Bild: Saksa ja Ranska ehdottavat euromaille erikoista sopimusta

Saksa ja Ranska ehdottavat euromaille hallitustenvälistä vakaussopimusta joulukuun EU-huippukokouksessa, kertoo saksalainen Bild-sanomalehti nettisivuillaan.

Vakaussopimuksella liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Nicolas Sarkozy haluavat saada euroaluetta ravistelevan velkakriisin hallintaan.

Sopimuksen hallitustenvälisyys mahdollistaisi Bildin mukaan sen, että sopimus voitaisiin solmia hyvinkin nopealla aikataululla, jopa ensi vuoden alussa. Hallitustenvälisyys mahdollistaisi raskaan ja hitaan EU-päätöksentekokoneiston ohittamisen.

Bild vertaa Merkelin ja Sarkozyn kaavailemaa sopimusta matkustamista helpottavaan Schengenin sopimukseen, joka solmittiin vuonna 1985 EU-rakenteiden ulkopuolella ja liitettiin osaksi unionin sopimuksia vasta vuonna 1997.

Lehti arvelee ainakin Britannian vastustavan kiivaasti Merkelin ja Sarkozyn ehdotusta, sillä se sysäisi euroon kuulumattomat EU-maat entistä pahemmin syrjään yhteisestä päätöksenteosta.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kummeksuu Bildin uutista, sillä hän tapasi Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen eilen Berliinissä, eikä tuolloin hallitustenvälisestä sopimuksesta ollut mitään puhetta.

Urpilainen sanoi Suomen olevan avoin erilaisille vaihtoehdoille euroalueen talouskurin kiristämiseksi. Hallitustenvälisyys ja EU-komission ohittaminen eivät kuitenkaan saaneet ministeriltä varauksettoman innostunutta vastaanottoa.

- Mehän kannatamme vahvaa komissiota, koska vahva komissio on pienten jäsenmaiden etu, Urpilainen sanoi STT:lle Brysselissä.

Urpilainen oppositiossa

Urpilainen osallistui Brysselissä tänään Euroopan sosialististen ja sosiaalidemokraattisten puolueiden kokoukseen.

Euromaiden yhteisiä joukkovelkakirjoja eli eurobondeja vastustanut Urpilainen oli poikkeuksellinen osallistuja, sillä kokouksen järjestänyt sosialistipuolueiden yhteistyöelin PES on kannattanut eurobondien käyttöönottoa.

Urpilainen ei allekirjoita väitettä, että Suomen sosiaalidemokraateista olisi sisäpoliittisten paineiden takia tullut yksi Euroopan oikeistolaisimmista demaripuolueista.

- Eurobondit ei ole oikeisto-vasemmisto-kysymys. Pikemminkin raja menee hyvin taloutensa hoitaneiden ja muiden maiden välillä, Urpilainen sanoo ja muistuttaa myös Itävallan sosiaalidemokraattien vastustavan eurobondeja.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat