Mainos

Big Mac -indeksin mukaan Italia on Suomea kalliimpi

Brysseliläinen ajatushautomo sanoo Big Mac -indeksin paljastavan että EU:n kriisimaista muun muassa Irlanti on onnistunut kiristämään vyötään.

Purilaisen hinta on laskenut Irlannissa ja monessa muussa talouskriisimaassa hinta on noussut vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Poikkeuksena talousongelmaisten maiden hintakehityksestä ajatushautomon taloustieteilijä Guntram Wolff nostaa Italian, jossa hampurilaisen hinta on EU-alueen kallein: 3,85 euroa. Big Mac oli tammikuussa Italiassa jopa kalliimpi kuin Suomessa, jossa hampurilainen maksoi vajaat 3,8 euroa.

Saksassa Big Mac maksoi vuoden alussa noin 3,6 euroa.

Ajatushautomo Bruegelin taloustieteilijä Guntram Wolfftulkitsee The Economistin tuoretta Big Mac -indeksiä, jossa kerrotaan hampurilaisen hinnan muutokset heinäkuun 2011 ja tammikuun 2013 välillä. EU:n kriisimaita vertaillessaan hän huomasi, että Big Macin hinta nousi keskimääräistä vähemmän Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa.

Kriisimaiden hampurilaiskehitys eroaa esimerkiksi Saksasta, jossa hampurilaisen hinta nousi keskimääräistä enemmän.

Tästä Wolff päättelee, että EU:n säästötoimet ovat toimineet. Hän ottaa esimerkiksi Irlannin, joka on säästänyt saatuaan taloudellista tukea. Wolffin tulkinnan mukaan tästä on seurannut hampurilaisen hinnan putoaminen 3,80 eurosta 3,5 euroon.

Wolffin taulukoiden mukaan Suomi on samassa seurassa kriisimaiden kanssa siinä asiassa, että hampurilaisen hinta on muiden EU-maiden hintoihin suhteutettuna laskenut.

The Economist -lehti on käyttänyt Big Mac -indeksiä leikillisesti jo vuosikymmeniä. Sillä kuvataan hintojen ja ostovoiman eroa vertaamalla tismalleen samoista aineista tehdyn hampurilaisen hintaa eri maissa.

(MTV3 - Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja