Britannia harkitsee äänioikeutta vangeille

Iso-Britannia harkitsee antavansa äänioikeuden vangeille 140 vuoden tauon jälkeen. Äänioikeuden vapauttamisen taustalla on sopeutua eurooppalaisiin lakeihin, kertoi pääministeri David Cameronin edustaja tänään.

Euroopan tuomioistuin päätti vuonna 2004, että vankien äänestyskielto on laiton. Britanniaa on siitä lähtien painostettu palauttamaan äänioikeus noin 70 000 vangille. Prosessi kuitenkin keskeytyi parlamenttivaaleihin tämän vuoden toukokuussa.

Britannian nykyinen hallituskoalitio pyrkii uudistamaan käytännöt ennen marraskuun loppua, edustaja vakuuttaa.

- Tämä on ikävä tilanne ja kaukana ihanteesta. Olen varma, että kansan on vaikea ymmärtää, että meidän on otettava huomioon nämä oikeustapaukset. Britannian hallituksen tarkoitus ei ole rikkoa lakia, Cameronin edustaja kertoi toimittajille.

Osa parlamentin konservatiivipuoleen jäsenistä rajoittaisi vankien äänioikeutta riippuen rikoksesta ja vankeustuomion pituudesta. Edellinen parlamentti kannatti tätä vaihtoehtoa.

"Demokratiassa on saatava äänestää"

Euroopan maista esimerkiksi Espanja ja Ruotsi ei ole rajoittanut vankien äänioikeutta. Ranska ja Saksa rajoittavat tietyntyyppisten rikoksentekijöiden äänestysmahdollisuutta. Suomessakin vangit voivat äänestää.

- Tämä on aihe, jota olemme pohtineet jo pitkään, edustaja sanoi.

Taposta tuomittu vanki John Hirst vei äänioikeusasian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen vuonna 2004. Oikeus ratkaisi tapauksen Hirstin eduksi ja kumosi parlamentin valituksen seuraavana vuonna.

- Demokraattisessa systeemissä lakeja voidaan muuttaa parlamenttia lobbaamalla ja painostamalla päättäjiä. Mutta sitä ei voi tehdä ilman äänioikeutta, Hirst kommentoi BBC:n radiolle.

Vankilauudistusten puoltajat ovat olleet tyytyväisiä Hirstin toimintaan.

- Yksi kansalaisuuden tunnusmerkeistä on äänioikeus, sanoi vankilauudistuksen puolestapuhuja Frances Crook.

- Otamme mielihyvin vastaan parlamentin päätöksen tunnustaa eurooppalaisen oikeusistuimen linja.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat