Becca yritti suojata joulukuusen kissalta erikoisella tavalla – asiantuntijoilta täystyrmäys

Jutteleva joulukuusi karmii selkäpiitä Kanadassa:"Argh, tappakaa se tulella" 1:57
KATSO MYÖS: Miltä kuulostaisi jutteleva joulukuusi? Sellainen löytyy Kanadasta!

Kissaa ei kannata pelotella pois joulukuusen luota, sanovat asiantuntijat.

TikTokissa on viime aikoina jaettu videoita, joilla kissanomistajat pelottelevat kissojaan joulukuusilla ennen niiden pystyttämistä, jotta katti myöhemmin jättäisi kuusen rauhaan. Ilmiöstä kertoo muun muassa Fox News.

Yksi pelottelukikan videoille kuvanneista tiktokkaajista oli Becca Richards. Videolla näkyy, miten hän hätyyttelee joulukuusella kissaansa. Beccan 28. marraskuuta julkaisemaa videota on katsottu yli 33 miljoonaa kertaa.

Video herätti huolta kissan traumatisoituisesta. Becca kertoo myöhemmillä videoilla, että kissalla on kaikki kunnossa. Se ei myöskään ole koskenut joulukuuseen.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asiantuntijat eivät suosittele pelottelua

Asiantuntijat eivät ole innoissaan tästä kissojen säikyttelyyn perustuvasta metodista. 

– Vaikka siten voisit saada ehkä saadakin pidettyä kissan loitolla joulukoristeista, ei sen pelottelu pois joulukuusen luota ole suositeltavaa, toteaa eläinlääkäri Sarah Wooten Fox News -sivustolle.

– Tuolla tavoin sinun ja kissasi väliseen suhteeseen syntyy konflikti, joka voi johtaa muihin käyttäytymisongelmiin tai aiheuttaa ongelmia kiintymyssuhteeseen.

Wootenin mukaan kissojen pelottelu voi luoda myös pelkoa ja ahdistusta, joista voi seurata ongelmia: kissa voi alkaa suhtautua aggressiivisesti eläimiin ja ihmisiin tai sille voi tulla stressistä terveysoireita, kuten ripulia.

Sen sijaan että koettaisit hallita kissasi käytöstä pelolla, voisit kokeilla tarjota kissalle vaihtoehtoisen tilan, jossa se voisi viettää aikaa ja puuhailla jotain. 

Säikyttely voi tehdä särön sinun ja kissasi suhteeseen

Myös American Pets Alive! -eläinsuojelujärjestön edustaja Monica Freden-Tarant pitää kissojen säikyttelyä joulukuusen luota huonona ideana. 

– Kissasi alkaa yksinkertaisesti yhdistää pelottavan käytöksen sinuun eli luotettavana pitämäänsä omistajaan joulukuusen sijaan, hän selittää.

– Tätä vinkkiä noudattamalla tulet paljon todennäköisemmin vahingoittaneeksi suhdettasi kissaasi kuin pelastaneeksi koristeen.

Halutessaan joulukuusta voi koettaa varjella kissalta laittamalla foliota kuusen juurelle. Siten et tule vahingoittaneeksi suhdettasi lemmikkiisi.

Anna kissalle turvallinen mahdollisuus tutkailla

Eläinlääketieteen tohtori Emi Eaton kertoo Fox Newsille kissojen olevan luonnostaan uteliaita ja että joulukausi tarjoaa niille monenlaisia mahdollisuuksia tutkiskella asioita.

Eaton muistuttaa, että monet joulukoristeet olisi turvallisuussyistä parempi pitää pois kissan ulottuvilta. Näitä ovat esimerkiksi oikeat kynttilät ja hopealanka. 

Eatonin mielestä kissalle olisi parempi tarjota mahdollisuus tutkailla asioita turvallisesti. Sen huomion voi koettaa suunnata joulukuusesta johonkin muuhun kuten raapimispuuhun tai kissoille tarkoitettuun leluun. 

– Kissanminttu voi sekin toimia lemmikin huomion kiinnittäjänä ja hyvänä treenausleluna. Sitä voisikin suihkuttaa vaikka raapimispuuhun. 

– Kun kissa päättää tutkailla sille tarkoitettuja paikkoja, yritä vahvistaa toivottua käytöstä kehuilla, herkuilla ja hellyydenosoituksilla sen mukaan, mistä lemmikki tykkää.

Jos kissa näyttäisi haluavan kovasti kiiveillä joulukuusessa, olisi Eatonin mukaan hyvä estää kissaa pääsemästä sen oksille. Varmista myös, että kissalla on aina pääsy turvalliseen, rauhalliseen ja tuttuun paikkaan pois jouluhälinän keskeltä.

Lue myös:

    Uusimmat