Mainos

Bioenergia tulevaisuutta polttoaineissa

TKK:n professori perää porkkanoita kuluttajien hyväksi. Myös kuluttajia tulisi palkita ympäristöystävällisempään energiaan siirtymisestä.

Huomenta Suomessa vieraillut Teknillisen korkeakoulun professori Peter Lund uskoo, että biopolttoaineita tullaan tekemään yhä enemmän biomassoista - hakkuujätteestä ja teollisuudelle kelpaamattomasta puusta. Lundin mukaan siihen vaikuttaa sekä ilmastonmuutos että öljyn saatavuus tulevaisuudessa

Hänen mukaansa runsas kolmannes, ehkä jopa puolet energiantuotannosta voitaisiin saada vanhoista bioenergiamuodoista, kuten teollisuuden jätevirroista. Lopulle kahdelle kolmannekselle on mietittävä muita, uusia energiamuotoja - esimerkiksi biokaasut ja tuulivoima.

Kuluttajat unohdettu

Peter Lundin mukaan Suomen rannikkoalueet ovat Euroopan parhaimmistoa tuulivoimaa ajatellessa, vaikka sekä Etelä-Suomi että saaristoalueet suljettaisiin pois suunnitelmista. Hänen mukaansa seitsemän prosenttia uusiutuvan energian lisätarpeesta voitaisiin korvata tuulienergialla.

Pientalopuolelle professori suosittelee maa- tai ilmalämpöpumppuja suoran sähkölämmityksen sijaan ja aurinkolämpöä ja vaikka hakekattilaa korvaamaan öljy lämmityksessä.

Professori Peter Lundin mielestä kuluttajat on unohdettu suomalaisessa energiapolitiikassa. Myös kuluttajia tulisi palkita siirtymisestä ympäristöystävällisempiin energiaratkaisuihin.

- Meidän porkkanat energiapolitiikassa Suomessa ovat aina menneet yritystukiin ja kuluttajat ovat saaneet aika vähän. Kuluttajapuoli käyttää kuitenkin puolet energiasta. He ovat jääneet energiapolitiikassa vähän paitsioon.Nyt olisi aika, että energiapolitiikassa kuluttajat, lämmittäjät ja muut otettaisiin huomioon ja saataisiin kannusteita, palkintoja, palkitsevia toimia ja markkinavetoisia mekanismeja.

Hänen mielestä Ruotsin malli, jossa kuluttaja saa pienen etusetelin parantaessaan lämmitysjärjestelmää, toimisi myös Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.