittäneensä viestin Britannian ulkoministeriön virkamiehelle, muttei ollut käyttänyt juuri kyseisiä sanoja. Ministeriön tiedottajan mukaan virkamies ei muista keskustelua.

Varoituksen antanut al-Qaidan jäsen on Whiten mukaan noin 40-vuotias mies. White sai tietää miehen henkilöllisyyden vasta tapaamisen jälkeen eikä ole paljastanut sitä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.