Beth nukkuu vain kolme tuntia yössä – herää kolmelta yöllä työpäivään: "Hyväksyn sen oudon aikataulun, jota noudatan"

8:08
Mitä unettomuus voi aiheuttaa ihmiselle? Miten unirytmin saa kuntoon?

Englantilaisnainen pärjää vain kolmen tunnin yöunilla ja tuntee, että yöllä on helpompi saada asioita aikaan verrattuna päiväsaikaan, kertoo brittilehti The Sun. Hänen kaltaisiaan on väestössä vain noin prosentti. 

– Edes vauvana en nukkunut hyvin. Äitini sanoi, että hän löysi aina minut seisomassa vauvasängystä nukkumisen sijaan, kertoo englantilainen Beth McLoughlin, 38, joka nukkuu yössä vain kolme tuntia.

Beth kertoo, että kun hän opiskeli yliopistossa, hänellä oli tapana valvoa pitkään ystäviensä kanssa mennessään ulos, opiskellessaan tai katsoessaan elokuvia.

Yleensä nainen valvoi auringonnousuun, ja nukkui sitten lounasaikaan asti, jos hänellä ei ollut aamuluentoja.

"Tein kaikkeni, että olisin päässyt samaan unirytmiin kuin kollegani"

Valmistuttuaan Beth aloitti tavallisessa työssä, jossa työaika oli kello 9–17 välillä.

– Yritin sopeutua. Oli brutaalia muuttaa unirytmiä. Pakotin itseni nukkumaan kello 23 vain maatakseni vieläkin hereillä kello kaksi yöllä. Olin tietoinen minuuttien ja tuntien tikittämisestä ohi, mutta koska kaikki muut tarvitsivat enemmän unta kuin minä, luulin, että minä tarvitsen myös, Beth selittää.

– Tein kaikkeni, että olisin päässyt samaan unirytmiin kuin kollegani. Kokeilin unilääkkeitä ja noudatan edelleen monia suositeltuja asioita, kuten en juo kahvia enää lounaan jälkeen ja suljen näytöt pois yöllä.

– Kolmekymppisenä annoin periksi sen kanssa, että pakottaisin itseni tavalliseen unirytmiin. Se oli vain jotakin, mitä kehoni ei halunnut tehdä, Beth sanoo.

"Hyväksyn sen oudon aikataulun, jota noudatan"

Nyt Beth on muuttanut työaikojaan ja hän työskentelee kotoa käsin voidakseen olla niin tehokas kuin mahdollista. Nainen menee nukkumaan yleensä puolenyön tai kello yhden aikaan, ja herää kolmen maissa aloittamaan työt.

– Nyt hyväksyn sen oudon aikataulun, jota noudatan. Olen hyväksynyt sen tosiasian, että minusta on edelleen vaikeampi toimia päivällä kuin yöllä.

– Se voi olla palkitsevaa, kun on lopettanut projektin ennen kuin kukaan muu on herännyt.

Noin kolmen tunnin yöunien lisäksi Beth kertoo yleensä nukkuvansa noin 15 minuutin päiväunet lounasaikaan ja iltapäivällä.

Vain prosentti ihmisistä selviää alle 4 tunnin unilla

Aikuiset tarvitsevat keskimäärin 7–9 tuntia unta yöllä, vaikka unen tarve onkin yksilöllinen. Riittämätön yöuni voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia, jotka voivat olla myös pitkäaikaisia.

Vain kolmen tunnin yöunien riittävyys on kuitenkin varsin harvinaista. Tutkimusten mukaan vain noin prosentti väestöstä pystyy nukkumaan vain noin 4 tunnin yöunia. Näin vähällä yöunimäärällä pärjääminen on geneettistä. 

***

8:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja