Mainos

Baltia huolissaan pakolaisvirroista – "Suomessakin tulijamäärät kasvoivat kuin taikasauvan iskusta"

Viro, Latvia ja Liettua ovat kiristämässä rajavalvontaansa lisäämällä muun muassa tarkastuksia rajanylityspaikoilla. Suunnitteilla on myös lisää raja-aitoja Venäjän-vastaisille rajoille.


Baltian maiden hallitukset pelkäävät, että tuhannet ihmiset yrittävät seuraavaksi EU:n alueelle Baltian kautta nyt, kun Eurooppa on tilkinnyt muita turvapaikanhakijoiden käyttämiä reittejä.

Erityisenä huolena on maiden itärajat Venäjän kanssa. Baltian maiden kylmät suhteet Venäjään sekä viime viikkojen kehitys Suomen ja Norjan rajoilla ovat saaneet Viron, Latvian ja Liettuan päämiehet epäilemään, että tuhannet ihmiset yrittäisivät Venäjältä seuraavaksi Baltiaan.

– Norjalla ja Suomellakaan ei ollut aiemmin mitään ongelmaa turvapaikanhakijoiden kanssa Venäjän-vastaisilla rajoilla. Yhtäkkiä tulijamäärät pomppasivat yhdessä viikossa aivan kuin taikasauvan heilautuksesta, kertoo komentaja Renatas Pozela Liettuan rajavartiolaitokselta uutistoimisto Reutersille.

Turvapaikanhakijoiden tulo itärajan yli Suomeen on tyrehtynyt viime viikkoina. Tämä tiedostetaan myös Baltiassa, jossa päättäjät pelkäävät turvapaikanhakijoiden suuntaavan nyt Viroon, Latviaan tai Liettuaan. 

2:13

Liettua harjoittelee rajatarkastuksia 

Liettuassa sadat rajavartijat ja poliisit harjoittelevat tällä viikolla tehostettua rajavalvontaa. Harjoitusmielessä rajatarkastuksia tehdään nyt Latvian-vastaisella rajalla.

Raja-aitojen rakentamisesta Venäjän-vastaisille rajoille on puhuttanut Baltian maissa jo aiemminkin. Virossa raja-aitaa on myös rakennettu turvallisuustilanteen kiristyttyä muun muassa Venäjän vallattua Krimin niemimaan Ukrainassa.

Baltian maissa on toistaiseksi erittäin vähän turvapaikanhakijoita verrattuna muihin EU-maihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.