Sota-asiantuntija: Tästä syystä Ukrainan vastahyökkäys ei pystynyt läpimurtoon kriittisellä hetkellä

Tämänhetkisen Ukrainan vastahyökkäyksen vertaaminen viime syksyn Hersonin ja Harkovan vastahyökkäyksiin on ongelmallista, sanoo sota-asiantuntija.

Ukraina ilmoitti 28. elokuuta valloittaneensa pienen ja aiemmin tuntemattoman Robotynen kylän Länsi-Zaporizhzhjassa. Sitä pidettiin jopa strategisesti merkittävänä askeleena Ukrainan vastahyökkäyksessä, koska Venäjän valmistellut puolustusasemat olivat alueella ankkuroitu juuri Robotyneen.

Pari päivää myöhemmin brittilehti Guardian julkaisi ukrainalaiskenraali Oleksander Tarnavskiyn haastattelun, jossa hän väitti, että ukrainalaisjoukot olivat murtaneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan.

Guardian käytti sanaa "läpimurto", vaikka kenraali Tarnavskiy ei julkaistujen sitaattien perusteella näin tehnytkään. 

Robotynen valtausta seuranneen kuukauden aikana Ukraina ei ole kyennyt Länsi-Zaporizhzhjassa nopeaan etenemiseen. Ukraina on päässyt eteenpäin Robotynestä itään, Verboven suuntaan noin 2–4 kilometriä ja Robotynestä etelään vielä selvästi niukemmin.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Venäjällä olikin reservejä

Läpimurron muodostumisen "todennäköisesti esti" Venäjän reservit, kirjoittaa sota-asiantuntija Rob Lee viestipalvelu X:ssä. Lee viittaa Britannian puolustusministeriön julkiseen arvioon, jonka mukaan Venäjä on todennäköisesti syyskuun puolivälistä lähtien heittänyt taisteluihin uuden 25. armeijansa osia.

– Silloin venäläisjoukot olivat raskaan paineen alla Robotynen alueella. Venäjällä kuitenkin oli reservissä käyttämättöminä useita prikaateja ja rykmenttejä, Lee kirjoittaa.

Sekä brittiministeriö että esimerkiksi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) ovat toistuvasti Ukrainan vastahyökkäyksen aikana arvioineet, että Venäjällä on hyvin vähän reservejä käytössään.

ISW on perustellut näkemystään sillä, että Venäjä on siirtänyt laskuvarjodivisioonien joukkoja muilta rintamilta Zaporizhzhjan alueelle.

– Tämänhetkisen Ukrainan vastahyökkäyksen vertaaminen viime syksyn Hersonin ja Harkovan vastahyökkäyksiin on ongelmallista, koska Venäjällä on nyt suuri armeija, joka jatkuvasti muodostaa uusia yksiköitä, Lee katsoo. 

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeija julkaisi elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

Viime syksynä tilanne oli eri

Leen mukaan Ukraina olisi jo pystynyt läpimurtoon, jos vastahyökkäystä olisi ollut vastassa viime syyskuun Venäjän armeija.

– Venäjän armeija pystyy tänä kesänä kestämään paljoa suurempaa kulutusta murtumatta. Yksiköiden laatu vaihtelee, mutta puolustaminen on helpompaa valmistelluista asemista tykistön ja ilmavoimien tuella, Lee sanoo.

Viikko takaperin CNN uutisoi Ukrainan murtaneen Venäjän puolustuslinjan Verbovessa, mutta itse kylän valloitukseen kyseinen eteneminen ei ole johtanut. 

On myös huomioitava, etteivät murto ja läpimurto ole synonyymeja. Aito läpimurto mahdollistaa hyökkääjälle ainakin joksikin aikaa jotakuinkin esteettömän etenemisen. Murto taas voi viitata esimerkiksi jonkin yksittäisen puolustuslinjan murtamiseen.

Kenraali Tarnavskiyn väitti CNN:n mukaan, että Ukrainan vastahyökkäyksen "suurin läpimurto" on vasta tulossa. Sen kenraali ennakoi tapahtuvan Tokmakin kaupungin jälkeen. Venäjän julkisessa tiedossa olevat valmistellut puolustuslinjat Länsi-Zaporizhzhjassa päättyvät Tokmakin kaupungin paikkeilla.

Ukrainan nykyisistä asemista Robotynen eteläpuolelta on matkaa Robotyneen noin 20 kilometriä. Ukrainan 4. kesäkuuta alkanut vastahyökkäys on vajaan neljän kuukauden aikana edennyt enimmillään reilun kymmenen kilometrin syvyyteen.

Ukrainalaislähteet ovat väittäneen Venäjän ensimmäisen, nyt murretun, puolustuslinjan olleen sen vahvin ja sen puolustukseen käytetyn eniten joukkoja. Näin ollen seuraavien linjojen murtamisen pitäisi väitetysti olla helpompaa. Vielä Venäjän ensimmäisen linjan murtuminen ei ole näkynyt merkittävästi aiempaa nopeampana etenemisenä.

Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 28. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän tiedettyjä valmisteja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 28. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän tiedettyjä valmisteja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat