Suojatieonnettomuudet kuriin: Tärkein neuvo autoilijoille

Autoilijan on nyt syytä kiinnittää erityistä huomiota liikenteessä, sillä liikkeellä on syksyn myötä myös paljon koululaisia. Suojateiden tuntumassa tapahtuu vuosittain lukuisia onnettomuuksia.

 Vinkit kuljettajille

1. Lähesty liikennevaloja sellaisella nopeudella, ettei valojen vaihtuessa keltaiseksi ole tarvetta hätäjarrutukseen, vaan voit pysähtyä normaalisti.

2. Anna tietä kävelijälle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

3. Aja koulujen läheisyydessä tavallista rauhallisemmin.

4. Seuraa koulujen läheisyydessä ja asuinalueilla tien reunoja ja katvealueita. Näin havaitset yllättäen tielle tulevat lapset ajoissa. Varaudu myös siihen, että yhden lapsen jälkeen voi tulla vielä muita.

5. Vältä auton peruuttamista alueella, jossa on leikkiviä lapsia.

Autoilijan ohjeet kertoi Liikenneturva

Autoilijan oman tilannenopeuden huomioiminen onkin paras keino ennaltaehkäistä suojateillä tapahtuvia onnettomuuksia.

– Liikenteessä liikkuu erilaisia ihmisiä – siellä on impulsiivisia lapsia ja iäkkäitä, jotka eivät välttämättä ehdi alta pois, muistuttaa suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta.

Kaupungeissa yleisempiä

Suojateillä kuolee vuosittain noin kymmenen jalankulkijaa. Loukkaantuneita on noin 250 joka vuosi. Onnettomuusmäärä on pysynyt Liikenneturvan mukaan viimeisen viiden vuoden ajan melko tasaisena. 

– Luonnollisesti suojatieonnettomuuksia on paljon taajama-alueilla. Siellä tapahtuu kaksi kolmesta kuolemantapauksesta. Ja myös suurin osa loukkaantumisista, yhdeksän kymmenestä suojatieonnettomuudesta, Jääskeläinen kertoo.

Suojatiellä onnettomuuksia tapahtuu yleisimmin ikäihmisille.

– Kolme neljästä suojatiellä kuolleesta on yli 65-vuotiaita, loukkaantuneita heistä on joka kolmas.

Lapsi luottaa aikuiseen

Liikenneturva muistuttaakin, että koulumatkaa käyvän lapsen liikenteen hahmottamiskyky kehittyy aika myöhään.

– Siellä on nyt paljon sellaisia koululaisia, jotka tulevat liikenteeseen ja luottavat aikuisiin, eivätkä he välttämättä osaa hahmottaa liikennetilanteita.

– Kyllä se vastuu on sillä ajoneuvon kuljettajalla, joka voi autollaan pahimmillaan aiheuttaa mittavat vahingot, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen toteaa.

Liikenneturva on aloittanut Sinä teet suojatien -kampanjan, jotta autoilija muistaa myös liikenteen pienemmät kulkijat.

– Pyritään herättämään ihmisiä sillä, että rauhoitettaisiin nämä tienylityspaikat ja siellä olisi kaikille turvallista liikkua, Jääskeläinen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat