Mainos

Blair: Syyria ja Iran Irakin rauhanponnisteluihin

Blair sanoi kuitenkin tänään pitämässään puheessa, ettei Britannian politiikka Syyriaa ja Irania kohtaan ole muuttunut.

Britannian pääministeri Tony Blair toivoo Iranin ja Syyrian osallistuvan Irakin väkivaltaisuuksien lopettamiseen. Lisäksi Blair hahmotteli vuosittaisessa ulkopoliittisessa puheessaan laajaa strategiaa, joka koskee Israelin ja palestiinalaisten konfliktia sekä rauhan saamista Libanoniin.

Vaatimukset Britannian - ja myös Yhdysvaltain - Irakin-politiikan uudelleenarvioimiseksi ovat kasvaneet viime aikoina.

- Kun (Irakin) tilanne on kehittymässä, pitäisi strategiammekin kehittyä kohtaamaan se, Blair sanoi puheessaan, joka julkistettiin tänään jo ennen sen pitämistä.

Blair sanoi, että Irakia pyrkivät hajottamaan suurelta osin ulkopuoliset voimat, joita tulisi kahlita. - Sitä kutsun "koko Lähi-idän strategiaksi", hän jatkoi.

Blair teki selväksi, ettei Britannian politiikka Syyriaa ja Irania kohtaan ole muuttunut. Maat voivat auttaa alueen rauhoittamisessa, jos ne sanoutuvat irti terrorismista. Erityisesti hänestä olisi painostettava Irania lopettamaan tukensa Irakin ja Libanonin militanteille. Iranin on Blairin mielestä myös luovuttava myös ydinohjelmastaan.

Puheen viesti ei Blairin tiedottajan mukaan ollut uusi, mutta sen esittämisen ajankohta on merkittävä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush puolestaan on aiemmin torjunut Iranin ja Syyrian ottamisen mukaan, mutta republikaanisen puolueen vaalitappion jälkeen presidentin puolue on valmis pohtimaan kaikkia ideoita.

Iran harkitsee Irak-neuvotteluja USA:n kanssa

Iran sanoi viimeksi tänään, että se on valmis harkitsemaan Yhdysvaltain ehdotusta neuvotteluista. - Jos he todella haluavat neuvotella Iranin kanssa, heidän olisi ehdotettava sitä virallisesti, sanoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Mohammad Ali Hosseini uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltain ja Britannian saattaa kuitenkin olla vaikea pyytää Iranin apua Irakin rauhoittamiseksi samaan aikaan kun ne ajavat pakotteita YK:n turvallisuusneuvostossa Irania vastaan sen ydinohjelman vuoksi, arvelivat diplomaatit.

- On välttämätöntä saada Syyria takaisin neuvottelupöytään ja tunnustaa se tärkeäksi alueelliseksi tekijäksi, tähdensi muuan länsidiplomaatti.

Yhdysvaltain vaalit voittaneet demokraatit lupaavat aloittaa joukkojen vetämisen Irakista lähikuukausina. Bushin lähintä liittolaista Blairia vaaditaan puolestaan esittämään aikataulu brittijoukkojen vetämiseksi Irakista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.