Bloomberg: Neljä eurooppalaista kaasun ostajaa maksaa Venäjälle ruplina pakotepäätösten vastaisesti – Suomi ei maksa ruplilla, ministeri Tuppurainen kertoo HS:lle

Venäjä uhkaa katkaista kaasutoimitukset, jos ei saa maksuja ruplina – mistä on kyse? 7:48
Venäjä uhkaa katkaista kaasutoimitukset, jos ei saa maksuja ruplina – mistä on kyse?

Neljä eurooppalaista kaasun ostajaa on maksanut Venäjälle kaasusta ruplilla, kertoo yhdysvaltalainen mediayhtiö Bloomberg. Se ei kuitenkaan nimeä ostajia.

Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom kertoi tänään lopettaneensa kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska maat eivät käyttäneet ruplaa maksuvälineenä.

EU:n asetettua pakotteita Venäjää vastaan Moskova vaati, että sille maksetaan kaasulähetykset ruplissa 1. tätä kuuta alkavista lähetyksistä. EU:n mukaan ruplilla maksaminen kuitenkin sotisi pakotepäätöksiä vastaan.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Venäjältä tulevien kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo EU-pakotteita, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina. Von der Leyenin mukaan lähes kaikissa kaasusopimuksissa maksut on määritelty toimitettavaksi euroina tai dollareina.

EU:n von der Leyen sanoo, että Venäjän vaatimus on täysin yksipuolinen eikä yhtiöiden tulisi taipua Venäjän käskyihin.  

Gazpromia lähellä olevien lähteiden mukaan kymmenen eurooppalaista ostajaa on tähän mennessä avannut tilit ruplilla maksamista varten Venäjän maksuvaatimusten täyttämiseksi, kertoo Bloomberg.

Tuppurainen HS:lle: Suomi ei maksa ruplilla

Venäjä toimittaa kaasua putkia pitkin kaikkiaan 23 Euroopan maahan. Venäjä ei ole lopettamassa kaasuntuontia Saksaan, Saksan valtionvarainministeri Christian Lindner kertoi.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoo HS:lle, että Suomi ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa.

– Olemme tehneet hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa päätöksen, että Suomi ei suostu ruplamaksuihin. Päätös on tehty jo huhtikuun alussa, Tuppurainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat