Mainos

Berliini herkisti maailman johtajat

Berliinin muurin kaatumisen 20-vuotisjuhlallisuuksiin osallistuneet maailman johtajat ovat suitsuttaneet puheissaan kahdenkymmenen vuoden takaisia tapahtumia. Seuraavassa lyhyitä referaatteja valtionpäämiesten tunnelmista:

- Ilman vapautta ei ole demokratiaa, ei erilaisuutta, ei suvaitsevaisuutta, ei yhdistynyttä Eurooppaa. (Saksan liittokansleri Angela Merkel)

- Tänäänkin on yhä heitä, jotka elävät hirmuvallan muurin alla. He ovat ihmisiä, joilta on kielletty ne ihmisoikeudet, joita me juhlimme tänään. Siksi tämä päivä on yhtä paljon heille kuin meille. (Yhdysvaltain presidentti Barack Obama)

- Jos olen nyt onnellinen ollessani täällä, se johtuu siitä, että Berliinin muurin kaatuminen on kuin vetoomus kaikille kukistaa sorto. Kumota ne muurit, jotka yhä erottavat kaupunkeja, alueita ja ihmisiä. (Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy)

- Antakaa minun kiittää teitä berliiniläiset. Te osoititte, ettei epäoikeudenmukaisuutta ole punottu pysyvästi elämämme kudelmaan. (Britannian pääministeri Gordon Brown)

-Tietenkään meidän ei pidä unohtaa, että muurin kaatuminen oli määrätty ennakolta. Sitä olivat pohjustaneet nopeasti lisääntyneet muutokset Neuvostoliitossa ja muissa maissa. Neuvostoliiton rooli oli ratkaiseva prosessissa, joka johti rauhanomaiseen Saksan yhdistymiseen. Nämä tapahtumat johtivat Euroopan vapauteen ja kehitykseen, samalla se oli käännekohta maailman kohtaloille. (Venäjän presidentti Dimitri Medvedev)

- Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Kohl ja minä ajattelimme, että yhdistyminen voisi tapahtua 2000-luvulla. Me emme ole kovinkaan hyviä selvännäkijöitä. (Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov)

(MTV3-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.