Harvinaista Leopard 2 -kuvaa: Ukrainan panssarivaunu tulittaa jalkaväen suojana

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se sanoo näkyvän, miten Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu ja Bradley-rynnäkkövaunu suojaavat jalkaväkeä Etelä-Ukrainassa. Videon kuvausajankohtaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Videolla väitetysti näkyy 47. mekanisoidun prikaatin jalkaväkeä, joka ainakin vielä 22. syyskuuta taisteli Länsi-Zaporizhzhjan alueella yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan.

Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu tulittaa videolla ilmeisesti samaiselle metsäkaistaleelle, jossa ukrainalaissotilaat ovat, mutta videon kuvakulman vuoksi on mahdotonta sanoa, mikä panssarivaunun todellinen kohde on.

Ukraina on julkaissut niukasti videoita Leopard 2 -vaunuista taistelutilanteissa. Tunnetuin Leopard 2 -video Ukrainasta lienee Venäjän julkaisema. Siinä näkyy taistelukentälle jäänyttä ukrainalaista panssarikalustoa. Videon voi katsoa alta.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Tuhoutunutta, vaurioitunutta ja hylättyä Ukrainan panssarikalustoa Zaporizhzhjan alueella Ukrainan vastahyökkäyksen alussa. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon aitouden. Video on julkaistu 9. kesäkuuta.

Videosta tai Ukrainan armeijan julkaisemista tiedoista ei selviä, millaisessa taistelutilanteessa se on kuvattu. Tiedossa kuitenkin on, että Ukrainan 47. mekanisoitu prikaati on yrittänyt murtautua Länsi-Zaporizhzhjassa valmisteltujen venäläisasemien läpi liki neljän kuukauden ajan.

Ukrainalaissotilaiden raporttien ja sota-asiantuntijoiden arvioiden mukaan Venäjä on käytännössä linnoittanut kaikki peltoaukioita halkovat metsiköt, jollainen videollakin näkyy.

Ukrainalaiset ovat hehkuttaneet Leopardejaan

Videolla Leopard 2:n lisäksi näkyvä Bradley-rynnäkkövaunu kuuluu Panssari-lehden mukaan länsimaiden kouluttaman 47. mekanisoidun prikaatin vakiokalustoon. Myös Leopard 2-vaunuja on nähty aiemmin myös 47. mekanisoidun prikaatin käytössä.

Ukrainan armeija julkaisi äskettäin sotilaiden kommentteja saksalaisvalmisteisista Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista. Vaikka panssarisotilaiden kehut olivat pohjimmiltaan sotapropagandaa, olivat ne Suomen panssariprikaatin entisen komentajan, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin mukaan joka tapauksessa paikkansa pitäviä.

Toverin mukaan Leopardeihin nähden venäläisvaunuissa on parempaa lähinnä hinta.

– Ne ovat halvempia ja käyttökustannukset ovat alemmat. Mutta vaikka saat useamman T-72:n Leopard 2:n hinnalla, niin jos ne ovat niin huonoja, ettei määrällä saa ylivoimaa, niin ei se mitään pelasta, Toveri sanoo.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Videolla Leopard 2 on varsin lähellä metsikköä. Taistelupanssarivaunujen liikkumista lähellä peitteistä maastoa on kritisoitu eri yhteyksissä, sillä tankki altistaa näin itsensä lähitorjunta-aseille, kuten panssarintorjuntasingoille.

Pitkin Venäjän suurhyökkäystä sekä Ukrainaa että erityisesti Venäjää on kritisoitu siitä, että ne käyttävät panssarikalustoa tavalla, joka korostaa niiden heikkouksia. Aiheesta voit lukea lisää alla olevista linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat