Mainos

Avun perillemeno Aasian tuhoalueille kangertelee

Apua katastrofialueelle on luvattu yli miljardi euroa. Hätäavun perille viemisessä on ollut vaikeuksia.

Eteläisen Aasian tuhoalueille on tähän mennessä mennessä luvattu liki 1,2 miljardin euron edestä tukea. Avustustyöntekijät ovat kuitenkin jälleen varoittaneet avun perillemenon olevan vaikeuksissa pahimmin tuhoutuneilla alueilla. Tie- ja viestiyhteydet ovat poikki, ja avustustoimista puuttuu koordinaatio.

Indonesian Acehissa apua saadaan syrjäisimpiin kolkkiin ehkä vasta viikkojen kuluttua, sanoo YK:n edustaja. Maakunnan pääkaupunkiin Banda Acehiin laskeutuu jatkuvasti avustuskoneita, mutta lentokentälle ruuhkautuneen tavara-avun matka eteenpäin kangertelee.

Järistyskeskuksen vieressä sijaitsevaa aluetta vavisuttivat tänään jälleen jälkijäristykset, joista voimakkain oli seitsemän Richterin asteikolla.

Sri Lankassa hyökyaallon jäljiltä kodittomiksi jääneiden leirejä on jouduttu evakuoimaan tulvien takia ja avustustoiminta on monin paikoin pysähdyksissä. 15 leiristä evakuoitiin 30 000 koditonta ja arviolta 10 000 joutui jättämään kotinsa.

Yhdysvallat on luvannut 1500 merijalkaväen sotilasta katastrofityöhön Sri Lankaan, ja amerikkalaiset ja australialaiset sotilashelikopterit ovat auttaneet kuljetuksissa Acehissa. Japani lupasi tänään avustustyöhön puoli miljardia dollaria.

YK ennustaa 150 000:nnen menehtyneen

Viime sunnuntain maanjäristyksen ja sitä seuranneiden hyökyaaltojen jäljiltä on virallisten tietojen mukaan kuollut yli 127 000 ihmistä. Kateissa on noin 7000 ulkomaista matkailijaa, joista valtaosa on eurooppalaisia. Thaimaan 4800 kuolonuhrin joukossa on ainakin 2400 turistia.

YK ennustaa uhrien lukumäärän saattavan nousta yli 150 000:nnen. Indonesiassa kuolonuhrien määrän pelätään nousevan yli 100 000:nnen ja Sri Lankassa yli 42 000:nnen, koska 14 000 ihmistä on vielä kateissa. Intia on kertinut yli 12 700 ihmisen kuolleen tai kadonneen.

Terveysasiantuntijat varoittavat uhriluvun nousevan entisestään. He kertovat monen loukkaantuneen menehtyvän vammoihinsa hoitoyrityksistä huolimatta ja kulkutautien leviävän tuhoalueella. Acehissa on tavattu punatautia ja koleraa.

Avustustyöntekijät taistelevat edelleen aikaa vastaan jatkaessaan auringossa lojuvien kuolleitten keruuta, ja Thaimaan turistikeskuksissa ulkomaiset asiantuntijaryhmät jatkavat kuolleiden matkailijoiden jäljittämistä ja tunnistamista.

Banda Acehissa on yhteen ainoaan joukkohautaan laskettu 15 000 ruumista, ja kuolleita haudattiin edelleen ilman selvyyttä henkilöydestä alueilla, jossa liki kaikki ovat kuolleet. Silminnäkijät kuvaavat Meulabohin kaupunkia ruumishuoneeksi avoimen taivaan alla.

Tuho heitti varjonsa uudenvuoden juhlallisuuksiin. Thaimaassa sytytettiin yöllä kynttilöitä menehtyneiden muistoksi, Vatikaanissa paavi Johannes Paavali rukoili uhrien puolesta ja Pohjoismaissa suruliputettiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.