Ukraina luottavainen Yhdysvaltain tuen jatkumiseen – MTV seurasi sotaa

Nolo moka Zelenskyin vierailun aikana – Kanadan parlamentin puhemies ylisti paikalle kutsuttua ex-natsia 1:26
Katso myös: Käsittämätön moka – natsien riveissä taistellut veteraani esiteltiin Zelenskyille sankarina Kanadassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 1. lokakuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


23.01: Ukraina luottavainen Yhdysvaltain tuen jatkumiseen

Ukrainan puolustusministeri Rustem Umerov kertoo Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin vakuuttaneen hänet siitä, että ukrainalaiset taistelijat tulevat jatkossakin saamaan vahvaa tukea taistelukentällä.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi varhain tänään Suomen aikaa lakipaketin, jolla vältetään liittovaltion hallinnon sulku. Väliaikaiseen pakettiin ei sisällytetty Ukraina-rahoitusta, jota republikaanipuolueen radikaalisiipi on vastustanut.

Ukrainan ulkoministeriö kertoo työskentelevänsä yhdysvaltalaisten kanssa, jotta avun toimittaminen voisi jatkua muuta kautta. Yhdysvallat on ollut Ukrainan merkittävin tukija. Se on toimittanut maahan sotilaallista apua jo yli 40 miljardin dollarin edestä.

20.04: Zelenskyi valoi uskoa: "Voitto on tulossa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on valanut uskoa ukrainalaisiin tilaisuudessa, jossa kunnioitettiin sotilaita. Zelenskyi sanoi “voiton olevan tulossa” taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan.

Zelensky painotti puheessaan yhtenäisyyden ja optimismin tärkeyttä taistelun jatkuessa. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

– Yhtenäisyytemme täytyy auttaa meitä menemään loppuun asti ajaessamme miehittäjän pois maastamme, ja niin se auttaakin, Zelenskyi totesi.

Zelenskyin mukaan Ukraina ei tule uskomaan petollisia lupauksia rauhasta.

16.08: Britannian pääministeri kiistää aikeet asettaa sotilaskouluttajia Ukrainaan

Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak sanoi sunnuntaina, että maalla ei ole välittömiä suunnitelmia toimittajaa sotilaskouluttajia Ukrainaan. Näin Sunak tyrmäsi maan tuoreen puolustusministerin Grant Shappsin tuoreen lausunnon aiheesta vain tunteja sen julkitulon jälkeen.

Britannia liittolaisineen on välttäneet virallista läsnäoloa Ukrainassa vähentääkseen riskiä joutua suoraan konfliktiin Venäjän kanssa.

– Mitä puolustusministeri sanoi on se, että se voi olla mahdollista meille tulevaisuudessa tehdä jotain koulutusta Ukrainassa, Sunak sanoi.

Hän kuitenkin painotti kyseessä olevan pitkän aikavälin näkymä.

15.12: Medvedev uhoaa Britannialle

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan, entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan brittisotilaista tulee laillinen kohde, jos niitä lähetetään koulutustehtäviin Ukrainaan. 

Medvedev kommentoi asiaa Telegramissa. 

Britannian uusi puolustusministeri Grant Shapps sanoi The Guardianille käyneensä keskusteluja maansa armeijan johtajien kanssa brittijoukkojen lähettämisestä Ukrainaan koulutustehtäviin.

– Heidät tuhotaan armottomasti. Eikä enää palkkasotureina vaan Naton asiantuntijoina, Medvedev kirjoitti. 

11.25: Britannia: Venäjän uusi massiivinen puolustusbudjetti paljastaa Putinin sotasuunnitelmien pituuden

Venäjän ensi vuoden budjetti antaa ymmärtää, että Venäjä valmistautuu sotimaan Ukrainassa useita vuosia, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö.

Venäjän valtiovarainministeriön asiakirjojen mukaan maa kasvattaa puolustusbudjettiaan 68 prosentilla ensi vuonna.

Venäjä aikoo käyttää ensi vuonna puolustusmenoihin lähes 10,8 biljoonaa ruplaa eli vajaat 106 miljardia euroa. Summa on noin kuusi prosenttia Venäjän bruttokansantuotteesta.

Puolustusmenot kattavat Venäjän julkisesta kulutuksesta ensi vuonna jopa 30 prosenttia, kirjoittaa brittiministeriö.

Kremlin mukaan puolustusmenojen valtava kasvattaminen on pakollista, koska Venäjää vastaan käydään hybridisotaa.

– On päivänselvää, että tällainen lisäys on tarpeellinen, ehdottoman tarpeellinen, koska olemme mukana hybridisodassa ja jatkamme sotilaallista erikoisoperaatiotamme. Viittaan nyt siis siihen hybridisotaan, jota käydään meitä vastaan, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Virallisen Venäjän käyttämä sanapari "sotilaallinen erikoisoperaatio" tarkoittaa käytännössä Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa suurhyökkäystä Ukrainaan. Sota on nykymuodossaan jatkunut merkittävästi Venäjän alkuperäisiä suunnitelmia pidempään.

Britannian mukaan on "hyvin todennäköistä", että Venäjän talous kestää budjetin mukaiset puolustusmenot vuonna 2024, mutta vain muun talouden kustannuksella.

– Venäjän puolustusmenojen yksityiskohdat ovat aina salaisia, mutta nämä luvut viittaavat siihen, että Venäjä valmistautuu sotimaan Ukrainassa useita vuosia, Britannian puolustusministeriö arvioi.

Perjantaina Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu antoi kommenteillaan ymmärtää, että Venäjä valmistautuu sodan jatkuvan myös vuonna 2025.

9.54: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 440 sotilasta ja 11 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 440 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 11 taistelupanssarivaunua, seitsemän panssariajoneuvoa, 30 tykkiä ja yhden sotilaslentokoneen.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.23: ISW: Venäjällä ei vieläkään tiedetä, mitkä Ukrainan alueet on pakkoliitetty Venäjään

Presidentti Vladimir Putinin johto ei ole kyennyt selventämään sitä, mitkä Ukrainan alueet tarkalleen ottaen on laittomasti liitetty Venäjään. Siksi vielä vuosi pakkoliitosten jälkeen Venäjän hallituksessa sekä miehitysviranomaisten keskuudessa on yhä hämmennystä asiasta.

Näin kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa raportissaan.

Putin juhlisti eilen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen, Zaporizhzhjan sekä Hersonin alueiden niin kutsuttua Venäjään yhdistämisen päivää.

Sekavuus pakkoliitettyjen alueiden rajoista ilmeni ISW:n mukaan selvästi miehitysviranomaisten sosiaalisessa mediassa julkaisemista, toisistaan poikkeavista kartoista ja hallintoa lähellä olevien henkilöiden puheista päivän kunniaksi.

9.00: Venäjä hyökkäsi Etelä-Ukrainassa ainakin 16 ohjuksella ja 15 dronella

Ukraina on viime yönä ampunut alas ainakin 15 dronea Etelä-Ukrainassa Odessan ja Mykolaivin alueilla, väittää Ukrainan armeijan tiedottaja Natalia Humeniuk ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan.

Yksi droneista osui varastorakennukseen Mykovailin alueella, Humeniuk sanoi. Tiedossa ei ole, mitä varastossa säilytetään.

Hersonin alueelle Venäjä puolestaan hyökkäsi 16 ohjuksella. Humeniukin mukaan ohjushyökkäyksen aiheuttamista haavoittumisista tai vaurioista ei ole tietoa.

Tietoja ei ole vahvistettu.

7.54: ISW: Ukraina hyökkää itä- ja etelärintamalla

Ukraina jatkoi hyökkäysoperaatioitaan etelä- ja itärintamilla lauantaina, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Julkisesti saatavilla tietojen perusteella Ukraina ei joko onnistunut etenemään lainkaan tai ainakaan eteneminen ei ollut merkittävää.

Venäläislähteiden mukaan Ukraina hyökkäsi päähyökkäyssunnaksi muodostuneessa Länsi-Zaporizhzhjassa kolmen kylän alueilla, mutta ei saavuttanut menestystä.

23.46: Bryanskin alueen kuvernööri: Yksi loukkaantunut Ukrainan dronehyökkäyksessä

Venäjällä Bryanskin alueen kuvernööri kertoo yhden henkilön loukkaantuneen Ukrainan tekemässä dronehyökkäyksessä. Kuvernöörin mukaan hyökkäyksessä vaurioitui hallintorakennuksen kattoa ja ikkunoita.

Aiemmin kuvernööri oli kertonut Ukrainan pommittaneen alueella sijaitsevaa kylää vaurioittaen kolmea asuntoa.

Uutistoimisto Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan väitteitä

21.02: Josep Borrell Odessassa: EU jatkaa Ukrainan tukemista

EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrellon vieraillut Ukrainassa Odessassa.

Vierailun tarkoituksena oli uutiskanava CNN:n mukaan osoittaa tukea Ukrainalle. Borrel sanoi, että Odessan kaupungin pitäisi olla otsikoissa kauneutensa ja rikkaan historiansa johdosa, mutta nyt se on ollut otsikoissa “Venäjän barbaarimaisten hyökkäysten takia”.

– Olen todistanut tämän sodan seurauksia ja sitä, miten Odessa ja Ukraina joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan, Borrell sanoi.

Borrell sanoi, että EU jatkaa Ukrainan tukemista sen taistelussa palauttaa alueellinen koskemattomuutensa ja saavuttaa rauha.

17.12:Trumpin ex-neuvonantaja ei usko Putinin ydinaseuhkailuihin: "Mustanmeren laivasto voisi olla mennyttä puolessa tunnissa"

Yhdysvaltalainen kenraali (evp) H.R. McMaster lukeutuu heihin, joiden mukaan lännen olisi pitänyt antaa Ukrainalle niin hävittäjiä kuin pitkän kantaman täsmäaseita jo ennen Venäjän laajamittaista hyökkäystä maahan. Se olisi ennaltaehkäissyt suurempia huolenaiheita myöhemmin.

– Jos Ukrainalla olisi ollut silloin ne aseelliset kyvyt, joita sillä on nyt, emme puhuisi ydinsodan vaarasta, McMaster sanoi Helsinki Security Forum -tapahtumassa Helsingissä.

Venäjällä on vihjailtu sodan kuluessa mahdollisuudesta käyttää tarvittaessa taktista ydinasetta. McMaster ei usko presidentti Vladimir Putinin päätyvän tällaiseen ratkaisuun, koska vastatoimet uhkaisivat tuhota Venäjän kaikki sotilaalliset kyvyt maan rajojen ulkopuolella.

–  Luulen, että (Venäjän) Mustanmeren laivasto voisi olla mennyttä puolessa tunnissa, McMaster kuvailee.

11.35: Harvinaista Leopard 2 -kuvaa: Ukrainan panssarivaunu tulittaa jalkaväen suojana

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se sanoo näkyvän, miten Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu ja Bradley-rynnäkkövaunu suojaavat jalkaväkeä Etelä-Ukrainassa. Videon kuvausajankohtaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Videolla väitetysti näkyy 47. mekanisoidun prikaatin jalkaväkeä, joka ainakin vielä 22. syyskuuta taisteli Länsi-Zaporizhzhjan alueella yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan.

Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu tulittaa videolla ilmeisesti samaiselle metsäkaistaleelle, jossa ukrainalaissotilaat ovat, mutta videon kuvakulman vuoksi on mahdotonta sanoa, mikä panssarivaunun todellinen kohde on.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lisää lauantain tapahtumia täältä

Lue myös:

    Uusimmat