Mainos

Brasilian presidentti vierailulla Suomessa

Presidentti Luiz Inacio Lula da Silva kehotti suomalaisyrityksiä pohtimaan biopolttoaineen tekoa sellusta. Lula on ensimmäinen Suomessa vieraileva Brasilian johtaja.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva markkinoi biopolttoaineiden "vallankumousta" osaratkaisuna sekä maailmanlaajuiseen ilmaston lämpenemiseen että köyhyyden lievittämiseen kotimaassaan.

Brasilia ilmoittaa olevansa jo nyt maailman suurin sokeriruo'osta valmistetun etanolin tuottaja, ja kolme neljäsosaa maassa myytävistä uusista autosta käy etanolin ja bensiinin sekoituksella.

- Sokeriruoko on kannattava raaka-aine. Se luo työpaikkoja pienille maatiloille, Lula kertoi Finpron Brasilia-seminaarissa Helsingissä.

Suomalaisyrityksiä hän neuvoi pohtimaan biopolttoaineen tekoa sellusta. Lula sai energiasanomalleen sivustatukea myös presidentti Tarja Haloselta, joka korosti kestävän kehityksen - kuten uusiutuvien energiavarojen - merkitystä presidenttien lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

- Erilaisia keinoja on käytettävä, jotta tämä haitallinen ilmastonmuutos voitaisiin saada aisoihin, Halonen huomautti.

Suomi ja Brasilia sopivat myös yhteistyöstä, jossa tutkitaan suomalaistahojen mahdollisuuksia käydä päästökauppaa Brasiliassa. Kioton sopimus edellyttää Suomelta kasvihuonekaasujen päästövähennyksiä, joita voi kuitata myös kansainvälisin hankkein.

Lula aloitti Suomesta Pohjoismaiden kiertomatkan, jonka kohteina ovat myös Ruotsi, Norja ja Tanska. Helsingissä hän tapasi myös pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja kävi eduskunnassa.

Suomi tukee Brasilian YK-hanketta

Lula on presidenttikaudellaan pyrkinyt kohottamaan maansa kansainvälistä profiilia. Suomen valtiovierailultaan hän sai viemisikseen uudistetun lupauksen tuesta Brasilian toiveelle pysyvästä jäsenyydestä YK:n turvallisuusneuvostossa.

- Olemme jo todenneet, että Brasilia ansaitsee pysyvän jäsenen paikan, Halonen sanoi.

Brasilia on ajanut kansainvälisillä areenoilla myös biopolttoaineiden vakinaistamista öljyn tapaan kansainvälisesti kaupattavaksi perushyödykkeeksi, mikä muuttaisi sen tullikohtelua maailmanmarkkinoilla. Nykyisellään biopolttoaineet luetaan maataloustuotteisiin, ja EU:kin kantaa tullia tuontietanolista.

Sekä Lula että Halonen puhuivat maiden välisten investointien edistämisen puolesta piipahtaessaan Finpron seminaarissa. Brasilia on jo nyt Suomen suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Lisäksi Brasiliassa toimii nyt 40 suomalaisyhtiöiden tytäryhtiötä, joiden liikevaihto on yhteensä noin kaksi miljardia euroa.

Nokian Bahian-tehdas on maan suurimpia vientiyrityksiä, ja StoraEnso on osakkaana maan suurimmassa ulkomaisessa investoinnissa, Veracel-sellutehtaassa.

Brasilia hakee maailmalta uusia kauppakumppaneita osin vähentääkseen riippuvuuttaan Yhdysvalloista. Brasilialaistoimittajien ykköshuolenaihe Helsingissä tuntuikin olevan Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden kriisin heijastuminen Brasiliaan.

Lula vakuutti, että Brasilian talous on nyt terveellä pohjalla, eikä maa aio ottaa kantaakseen amerikkalaisten markkinapelurien vedonlyönnin tappiota.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.