Koronavirusepidemia kestäisi sata päivää, vaikka sille ei tehtäisi mitään, ja nyt se kestää vielä paljon pidempään, sanoo tutkija – "Taudista voi tulla vielä uusi aalto"

7:46

Koronavirusepidemia kestää vielä pitkään, arvioi tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo. Lisäksi taudista saattaa tulla vielä uusi aalto – samalla tavalla kuin kausi-influenssasta tulee uusia aaltoja.

Koronavirusepidemia kestäisi sata päivää, jos mitään toimia ei tehtäisi, arvioi tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo.

− Nyt se tulee kestämään vielä pidempään, Aivelo sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Eri maat ovat reagoineet hyvin eri tavalla koronavirusepidemiaan ja esimerkiksi Britanniassa halutaan tukahduttaa tauti kokonaan, kun taas Suomessa keskitytään epidemian etenemisen hidastamiseen.

Aivelo sanoo, että tämä johtuu siitä, että Britanniassa tehohoitoyksiköiden ei uskota riittävän edes silloin, jos taudin leviäminen hidastuu, toisin kuin Suomessa.

− Briteissä arvioitiin, että taudin hillitsemisellä ei saada tartuntoja niin matalalle tasolle, että tehohoidon yksiköt riittävät. Tässä vaiheessa on vaikeaa tietää, mikä on paras tapa.

Eroa on myös siinä, miten koronaviruksen odotetaan tarttuvan.

− Saksassa on arvioitu, että mikäli hallitus ei ryhtyisi toimiin, 70 prosenttia saisi taudin. Britanniassa arvio on 81 prosenttia, Suomessa 60 prosenttia.

Todellinen tieto koronaviruksen tarttuvuudesta pystytään arvioimaan vasta jälkikäteen veren vasta-aineiden perusteella. Verinäytteestä voidaan päätellä, onko ihminen sairastanut koronavirusinfektion ja milloin.

Koronaviruksen suurin ero Sarsiin ja Mersiin on se, että koronavirus näyttäisi tartuttavan jo ennen kuin oireet ilmenevät. Tappavuus on paljon matalampi, mutta sen leviävyys on paljon suurempi, Aivelo sanoo.

− Suomessa on arvioitu, että taudin saisi 40 prosenttia, jos estotoimia tehdään. Jos 40 prosenttia kärsii tämän taudin, se tarkoittaa, että 20 000 suomalaista voi kuolla tähän tautiin, Aivelo sanoo.

− Kun taudin on sairastanut, immuniteetti tulee. Mutta kuinka pitkään immuniteetti kestää, siitä emme tiedä. Influenssa tulee vuosittain ja tästäkin taudista voi tulla vielä uusi aalto.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja