Mainos

Autopommi surmasi neljä Libanonissa

Entinen libanonilaisministeri Elie Hobeika ja hänen kolme henkivartijaansa saivat surmansa pommi-iskussa Beirutissa.

Ainakin neljä ihmistä kuoli ja kolme loukkaantui tänään Beirutissa, kun Libanonin hallituksen entisen ministerin ja sotapäällikön Elie Hobeikan auto räjähti tämän kodin lähellä.

Turvallisuuslähteiden mukaan kyseessä oli autopommi. Tiedot räjähdyksestä kuitenkin vaihtelivat. Joidenkin tietojen mukaan toinen auto räjähti, kun Hobeikan auto ajoi sen ohi. Toisten tietojen mukaan räjähteet oli sijoitettu entisen ministerin sukelluslaitteisiin.

Räjähdys sattui Hazmiyehin alueella Beirutin itäosassa, kun Hobeika oli lähdössä kotoaan. Hänen autonsa kerrottiin olleen täynnä sukelluksessa käytettäviä happipulloja ja muita sukellusvälineitä. Muut kuolleet olivat Hobeikan henkivartijoita. Suorassa televisiolähetyksessä näytettiin, kuinka palomiehet sammuttivat räjähdystä seurannutta tulipaloa. Räjähdyspaikan vieressä sijaitseva nelikerroksinen talo oli tulessa.

Hobeikaa syytettiin joukkomurhasta

Hobeika toimi Libanonin kristittyjen joukkojen tiedustelupäällikkönä vuonna 1982 Sabran ja Shatilan verilöylyjen aikaan. Puolisotilaalliset joukot surmasivat tällöin arviolta 800-1500 palestiinalaispakolaista Sabran ja Shatilan leireillä, joita Libanoniin tunkeutuneet Israelin joukot piirittivät.

Belgialainen senaattori Josy Dubie sanoi Hobeikan kertoneen heidän tavatessaan tiistaina tuntevansa olonsa uhatuksi. Lisäksi Hobeika oli sanonut, että hänellä on todisteita syyttömyydestään pakolaisleirien verilöylyihin. Hobeika ei ole missään vaiheessa myöntänyt syyllisyyttään tapahtumiin, josta myös Israelin pääministeriä Ariel Sharonia yritetään saada vastuuseen. Sharon toimi tuolloin Israelin puolustusministerinä ja johti näin israelilaisjoukkojen tunkeutumista Libanoniin.

Sharonin epäillään sekaantuneen iskuun

Hobeika ilmoitti viime kesänä olevansa valmis osallistumaan Sharonia vastaan nostettuun oikeusprosessiin, koska se auttaisi todistamaan hänen oman syyttömyytensä. Hän oli ilmoittanut säästävänsä paljastuksensa oikeudenkäyntiin.

Libanonin sotilassyyttäjän Nasri Lahoudin mukaan isku voi olla vain "israelilaisten suunnittelema". Libanonilaislähteet jopa arvelivat, että kyseessä voisi olla pyrkimys estää Hobeikan tietojen esiintulo oikeusjutussa Sharonia vastaan.

Myös belgialaiset tuomarit epäilevät, että Sharon on sekaantunut iskuun.

Israel kielsi yhteyden Hobeikan surmaan ja syytti Syyriaa

Israel kielsi tänään libanonilaisministerin syytöksen, jonka mukaan Israel olisi Beirutissa tapahtuneen pommi-iskun takana.

-Se on roskaa. Se on täyttä valetta, Israelin pääministerin Ariel Sharonin avustaja Arnon Perlman kommentoi syytöksiä. Toinen korkea israelilaisviranomainen osoitti syyttävän sormensa Syyrian suuntaan. Nimettömänä pysytellyt viranomainen sanoi syyrialaiskenraali Ghazi Kanaanin olevan useiden Libanonissa tapahtuneiden salamurhien takana.

Muun muassa libanonilaisministeri Marwan Hamadeh oli sanonut, että Israel olisi surmannut Hobeikan, jotta tämän hallussa olevat tiedot eivät tulisi esille Sharonia vastaan nostetussa oikeudenkäynnissä. Sharonia syytetään belgialaisessa oikeusistuimessa osuudesta Libanonissa vuonna 1982 tapahtuneeseen palestiinalaispakolaisten joukkosurmaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.