Mainos

Beljajev: Nato-jäsenyys on Suomen oma asia

(MTV3/ Katja Nuorvala)

Venäjän suurlähetystön ministerineuvos painottaa, että Suomen puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat päätökset kuuluvat Suomen kansalle ja johdolle.

Venäjän suurlähetystön ministerineuvoksen Sergei Beljajevin mukaan lähetystöneuvos Vladimir Kozinin kotiin kutsuminen oli aiempien suunnitelmien mukaista.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Beljajevin mukaan Suomea Nato-jäsenyydestä varoittanut Kozin palaa Venäjälle ennen vuodenvaihdetta.

- Kyseessä on suunnitelmien mukainen vaihto, joka oli tiedossa ennen Kozinin lausuntoa, hän vakuuttaa.

Venäjän suurlähetystö sanoutui eilen voimakkaasti irti lausunnosta. Beljajevkin tekee eron poliittisen johdon ja tutkijoiden lausunnoille.

- Valtion virallisen kannan esittävät presidentti, ulkoasiainministeri ja pääministeri sekä muut valtion johtoon kuuluvat ihmiset. Tietysti diplomaatin pitäisi toimia valtion virallisen politiikan puitteissa, mutta ulkoasiainpalvelu ei myöskään Venäjällä ole mikään poliisi- tai sotilaallinen laitos, jossa olisi voimassa ehdoton kuri, Beljajev selvitti.

- On selvää, että ihmisillä voi olla erilaisia mielipiteitä, erityisesti kun kyseessä ovat tiedemiehet tai tutkijat. Täytyy ymmärtää, että tutkijan tehtävä on kehittää ajatuksia, mutta se, milloin ajatukset muuttuvat valtion politiikaksi, siitä päättävät toiset ihmiset.

Beljajev selvensi haastattelussa Venäjän johdon näkemystä.

- Pääasia on se, että Suomen puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat päätökset kuuluvat Suomen kansalle ja johdolle. Päätös siitä, liittyykö Suomi mihin tahansa liittoon tai järjestöön on Suomen asia. Toinen asia on se, että Venäjä suhtautuu kriittisesti minkä tahansa sotilasliiton laajentumiseen. Se koskee myöskin Naton laajentumista, mutta se ei koske erityisesti Suomea.

- Me emme tule antamaan neuvoja kenellekään. Sotilasliittojen laajentuminen ei lisää turvallisuutta maailmalla, koska se ei pysty antamaan vastauksia nykyajan turvallisuushaasteisiin, jotka ovat lähinnä ei-sotilaallisia. Se on Venäjän näkemys, ja jokainen valtio kehittää omat näkemyksensä ulkopolitiikasta itse.

Beljajevin mukaan Venäjällä seurataan parhaillaan työn alla olevaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon liittyvää keskustelua.

- Asiaa katsotaan sitten, kun se on valmis. Emme tule missään tapauksessa puuttumaan sen sisältöön, hän painotti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.