Mainos

Biovoimala Virossa tasaa Suomen ilmastorasitusta

Suomi ostaa Virolta kasvihuonekaasujen päästöoikeuksia. Kaupan myötä Suomi ostaa Virolta oikeuden 100 000 tonnin hiilidioksidipäästöihin.

Suomi ostaa Virolta kasvihuonekaasujen päästöoikeuksia. Hinta on yli 500 000 euroa. Kauppa tarkoittaa, että Suomi saa Virolta oikeuden 100 000 tonnin hiilidioksidipäästöihin.

Tuo määrä säästyy Virolta itseltään, kun siellä korvataan yksi öljykäyttöinen kaukolämpölaitos suomalaisella bioenergialaitoksella.Kauppa liittyy Kioton ilmastosopimuksen toimeenpanoon.

Kasvihuonekaasut kuten hiilidioksidi eivät näy, mutta niitä nousee Suomen taivaalle joka vuosi miljoonia tonneja enemmän kuin ilmastosopimus edellyttää. Kotimaisten ilmansuojeluhankkeiden lisäksi yksi keino tasata maapallon ilmastorasitusta on se, että rahoitetaan vähäpäästöisiä hankkeita ulkomailla.

Ensimmäinen esimerkki tästä on biopolttoaineita käyttävä voimala Virossa. Se on samanlainen kuin Tammisaaren kaukolämpölaitos, mutta pienempi.

Laitos käynnistyy ensi viikolla ja korvaa vanhan öljylaitoksen. Päästöt vähenevät ja sen vähennyksen nyt Suomen valtio ostaa omaksi hyväkseen. Hinta on 534 000 euroa.

- Ne menevät sen voimalaitoksen omistajalle, koska se on laitoksen ikään kuin tuotantoa, että se tuottaa energian lisäksi päästövähennyksiä, joista on kysyntää ja joista maksetaan, yksikön päällikkö Pauli Mustonen ulkoasiainministeriösta kertoo.

Biovoimalaitos käynnistyy Virossa Palen kaupungissa. Työn alla on myös toinen ilmastoa säästävä hanke. Suomi rahoittaa tuulivoimapuistoa Viroon Paldinskin rannikolle.

Päästökauppa EUn laajuisen alkaa parin vuoden päästä ja Suomi nyt opettelee muutamien muiden maiden kanssa ilmastonsuojelun kauppatapoja.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.