Mainos

Biologisten aseiden tarkastuksista ei sopua

Neuvottelut biologiset aseet kieltävän sopimuksen tiukentamisesta ovat päättyneet Genevessä laihoin tuloksin.

Osapuolet sopivat jatkavansa neuvonpitoa vastedes vuosittain, mutta ydinkysymys eli kiistanalaisten laitosten ulkopuoliset tarkastukset ei päässyt edes kokouksen loppupäätelmiin.

olivat edustettuina 145 maata, jotka ovat ratifioineet vuonna 1972 solmitun sopimuksen. Se kieltää bioaseiden kehittämisen, käytön ja varastoinnin. Useista muista kansainvälisistä aseidenriisuntasopimuksista poiketen siihen ei sisälly minkäänlaista valvontamekanismia.

Osanottajamaiden tapaaminen viime vuonna päättyi täydelliseen umpikujaan, kun Yhdysvallat asettui vastustamaan ulkopuolisia tarkastuksia. Aseriisunnan asiantuntijoiden mukaan ulkopuoliset tarkastukset ovat ehdottoman välttämättömiä, jos sopimuksen toivotaan toimivan.

Yhdysvallat totesi vuosi sitten, etteivät ulkopuoliset tarkastukset estäisi "vihollismaita" hankkimasta tai kehittelemästä biologisia aseita.

Osapuolet sopivat Genevessä, että keskusteluja sopimuksen sisällöstä jatketaan vuosittain. Kokouksen puheenjohtajan Tibor Tothin mukaan tämä on ainoa keino saada Yhdysvallat pysymään mukana keskusteluissa siitä, miten vastataan bioteknologian kehityksen myötä lisääntyvään uhkaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.