BoKlok - viisasta asumista Suomessakin

Ruotsalaislähtöiset Suomeenkin tukevasti asettuneet yritykset, Skanska ja Ikea, ovat yhdesssä kehittäneet BoKlok -nimisen asuntokonseptin. Siinä on paljon lupaavan haastavaa: tilan tuntua, pienimittakaavaisuutta, maanläheisyyttä ja samalla kohtuullisia asumiskustannuksia.

Ruotsissa BoKlok-konseptin - meikäläisittäin käännettynä vaikkapa "Asu viisaasti" - mukaisesti rakennetuissa kaupunkivilloissa asuu jo tuhansia ihmisiä. Ensimmäinen suomalainen BoKlok-kohde valmistui elokuussa Tuusulassa. Asukkaat tähän omistusasuntokohteeseen valittiin Ikeassa pidetyssä arvontatilaisuudessa. Myös ensimmäinen vuokrataloversio on valmistunut Helsingin Vuosaareen. Rakennuttamisesta on vastannut Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto.

Johtaja Tuomas Särkilahti,Skanska Kodit Oy kertaa konseptin taustoja: "Olemme tutkineet ihmisten asumishaluja ja -toiveita. Perinteisestihän rivi- ja pientaloasumiseen on liittynyt ajatus siitä, että ne ovat isojen perheiden ja perheyksiköiden asumismuoto. Tässä on pyritty kehittämään sellaista tuotetta, jossa pienten, kasvavien kotitalouksien erityistoiveet otetaan huomioon. Nyt pyrimme tuomaan myös pienempiä asuntoja maanpinnan tasolle.

Tavaoitteeksi on asetettu hyvä tilojen toiminnallisuus. Emme puhu niinkään asunnon neliöistä vaan siitä, kuinka toiminnot on järjestetty: esimerkiksi makuuhuoneiden lukumäärästä, sekä tupakeittiöstä yhteisten tilojen ratkaisuna."

"Viisasta ovat hyötyneliöt," todistavat tyytyväisinä Tuusulassa asuvat Laura Waulu ja Janne Maijala. "Vaikka asunto on pieni, siitä löytyy vaatehuone ja kodinhoitohuone. Lisäksi rakennusmateriaalit ovat laadukkaita - tammiparkettia, kylpy- ja kodinhoitohuone kaakeloitu. Asunto on myös hyvin valoisa: täällä on periaatteessa joka seinällä on yksi ikkuna - jopa vaatehuoneessa.

Kun menee ovesta ulos pihalle - talo on L-muotoinen - niin siinä on jokaisella kuudella asunnolla oma piha. Ja kun katua lähtee kävelemään, löytyy lisää samanlaisia. Me kaikki tunnemme toisemme ja tuloksena on kiva pihapiiri."

Pihapiiristä löytyy myös BoKlokin suomalainen erityispiirre, eli perinteinen suomalainen pihasauna. Asunnoissa saunoja sen sijaan ole, mikä osaltaan selittää tilan tuntua ja mahdollistaa yhden keskeisen BoKlok-tavoitteen - kohtuullisten asumiskustannusten toteutumisen. Särkilahti:

"Asumiseen käytettävän rahasumman pitää kotitalouden osalta jäädä tiettyihin tavoitetasoihin. Tässä pienimmässä asuntotyypissä, myytävässä tuotannossa se tarkoittaa enimmillään 600 euron asumiskustannuksia 15 %:n omarahoitusosuuden jälkeen."

Maijala vertaa kuluja vuokralla asumiseen: "Maksamme tästä lainakulut ,yhtiövastikkeet ja käyttökulut mukaanluettuina käytännössä yhtä paljon kuin edellisestä vuokra-asunnostamme vuokraa."

Suomalainen versio on pakostakin laadukkaampi

Asumiskustannusten kohtuullisuus on silti ollut avaintavoite myös BoKlokin vuokra-asuntoversiossa. Toimitusjohtaja Sisko Marjamaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimistosta:

"Laskennallinen lähtövuokra neliöltä on noin euron halvempi kuin meidän tavallisissa kohteissamme. Minun mielestäni se on aika paljon, ja sinänsä tässä konseptissa on erittäin hyvä asia, että tällaseen kustannusten alentamiseen pyritään.

Tässähän on asetettu ensiksi asumiskustannukset ja sen jälkeen on muokattu konseptia. On pyritty mahdollisimman korkeaan laatuun viihtyvyys- ja toimivuustekijöitä unohtamatta. Tuloksena on saatu aikaan tiukka paketti: turhat on karsittu ja keskeisistä tavoitteista on pidetty kiinni."

Särkilahti kertaa alkuvaiheita: "Aluksi ajateltiin, että voidaan ottaa talo Ruotsista ja tuoda se tänne. Suomalaisten rakennusmääräyksien takia on jouduttu kuitenkin suunnittelemaan uudestaan kätännössä kaikki rakenteet.

Esimerkiksi lämmöneristysvaatimukset ovat Suomessa tiukemmat - meillä on erilainen seinärakenne, erilaiset ikkunat, suurempi karmisyvyys, huomattavasti tehokkaampi poistoilmanvaiht.

Luhtikäytävät ja parvekkeet pitää kattaa, toisin kuin Ruotsissa. Meillä on täällä aina tuuletettu alapohja ja sokkelikorkoja on jouduttu nostamaan tuntuvasti. Ääneneristysvaatimukset ovat tiukemmat. Paloturvallisuuteen on jouduttu tekemään parannuksia."

Jos kiteytetään - Suomessa joutuu siis pakostakin rakentamaan vähän laadukkaammin?

"Sellainenkin on mieleen tullut," Särkilahti myöntää.

Kolmas BoKlok-kohde on rakenteilla Espooseen. Laajemmalle tuotannolle kynnyksenä on kohtuuhintaisten tonttien saaminen. Sen verran monia hyviä piirteitä tässä BoKlok -konseptissa on, että toivottavasti se juurtuu suomalaisena versiona tännekin päin.Jos ei muusta syystä, niin olisihan se osaltaan murtamassa tätä tyypillistä suomalaista neliömetri- ja neliöhinta-ajattelua.

Lue myös:

    Uusimmat